Een fijn oud & nieuw voor iedereen

Zwolle – De Zwolse fracties van GroenLinks en de ChristenUnie zijn blij dat er wat met eerdere overlastmeldingen rond vuurwerk, zoals ook op het meldpunt van GroenLinks, wordt gedaan. Dit blijkt uit de informatienota over een gewijzigd vuurwerkbesluit. (maandag 8 december ingekomen stuk gemeenteraad)

Naar aanleiding van deze informatienota willen de fracties graag een gesprek in de stad over vuurwerk op gang brengen. Doel van zo’n gesprek zou moeten zijn te bevorderen dat de decembermaand voor iedereen, zowel mens als dier, een feestmaand is/wordt.

Nieuwe landelijke regels maken het mogelijk dat elke gemeente zelf keuzes maakt over waar en hoe er vuurwerk mag worden afgestoken. Wij zien het plezier van gezamenlijk vuurwerk afsteken rond oud en nieuw. Daar waar dit nu niet gebeurt, hetzij door illegaal vuurwerk, hetzij door de verkeerde tijden of locaties, moet extra worden gehandhaafd.

Graag zouden we het komende jaar in elke wijk een gesprek op gang brengen tussen burgers, ondernemers, politie, gemeente, jongerenwerk en andere betrokkenen. Onderwerp van gesprek is welke plekken geschikt en welke plekken minder geschikt zijn om vuurwerk af te steken. Begin 2015 zullen we, onder andere ook naar aanleiding van de Zwolse gegevens over de jaarwisseling 2014/2015, in de raad hierover een debat aanvragen.

We gaan er vanuit dat er Zwolse oplossingen gevonden worden die de feestvreugde verhogen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

38 gedachten over “Een fijn oud & nieuw voor iedereen”

  1. Het gaat alweer flink los. Gisteren de hele dag door knallen gehoord. En de politie kan er niks aan doen, de dader is zo weer gevlucht.

    Ik denk dat het al heel erg zou schelen als ouders het niet zouden gedogen. Komt nog veel te vaak voor dat de ouders weten dat hun kinderen illegaal vuurwerk hebben, en dat ze dat de kinderen ook voor O&N laten afsteken.

  2. Ik denk dat het zou schelen dat iedereen accepteert dat het rond oud en nieuw nou eenmaal zo is.
    Wel zwaar vuurwerk aanpakken en goed voorlichten.
    Voor de rest gewoon lekker laten gaan.

    Dan hou jij je kat of hond maar ff een tijdje binnen. De rest van het jaar kan hij weer buiten op de stoep of een veldje schijten.

  3. Het is niet alleen de dagen rondom oud en nieuw. Het begint al in november, zo niet eerder.
    Mensen moeten zich gewoon eens aan de regels houden. Dat doe ik ook door de drollen van mijn hond op te ruimen.

  4. Ook binnen heeft de kat of hond er last van. En buiten hebben mensen er ook last van. Ik ben niet bang ingesteld, maar als er vlak bij mij een stuk zwaar knalvuurwerk af gaat, schrik ik me wel de tyfus. Hebben we het nog niet eens over de schade en rotzooi.

    En accepteren dat de wet overtreden wordt, amme nooit niet.

  5. Tja, de goede lijden onder de kwade dan hé.
    Het merendeel ruimt netjes zijn poep op net als het merendeel zich aan de regels houdt met het vuurwerk afsteken en de dag na oud en nieuw even de straat aanvegen.

    Wederom verval je weer in extremen Japser. Zwaar stuk vuurwerk. wanneer gebeurt jou dan nou? Zeker in deze tijd dien je rekening met wat knallen te houden.
    Zijn genoeg honden en katten die er geen last van hebben. Die kopiëren dat vaak van hun baasjes.

    Wie heeft het over wetten overtreden? Als we de regels laten voor wat het is zijn ze al scherp genoeg. Ze mogen van mij nog wel ruimer.

    Laten we anders een wet invoeren dat honden en katten alleen twee uur op gezette tijden buiten mogen zijn. Ga jij je dan ook aan die regel houden? amme nooit niet.

    We moeten eens ophouden met al dat gejank over nieuwe regels en wetten. De politie heeft het al druk genoeg.

  6. Bezit van illegaal vuurwerk keihard aanpakken, consumenten vuur werk prima.
    Eén van onze december tradities, hoort gewoon bij de jaarwisseling.
    Een muisstil oud en nieuw zonder kleuren in de lucht? Dan gaat Nederland op een groot bejaardentehuis lijken.

  7. @1stejohn Het gebeurt mij rond deze tijd van het jaar toch zeker een keer of 3 dat er in de buurt waar ik loop een zwaar stuk vuurwerk wordt afgestoken (vlinder+ zeg maar). En daar mag ik gewoon last van hebben, want dat is zeker niet legaal. En ja, daar zijn wetten voor. Je mag a) dat vuurwerk niet bezitten en b) mag je het alleen afsteken op oudjaarsdag. Dus niet regels, wetten. En jij vindt dat ze overtreden mogen worden. Ik niet.

    @Mike70 je kunt prima vuurwerk om 0:00 hebben, zonder dat er vanaf begin december vuurwerk wordt afgevuurd.

  8. Ik houd zelf ook wel van vuurwerk. Mijn hond is er bang voor, toen ze puppy was al. Dit heeft ze dus niet van mij, want mijn andere hond is er niet bang voor.
    Ik vind het erg vervelend dat ik niet rustig met haar kan wandelen rond deze tijd vanwege het geknal. En loslaten bij het losloopveld bij het wezenlandenpark lukt al helemaal niet meer. Als het nou alleen ’s avonds zou zijn dat je geknal hoort zou ik het nog niet eens zo erg vinden, maar het is ook overdag.
    Ik ben er wel voor dat iedereen gewoon zijn eigen vuurwerk mag afsteken met oud en nieuw.
    Alleen niet dat dit al maanden vantevoren gebeurt. Want dan gaat het dus over wetten overtreden 1stejohn.

  9. Onder de tunnels in Dieze Oost/Aalanden is het regelmatig raak.
    Moest laatst door de Devotentunnel en zag er 5 jongens lopen.
    Dacht “Dit is niet pluis”.
    Heb maar ff gewacht in de Bernisse en ja hoor…een hele harde knal.
    Ze vluchtten weg langs het talud van de snelweg. Ik moet daar regelmatig langs en het is rond deze tijd iedere keer weer een gok. En ja…al vanaf oktober! Tip voor de politie….bijna iedere avond rond 23 uur !!!!

  10. van hun baasje kopieren? ja precies… ik ga ook altijd een paar dagen in de kelder zitten….

    Verbaas me altijd weer over hoe slecht mensen tegen verandering kunnen! Kleine aanpassing kan veel plezier voor veel mensen en dieren opleveren. dat heb je toch voor elkaar over?

  11. Ik denk dat we moeten gaan werken aan safezones.

    Elke Nederlander moet verplicht zijn hypotheek inleveren aan de staat. Dan kan de staat jou op een airbnb-achtige wijze uitruilen met iemand met een overeenkomstig huis.(zelfde geldt natuurlijk voor huurders) Dus hou je niet van zwarte pieten verhuist gezin a naar zone 1 en anderen gaan naar de wel zwartepieten zone. Misschien kunnen we ze ook nog indelen in classificaties een beetje tegen vuurwerk, gematigd tegen vuurwerk of extreem tegen vuurwerk.
    Natuurlijk moeten we ook rekening houden met de achtergrond van mensen want het kan toch niet de bedoeling zijn dat een katholiek die tegen vuurwerk is naast een moslim woont die tegen vuurwerk is.

    pfff realiseer me ineens dat winkels dan ook moeten meeverhuizen, toch wel een heel karwei. maar iedereen krijgt uiteindelijk wat hij zij wil.het hele jaar door!!!!

  12. we gaan weer polderpraten. Dat heeft geen enkele zin, want diegenen die zich niets aantrekken van wetten en regels, gaan gewoon door met het veroorzaken van die t*eringherrie: zo dom als hooi.

  13. Bericht door Derk, op 8 december 2014 12:45
    Het was toch, te vroeg geknald naar buro Halt? En dan op nieuwjaarsdag de rotzooi opruimen?

    Dat gaat tot 18 jaar, de mensen die lawinepijlen afschieten zijn vaak wat ouder.

    Bericht door mar, op 8 december 2014 11:35
    Verbaas me altijd weer over hoe slecht mensen tegen verandering kunnen! Kleine aanpassing kan veel plezier voor veel mensen en dieren opleveren. dat heb je toch voor elkaar over?

    Dat zeg ik rond die 5 december discussie ook altijd, maar dan heeft men ineens een stuk minder voor elkaar over.

  14. Denk ook eens aanalle mensen die asthma of een anderen longaandoening hebben en dus behoorlijk last kunnen krijgen van de kruitdampen die ze ongewild inademen in deze periode van het jaar!
    Bovendien schrik ik me ook rot van de keiharde knallen!

  15. @G.Geerink als vuurwerk alleen slachtoffers zou maken bij de afstekers, zou het niet zo erg zijn. Helaas geldt dat niet altijd.

    @FCZZ ja, want auto’s zijn verder ook nutteloos, net als vuurwerk…

  16. Hans van Eijsden,
    Hmm?? ik had zelf nooit eerder die associatie bij vuurwerk. Doordat jij er de aandacht op vestigt, kan ik nu niet meer genieten van deze traditie. Ik ben me er nu bewust van dat ik een racist ben als ik vuurwerk afsteek??

  17. @Archimedes ja, dat begrijp ik. Voor mij was het ook een flinke openbaring, toen ik erachter kwam dat het kruit wat er in zit doorgaans zwart is. Dat moeten we natuurlijk niet willen met ons allen. 😮

    Op die manier krijgen we straks de situatie dat de jeugd gaat denken dat alle donkere mensen boem doen, licht-ontvlambaar zijn en soms een kort lontje hebben.

    Onbegrijpelijk dat de overheid deze vorm van racisme tijdenlang niet erkend heeft en zulke tradities laat voortbestaan. Daardoor wordt pijnlijk duidelijk dat dit land vol zit met racisten. 🙁

  18. Complete wetten aanpassen voor iemand anders comfort schijnt in te zijn tegenwoordig…
    Die hebben we nodig omdat we er blijkbaar niet onderling uit kunnen komen…

    Wie het hardste jankt krijgt zijn zin…

  19. @FCZZ ja, want auto’s zijn verder ook nutteloos, net als vuurwerk…

    Slachtoffers van een verkeersongeval zo snel mogelijk met paard en wagen naar het ziekenhuis brengen.

  20. Ga gewoon de hele maand december afschaffen:
    Geen gezeur over zwarte pieten, geen ophokplicht met de familie etc. met kerstmis en geen vuurwerkoerknallen.
    Oh, wat heerlijk rustig ………

  21. @Hans van Eijsden: Carbid is wit! Probleem opgelost dus.
    Komt ook goed uit met m??n eigen voorkeur. Alle vuurwerk afschaffen behalve het Carbidschieten. Daar gebeuren ook minder ongelukken mee omdat dat niet onderschat wordt.

  22. Wat te denken dat we met behulp van zwart kruit lichtflitsen in alle mogelijke kleuren maken? Laten we dat de héle maand december doen!:)

  23. Uit verslag gemeenteraad :

    De burgemeester stelt dat het nieuwe besluit een besluit van het Rijk is, maar dat het Rijk niet heeft gezorgd voor landelijke publiciteit. Overigens is er wel enkele jaren nodig om een dergelijk besluit bij iedereen te laten landen.

    De gemeente zal via De Wijzer en via social media aandacht schenken aan het nieuwe Vuurwerkbesluit. Er komt overigens geen aparte klachtenlijn voor vuurwerkoverlast. Men kan terecht op de bestaande klachtenlijn van de gemeente.

    Begin januari zullen de klachten geïnventariseerd worden en zullen de fracties nader worden geïnformeerd.

Reacties zijn gesloten.