Veel meldingen van vuurwerkoverlast in Zwolle

Foto van auteur

Zwolle – Het loopt storm bij het landelijk meldpunt vuurwerkoverlast.nl van GroenLinks. In ruim een week tijd zijn er alleen al in Zwolle 570 meldingen binnengekomen over vuurwerkoverlast, daarmee neemt Zwolle landelijk de 14e plaats in qua hoeveelheid meldingen per stad.  Dit is de stand op zondagavond 30 december, dus voordat er officieel vuurwerk mocht worden afgestoken. In heel Nederland zijn er tot dat tijdstip meer dan 50.000 meldingen gedaan over overlast door vuurwerk, inmiddels is de 60.000 gepasseerd.

Bijna de helft van de meldingen in Zwolle gaat over overlast door het te vroeg afsteken van vuurwerk. Opvallend is verder het grote aantal meldingen van harde knallen (vuurwerkbommen): 182 meldingen, 57 meldingen gaan over vuurwerkstress bij huisdieren. Verder vallen flinke aantallen meldingen van vuurwerkschade of onveilige situaties voor voorbijgangers op. ‘Sinds vrijdag de vuurwerkverkoop startte, is het enorm druk op het meldpunt, maar ook  eerder waren er al veel meldingen’, zegt GroenLinks-raadslid Michiel van Harten. ‘We krijgen meldingen binnen van vuurwerkbommen die midden in de nacht afgaan, maar ook mensen die heel bang zijn voor schade of verwondingen, of zich grote zorgen maken over hun huisdieren. Al deze meldingen vielen op tijdstippen dat vuurwerk afsteken nog verboden was.’

Het meldpunt vuurwerkoverlast.nl is een initiatief van enkele lokale GroenLinks-fracties, waaronder die in Zwolle. De resultaten , tot en met nieuwjaarsdag, zullen aan de Tweede Kamer worden aangeboden, en aan betreffende gemeentebesturen. GroenLinks bepleit een ‘modernisering van de vuurwerktraditie. De partij wil dat vuurwerk met Oud en Nieuw vooral professioneel wordt afgestoken om overlast en gewonden te voorkomen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

68 gedachten over “Veel meldingen van vuurwerkoverlast in Zwolle”

 1. ‘Modernisering van de traditie’ is niets meer dan een leuke omschrijving van een poging om een traditie om zeep te helpen!

  Die paar dagen per jaar, alsjeblieft zeg.

 2. Goed initiatief! Het geknal begint steeds vroeger en het gaat steeds harder. Tijd om centraal mooi en professioneel vuurwerk af te steken in plaats van deze zotte en onveilige verkwisting (?? 70 mjn) en vervuiling.

 3. Wat volgt hierna van Groen Links?

  Een modernisering van de kersttraditie?
  Geen kerstboom meer in huis maar gewoon 1 per woonwijk op een centraal punt opgesteld.
  Lekker duurzaam want er hoeven weinig bomen worden gekapt en de kunststofboom uit China is dan ook ten einde.

  Helaas voor Groen Links bestaat er nog geen duurzaam gefabriceerd en biologisch ontworpen vuurwerk met een Max Havelaar keurmerk want dan was het ineens allemaal heel anders.

  Mensen wat een gezwam toch weer.
  Laten we onze oude tradities gewoon behouden en ouderwets het nieuwe jaar in gaan.

  iedereen een veilig en gezond 2013 toegewenst.
  Iedereen? Ja iedereen, zelfs die knurften van Groen Links.

  Ger@ld

 4. hopen voor de zeikers dat het niet echt zulk slecht weer wordt wandt dan heb je nog een dag langer last;D je denkt toch niet dat ik in de stromende regen en wind vanacht boel af ga steken dat doe ik morgen dan wel als het beter weer is 😛 zal toch wel weer gedoogd worden net als paar jaar geleden met de mist:D zo en we gaan nu weer verder met knalluh maar eens ff het zwaardere werk:) iedereen een goede jaarwisseling 🙂

 5. Vanmorgen half negen! Drie enorme knallen! Zat rechtop in bed. Ik begrijp niet dat mensen dat al bezig zijn!! Ik vind het zelf niet zo erg, maar mijn katten zitten echt al dagen in de stress.(lees in de kelder) Ik vind dat echt heel zielig!!! Ik snap ook de lol niet…

  Jammer dat bij mij de site van vuurwerkoverlast.nl het niet doet…

 6. Op naar het Ministerie van Vuurwerk….
  Kom op, niet alles hoeft in banen geleid te worden. Volgens mij hebben wij Nederlanders meer behoefte aan wat eelt op onze ziel, dan aan zalfjes om de gevoelige huid te beschermen….

 7. Ik werd vanochtend breed lachend wakker van alle harde knallen! Leuk he, 1 dag per jaar pret maken! Kunnen we daarna weer 364 dagen per jaar weer het suffe dode Zwolle zijn wat groen links graag wil!

  Groen links, bestaat die club trouwens nog? 2 zeteltjes? Misschien moeten we een meldpunt van linkse zeikerds maken! Opgeruimd staat netjes die amateurtak van een politieke partij

 8. Slechts de 14e plaats; dit moet een enorme teleurstelling zijn voor de lijstjesfetisjisten in ons college van burgemeester en wethouders.

 9. Ze zijn hier tegenover ook stevig aan de bak met (zo te horen) carbid. Dat zijn tenminste fatsoenlijke knallen waar ik me niet aan kan storen. Om de één of andere reden komt dat geluid heel anders binnen dan van veel van die andere vuurwerkmeuk.

  Wat betreft die website van GL: hoewel ik een hekel heb aan het veel te vroeg afsteken van vuurwerk (en dan heb ik het dus niet over 31 december om 9:00h maar ergens in november al en zelfs op andere momenten in het jaar), mijn registratie krijgen ze niet. Consumentenvuurwerk verbieden? Waarom?
  Stel nou dat er in de kamer een wet door gaat komen die zegt dat consumentenvuurwerk 100% verboden gaat worden, dan heeft dat geen enkel nut denk ik. Mensen blijven toch wel schieten en ik vind er ook weinig mis mee, mits het op de juiste manier gebeurt en bij voorkeur ook op de daarvoor aangegeven tijden.

  Maar GL? Die zijn zo langzamerhand behoorlijk uitgerangeerd. Proberen ze nu via een zijspoor toch nog weer binnen te komen?

 10. Als het nu bij een dag in het jaar bleef…
  Maar helaas kunnen een stelletje onvolwassen knurften zich niet beheersen en is het een fiks aantal dagen voor 31 december al raak. Die het voor de goedwillenden en diegenen die het ook niet boeit het feestje verprutsen. Heel jammer en dan krijg je dat mensen een meldpunt oprichten waar men zich kan beklagen. Als iedereen zich aan 31 december zou houden hadden we dat hele meldpunt niet.

 11. Vies politiek spelletje van GL….
  Het volk een beetje tegen elkaar opstoken om zo goede publiciteit te genereren. Wanneer pakken ze de echte problemen eens met dezelfde passie aan? Dat vuurwerk verbod komt er toch nooit en zo blijven ze nog even in de schijnwerpers.

 12. Het is maar een paar dagen per jaar, da’s waar – maar de overlast voor kleine kinderen die er bang van worden, niet kunnen slapen en angstige dieren is wat mij betreft groter dan deze “lolletjes” Middenin woonwijken is echt niet leuk als er veel en hard vuurwerk wordt afgestoken. Desondanks voor een iedereen een fijne jaarwisseling! 🙂

 13. Nog even doorzetten, dit is denk ik de laatste keer. Volgend jaar is het consumenten vuurwerk zeer waarschijnlijk verboden. Er wordt nu in de politiek al te veel over gesproken, en er is binnen de tweede kamer een steeds grotere meerderheid die hier voor zal stemmen. Als op 1 januari blijkt dat er weer meer slachtoffers zijn gevallen zal dat de druppel zijn om aan deze meerderheid te komen.
  Als je dan volgend jaar vuurwerk gaat afsteken uit het buitenland kunnen ze je oppakken voor het bezit van explosieven, en niet meer op bezit van illegaal vuurwerk. Daar hangen veel hogere straffen aan.
  Ik ga dus vanacht waarschijnlijk voor de laatste keer genieten van het afsteken van mijn vuurwerk. Bij ons hoort het altijd bij de traditie van oud jaar. Iedereen een veilige jaarwisseling gewenst en doe je vuurwerk bril op als je naar buiten gaat.

 14. @Mike70
  Gisteren hoorde ik juist dat het aantal slachtoffers de laatste jaren is afgenomen. Maar de gevallen die zich wel voordeden, die waren juist ernstiger….

 15. Laten we dan maar ook meteen een verbod instellen voor alcohol, hier vallen veel meer gewonden en doden mee! (overigens zal ik dan tegen dit verbod wezen)

 16. Ach. Met huisdieren is het net als kleine kinderen. Zolang je niet bij elke knal aandacht aan ze geeft en ze gaat troosten dan wennen ze er vanzelf aan. Zolang je doet alsof het normaal is en je hond of ander huisdier geen extra aandacht geeft houden ze vanzelf op.

  Tenzij je dat natuurlijk jaren lang wel hebt gedaan, dan heb je nu een probleem denk ik;-)

  Bij ons werkt het iniedergeval. Eerste 2 jaar flink janken en blaffen. Nu lekker rustig.

 17. Precies, 2013 wordt het jaar van de meldpunten. Grappig dat uitgerekend de PVV er mee begon en GL niks met die overlast deed…goedkoop scoren zo.
  what’s next: Meldpunt poep op de stoep?

 18. Heel eerlijk gezegd vind ik het juist dit jaar nogal meevallen!

  Vrienden van ons zouden wat vuurwerk meenemen, maar liggen ziek op bed. Kan ik nog ergens een klein pakketje licht vuurwerk krijgen in Zwolle Zuid?

 19. Die duurzame geitenbreizeikers van GL zijn wel voor windmolens die ons 365 dagen per jaar ,24 uur perdag overlast vezorgen.

  Dat is nog eens versplling van onze belasting centen.
  En ze willen er nog meer.

  Ik wens jullie allemaal een veilige jaarwisseling met een hoop extra hard geknal.

 20. 70 miljoen de lucht in, een absolute schande….maar alles moet kunnen in NL….niet zitten zeiken achteraf dat we het zo slecht hebben aub!

 21. Toch wil ik ook even reageren, persoonlijk heb ik niks met vuurwerk, heb er ook nog nooit geld aan uitgegeven. Alhoewel, via de zorgverzekering draai ik ook op voor de slachtoffers, en dan zijn er toch alweer een heleboel toekomsten die moeten worden bijgesteld, omdat er een oog, hand, vinger gemist moet worden. Mijn mening is dat het dat niet waard is, maar ja, wie ben ik 😉
  En inderdaad gezien het bedrag wat de lucht in gaat, denk ik niet dat een gedeelte niet veel te klagen heeft.

 22. Oei….. dubbele ontkenning in de laatste zin.

  Je denkt niet dat een gedeelte niet veel te klagen heeft, oftewel je denkt dat een gedeelte w?l veel te klagen heeft.

  Welk gedeelte?

 23. Bericht door Pietvt, op 31 december 2012 om 13:05
  Het is elk jaar het zelfde, laat de jeugd toch lekker gaan wij deden vroeger ook niets anders.
  Maar het is net als met rokers de stoppers zeuren het hardst.

  Ik moet je hier toch even uit de droom helpen over het laatste:
  ik heb nooit (nee echt nooit) sigaretten of ander tabakspul gerookt, maar ik ben wel iemand die fanatiek anti-roker is. Mijn vader is namelijk mijn hele leven totdat ik 30 werd ziek geweest door de gevolgen van roken en ik heb hem er inmiddels aan zien sterven.

  Ook je eerste argument gaat voor mij niet op: ik heb nooit gehouden van vuurwerk en zal het dan ook niet snel zelf aansteken.
  Maar dat wil niet zeggen dat ik het de ander niet één keer per jaar gun en ik kan ook enorm genieten van het niet knallende vuurwerk en het siervuurwerk in de lucht.
  Wanneer het echter het illegale knalvuurwerk betreft heb je een slechte aan me: daar hou ik totaal niet van en daar kan ik dan ook niet van genieten.
  Helaas komt het te vaak voor dat er buiten de toegestane uren afgeschoten wordt en daardoor wordt het dus nu ook verknald…

  Iedereen een goed uiteinde gewenst! En ook een goed begin van 2013!

 24. Lang leve de lol!!!
  Knallen met die ballen!!
  Iedereen wordt er alleen maar vrolijk van en alle oudtjes wil ik wel wijze rad geven ga vroeg naar bed aub want het wordt zo zootje lieve mensen vroeg naar bed geen last van lawai iedereen is blij!!
  gelukkig 2013 mensen!!!

 25. Ik vond het dit jaar reuze mee vallen met het vuurwerk , af en toe wat knallen , moet toch kunnen het is maar een keer paar jaar er word al heel goed op gelet , geen iedereen toch ook zijn of haar plezier .

  iedereen een vrolijk en gezond 2013 ,
  :D:D

 26. Jeuh de klagerts hebben een meldpunt gekregen, zodat ze na elk knalletje gelijk na de computer kunnen hollen om is ff lekker met één druk op de knop te kunnen klagen, pfff. Geef die mensen een forum hee zodat ze lekker knus met elkaar (zonder vuurwerk, fusion, hardshock enz) kunnen gaan klagen en wij er geen last meer van hebben! Van mij mogen de klagerts ook weer de boom ingeschoten worden met een vuurpijl, op 29 dec ofzo. Hoi

 27. Mensen moeten niet zo zeiken over vuurwerk overlast.We lopen het hele jaar aan de leiband v/d wetten waar je helemaal niets meer mag.Verbod na verbod word je door de strot geduwd.Maar als het oudejaar zich aanbied,gaan we los.OOK een manier van je afreageren.Zelf zit ik ook weleens rechtop in bed van de knallen in de vroege morgen maar het stoort me niet echt.Waarom niet? Omdat ik ook jong ben geweest en niet echt een brave met vuurwerk.Aanrader voor de vuurwerk zeikerds . Kijk ook eens terug naar je eigen jeugd.En klaag dan nog eens.

 28. Volgende keer maar een anti-klachten-meldpunt maken. Kunnen ze deze vergelijken met die van de zeikerds. Ik ben wel benieuwd naar de leeftijd en de plaatsen/plekken van klagers trouwens.

 29. Fijn dat jullie allemaal zo pro vuurwerk zijn. Even een tegengeluid(!). Ik heb last van vuurwerk. Rond de jaarwisseling kan ik nooit een wat dikkere brief in de TPG post brievenbus doen omdat de gleuven smal gemaakt zijn. Dat komt omdat er onverlaten zijn die het leuk vinden rotjes in de brievenbus te gooien en daarmee alle post te vernielen. Ook op andere manieren word door of met vuurwerk vernielingen aangericht. Dat wordt nooit betaald door de dader omdat die niet te achterhalen is. Maar ik wil daar niet aan meebetalen!

  Je kunt ook niet van mensen vragen alleen netjes met vuurwerk om te gaan, want vuurwerk valt nu eenmaal in de categorie speelgoed waarmee ongein wordt uitgehaald. Omdat er blijkbaar een kleine categorie mensen is die er niets netjes mee om kan gaan, maar vernielingen aanricht, is deze discussie ontstaan over het afschaffen van consumenten vuurwerk. Van mij mag consumenten vuurwerk blijven bestaan, maar de onverlaten die vernielingen aanrichten van welke omvang dan ook moeten gedwongen worden binnen 14 dagen de rekening te voldoen, in geld of in de vorm van arbeid.

  Probleem daarbij is waarschijnlijk dat handhaving onuitvoerbaar of onhaalbaar is, de consequentie daarvan is dat verbieden van consumentenvuurwerk de enige optie is om deze schade, waar we allemaal aan meebetalen, te voorkomen.

 30. Tof zo’n georganiseerde vuurwerkshow, laat iedereen lekker zelf in de straat gezellig wat afknallen……

  Zeker 60 mensen omgekomen bij nieuwjaarsviering Ivoorkust.

  Zeker 60 mensen zijn omgekomen bij een nieuwjaarsviering bij een stadion in Abidjan, Ivoorkust. Ze zijn door verdrukking om het leven gekomen.

  Een van de hulpverlenende instanties schatte dat er zeker 200 gewonden waren. De mensen kwamen bijeen om een vuurwerkshow te bekijken

 31. Veel rotzooi midden op een kruispunt(winkelkarretje wieldoppen etc) bij afvalcontainers grote bende dan liever een groot centraal vuurwerk ergens in de stad. En tja wie ruimt de troep op? De rotzooi makers? Nee de gemeente en onze gemeentelijke belasting gaan weer omhoog.

 32. @martin, heb jij de rekeningen van jouw misschien gemaakte jeugd baldadigheden ook allemaal betaald? Ik was vroeger ook baldadig en mag nu nog steeds graag met carbid schieten. Gister in Stadshagen waren wij met een groep zeer gecontroleerd aan het carbid schieten. Dit doen we al zes jaar op de zelfde plek. Nu er een klachten site tot stand is gekomen gaan mensen nog meer zeuren en zo werd ons jaarlijks pleziertje ineens een halt toegeroepen. Denk je dat dit leuk is? Dit wekt veel teleurstellingen op. WAAROM.
  En die brieven bussen dicht maken gebeurd al sinds mensenheugenis en is dus niets nieuws. Hier kunnen mensen gewoon rekening mee houden en het grote pakketje even naar het post-punt in de buurt brengen.
  Mensen zeuren steeds vaker en eerder. Mensen hebben zelf een kort lontje en exploderen zelf eerder. Dat is het eerste en grootste probleem. Veel te veel regeltjes zodat het leven niet makkelijker maakt.

 33. Probleem daarbij is waarschijnlijk dat handhaving onuitvoerbaar of onhaalbaar is, de consequentie daarvan is dat verbieden van consumentenvuurwerk de enige optie is om deze schade, waar we allemaal aan meebetalen, te voorkomen.

  Maakt niet uit. Er is eerst nog een andere vraag van toepassing. En die is of we een ontzettend leuke traditie op willen geven in ruil voor wat minder ongemak. Wat mij betreft is die vraag nee. Ik vind dat we als samenleving een beetje neurotisch bezig zijn door alles wat maar ongemak of wat risico met zich meebrengt te willen verkomen, vuurwek is daa maar een voorbeeld van. Risico en ongemak horen bij het leven. Het maakt je een stuk zelfverzekerder door hiermee om te leren gaan, in plaats van het te willen voorkomen. Levert je ook een stuk minder irritatie op. Wat mij betreft wordt er gewoon gehandhaafd en accepteren we dat dat systeem niet waterdicht is. Persoonlijk ben ik blij dat ik dagelijks met ongemakken en onzekeheden te maken heb. Het houdt me scherp en maakt me minder afhankelijk van mijn comfortzone.

 34. De rekening van het belletje trekken heb ik betaald. Ik kan mij nog herinneren dat de brievenbussen niet dicht zaten tijdens de jaarwisseling, dus “sinds mensenheugenis” is ook niet waar. Ja ik gun alle mensen hun plezier, ook carbidschieten vind ik prima rond de jaarwisseling. Zelfs het opruimen van het afval mag van mij uit de gemeentekas. Maar er zijn grenzen! Schadeherstel of schade preventie mag niet uit mijn portemonnee betaald worden. Het is mijn geld, waarom moet ik betalen voor het plezier van anderen? Of heb je elke week geld voor mij zodat ik naar de bioscoop kan?

  Ik wil best wat omfietsen als de brievenbus dicht zit, maar dat hij dicht moet is een duidelijk teken dat er teveel mensen zijn die zich niet kunnen gedragen en hun rotje in elke passende gleuf stoppen, ondanks de gevolgen en schade die dat voor anderen veroorzaakt. Die mensen die de schade veroorzaken en zich op andere manieren niet aan de afspraken houden die we in de samenleving hebben gemaakt, zijn de oorzaak van de roep om een regeling. En dat heeft niets met zeuren te maken. Als iedereen zich gewoon aan de afspraken houdt, valt er namelijk niets te zeuren.

 35. Suze, klopt. Net als dat van autovekeer,vezekeringen en eigenlijk de hele maatschappij, wanneer je vooral de ongemakken ervan wilt benoemen.

 36. Ik heb net een rondje door de stad gemaakt en als je zie wat er stuk is…afvalbakken ook maar afplakken volgend jaar. Wie dat allemaal normaal vind is niet lekker, wil aardig gevonden worden.huisbrievenbus

 37. Wat een domme reacties worden hier geschreven..
  Auto’s ook maar afschaffen, trein, fiets, etc etc.. komen ook veelste veel slachtoffers van waarvan ik ook ziektekosten betaal.. Wat een domme reacties worden hier geschreven..

  Nooit jong geweest? Nooit gedaan? altijd braaf geweest? lijkt me allemaal erg sterk.. zo wel, dan heb je inderdaad een saai leven, dan snap ik de zeik reacties ook wel..

  Wat walg ik van dit soort zeikerds zeg.. sjonge jonge zit mezelf gewoon op te vreten achter een scherm BAH!!!

 38. @evert:
  Je hoeft echt niet prullenbakken op te blazen, winkelwagentjes midden op straat in een brandende hoop meuk te gooien, al weken vantevoren met zwaar illegaal vuurwerk te knallen etc. om géén saai leven te hebben hoor, daar zijn heel veel andere manieren voor. Jij hebt het over zeikerds maar als jij niet ziet dat er ook andere manieren zijn (waar anderen geen last van hoeven te hebben) om plezier te hebben, dan zegt dat meer over jou dan over de ‘zeikerds’

 39. Bericht door Evert, op 30 december 2012 om 09:15
  Politie controleert op vuurwerk laat me niet lachen. Heb al zo vaak gebeld deze maand over de buren die enorm grote potten de lucht in blazen. De politie lacht je letterlijk aan de telefoon uit.

  Wil de echte Evert nu opstaan. Wie is hier nu de zeikerd…

 40. Sorry, moet toch echt weer reageren.

  Ik geef niet aan dat iemand de zooi moet vernielen.
  Daar heeft natuurlijk niemand iets aan, en het kost ons onnodig geld.. Dat mag van mij wel hard aangepakt worden..

  Maar iemand die gewoon wat knallers of siervuurwerk afsteekt is toch zijn eigen ding? We zijn door gedraaid met alles.. Tegenwoordig kan bijna niemand ergens tegen.

  Ik heb nooit de boel lopen naaien ook al heeft m’n buurman een luidruchtig feest in Z’n huis.. Of lawaai van diverse feesten waardoor ik niet kan slapen.. Ik heb zoiets van zulke dingen vond ik vroeger mooi.. Dus waarom zou ik het een ander niet gunnen?

  En inderdaad we hebben nog een Evert op de weblog.. Gelukkig verschillen we van elkaar 😀

 41. @evert (met kleine e)

  Probleem in het hele topic is dat mensen op elkaar reageren zonder concreet genoeg te zijn. De ene groep wordt afgeschilderd als ‘zeikers’, de andere groep als ‘vernielende en/of herrie schoppende kleuters’ (grove interpretatie). In jouw geval een reactie die volg na een reactie over kapotgeblazen prullenbakken en meer ongein. Wellicht dat quoten van relevante stukken waar je op reageert handig is.

  Je 2e alinea over het ‘gewoon afknallen van knal of siervuurwerk, ieder z’n ding’, daar ben ik het overwegend met je eens. Maar wel met grenzen. Er zijn wettelijke grenzen en ik ben best bereid om die wat aan de kant te leggen maar ook ik heb m’n eigen grenzen (die minder ‘streng’ zijn dan de wettelijke). Maar zoals ik al zei: ik ben het hier overwegend met je eens.

  Maar dan die buurman die een luidruchtig feest heeft in z’n huis of diverse feesten. Been there. Ik heb buren die met enige regelmaat wat veel geluid produceren met een feestje. En inderdaad, ach, niet altijd fijn maar moet kunnen. Ik ben niet in de veronderstelling dat anderen nooit last van mij hebben (met bijvoorbeeld de rook van m’n barbeque; favoriet ding van mij in de zomer). Ik gun een ander meer herrie dan ikzelf produceer. Maar er zijn grenzen…….

  Er wordt door deze en gene gesproken over ‘die ene dag in het jaar vuurwerk’. Ja, inderdaad, die ene dag dat er vuurwerk gestoken mag worden. Niet over drammen. Maar het is niet één dag. Het zijn ook niet twéé dagen, ook niet 3 maar heel vele meer. En niet alleen de 2 weken (hebben we het al over 14 dagen in plaats van 1) in de aanloop naar nieuwjaar maar heel wat meer daarvoor ?n op andere momenten in het jaar. Dat is toch een fors verschil.

  Wat betreft die evert en Evert, maar goed dat jullie verschillen en _hopelijpelijk_ ook fysiek verschillende personen zijn want anders zou je toch met een vreemde situatie zitten ;D

  Hoe dan ook, de beste wensen voor het nieuwe jaar.

 42. Dankje wfvn,

  Voor jou ook de beste wensen en een goed 2013.

  Er zijn inderdaad grenzen en wetten.. Helaas verbieden we steeds meer dingen voor elkaar.. Ik weet nog wel dat er vroeger 3 dagen lang volop geknalt werd! Maar was er veel minder illegale dingen..

  Maar zo zijn er veel dingen op te noemen die in het verleden gewoon mocht nu ook gewoon verboden is.. Helaas

 43. Laat duidelijk zijn: voor mij hoeft vuurwerk echt niet verboden te worden.
  Liever zou ik zien dat de oorzaak van zo’n meldpunt wordt aangepakt (nee, niet direct GL 😛 ) zoals mensen die veel te vroeg beginnen met afsteken, en nog meer de mensen met de vuurwerkbommen (en dan met name die te vroeg afsteken) en alle vandalen die het vuurwerk misbruiken om te vernielen en dan alle gassies die hun knalvuurwerkjes aansteken en achteloos van zich afsmijten zonder te kijken waarheen (over schuttingen waar iemand achter kan lopen, zonder te kijken opzij of achterom op auto’s). Haal die gasten allemaal van de straat en laat de vuurwerkliefhebbers die zich fatsoenlijk kunnen gedragen gewoon lekker knallen op oudejaarsdag.

  Ik ben het met je eens: dingen die nu helaas verboden zijn. Het is al vaker aangekaart: het is een kleinere groep die het verknalt (in dit geval letterlijk en figuurlijk) voor de rest.

 44. Ik ben nu wel van mening veranderd, ook ik ben nu voor een verbod! Een verbod op Nederlands consumentenvuurwerk.

  Naast wat vuurwerk dat uit het buitenland kwam, dit jaar ook weer eens vuurwerk uit een Nederlandse winkel gehaald. Gewoon twee simpele (hoewel de prijs anders deed denken, afzetters) pakketjes met sierpotten en enkele pijlen. Voor de zekerheid bakstenen klaar gezet om de potten mee vast te zetten i.v.m. de wind. Eerste pot viel al om bij het eerste schot, ondanks vastgezet tussen twee bakstenen. De overige schoten dwars door de straat. De tweede pot hetzelfde verhaal, zal wel toeval of gewoon domme pech zijn dacht ik nog. De derde pot wederom vuurwerk in de straat i.p.v. in de lucht. De overige potten dus maar vast gezet tussen 4 bakstenen, en dat terwijl er amper nog wind was. Overigens nog steeds niet zonder gevaar, aangezien bij twee potten het vuurwerk al op 2 tot 5 meter hoogte uit elkaar knalde, i.p.v. 20 meter hoogte.

  En toen staken we het vuurwerk uit het buitenland af : geen bakstenen nodig aangezien de potten van zichzelf al stevig stonden, knalde netjes op 20 a 30 meter hoogte, zwaardere en betere kwaliteit en goedkoper.

  Mooie wassen neus weer dat vuurwerk in Nederland wat goedgekeurd is na alle strenge regels en eisen.

 45. ??Meerderheid voor vuurwerkverbod’

  AMSTERDAM – Zes op de tien Nederlanders willen dat het afsteken van consumentenvuurwerk tijdens de jaarwisseling wordt verboden.

  Dat melden de GroenLinks-fracties van Rotterdam en Den Haag zondag op basis van een onderzoek van peil.nl. Een jaar geleden was een krappe meerderheid van 53 procent nog tegen een verbod.

  De ondervraagden vinden de overlast en talrijke gewonden niet opwegen tegen het knalgenot. Ruim de helft vindt dat consumentenvuurwerk plaats moet maken voor professionele vuurwerkshows.

  Lokale GroenLinks-fracties kwamen afgelopen maand met een meldpunt vuurwerkoverlast. Daar kwamen in twee weken ruim tachtigduizend meldingen over vuurwerkoverlast binnen.

  Bij de aanhangers van bijna alle politieke partijen is een meerderheid voor een verbod op consumentenvuurwerk, melden de GroenLinksers. Alleen de VVD-aanhang is met een meerderheid van 57 procent tegen.

  bron:Nu.nl

 46. Ik steek zelf geen vuurwerk af. Ik heb een hekel aan het afschieten buiten de daarvoor gestelde momenten en ben tegen het misbruik van vuurwerk. Toch ben ik niet tegen en heb enorm veel moeite om te geloven dat daadwerkelijk 60% van de Nederlanders tégen vuurwerk is. Ik ben razend benieuwd hoe dat onderzoek is uitgevoerd. Ik denk niet dat dit onderzoek representatief is.

 47. het is 60% van hun leden en inderdaad dus gekleurd…

  Ik zie anders een grote illegale handel opkomen met veel gevaar met zwaar vuurwerk in schuurtjes en auto’s.

  Denk wel dat vuurwerkshows ontmoedigend kan werken voor anderen om zwaar illegaal vuurwerk te kopen.

 48. Er staat:

  Zes op de tien Nederlanders willen dat het afsteken van consumentenvuurwerk tijdens de jaarwisseling wordt verboden.

  Maar jouw uitleg vind ik héél wat aannemlijker 😛

 49. Ik weet even niet waar ik de vraag anders moet neerzetten, maar weet iemabnd wat er in de Pierik aan de hand was vandaag rond 15 uur? Voor wat ik heb begrepen, ambulances, politieauto’s en helikopter. Nergens iets over te vinden, zal wel niks zijn…toch nieuwsgierig….

Reacties zijn gesloten.