Zwolle – Vanaf 1 januari 2015 is het mogelijk om naast plastic verpakkingen ook blik en drankenkartons, zoals sap- en zuivelpakken, in de container of zakken voor plastic aan te bieden. Let er wel op dat de verpakkingen helemaal leeg zijn.
Blik, sap- en zuivelpakken bevatten belangrijke onderdelen om te hergebruiken: papier, plastic en aluminium. De techniek is nu zo ver dat men deze onderdelen van elkaar kan scheiden. Op deze manier wordt er minder afval verbrand en worden meer grondstoffen hergebruikt. Als u een container heeft voor het plastic verpakkingen dan kunt u uw blik, sap- en zuivelpakken daarin aanbieden. Als u uw plastic verpakkingen naar een verzamelcontainer brengt dan kunt u vanaf 1 januari ook uw blik, sap- en zuivelpak- ken naar deze verzamelcontainer brengen.
Voorbeelden van sap- en zuivelpakken zijn: • (Sinaas-)Appelsappakken • Frisdrankpakken • Yoghurt- vlapakken • Melkpakken • Kleine drinkpakjes. Zorg ervoor dat de sap- en zuivelpakken helemaal leeg zijn.
Blik
Verpakkingen van blik zijn eenmalig in gebruik, maar metaal wordt eindeloos gerecycled. Een oud blik wordt zo weer onderdeel voor bijvoorbeeld nieuwe blikjes. Bied uw blik leeg aan. Platmaken van blik zorgt ervoor dat uw container of zak minder snel vol is. Voorbeelden van verpakkingen van blik zijn: • Conservenblikken • Frisdrankblikjes.
Gaan ze de grijze container dan ook vaker op halen dan dat ze nu doen.
Goede ontwikkeling. Grijze container komt nu vaak tot twee derde vol bij ons, en met name de melkpakken nemen veel ruimte in bij restvuil.
Ja goede ontwikkeling, melkpakken e.d. mochten niet bij papier dus moest het bij restafval.
Nu kunnen deze pakken dus bij het plastic in, mooi. 🙂
@Tim R
Je kunt de melkpakken ook plat maken.
Ben ik mee eens: dan moet de Rova weer om de andere week komen, net als voorheen toen het nog restafval was.
Allemaal leuk, maar misschien een idee om dan ook overal het op te halen? Hier moeten we ons plastic afval nog steeds zelf wegbrengen. Waarom nog meer in die zakken stoppen en vaker met de auto wegbrengen terwijl je er geen omkijken meer naar hebt als je het in de grijze bak smijt.
Er staan ook containers voor plastic bij de winkelcentra’s. Daar kun je je zakken ook ingooien als je grijze bak vol is.
Er zijn trouwens ook heel veel mensen in onze straat die niets scheiden en die alles in de ondergrondse flikkeren. Maar dat is ieder z’n eigen keuze natuurlijk.
De grijze bak is toch restafval? Het is toch de bedoeling dat je daar NIET het plastic in doet?
Hier zie ik ook weinig mensen afval scheiden omdat niemand zin heeft om plastic te scheiden en zelf weg te brengen als het ook gewoon op wordt gehaald zonder het te scheiden.
@bigge, bij ons moet juist het plastic in de grijze bak en de rest in de ondergrondse. Welke wijk of plaats woon je? Ze willen het straks overal in Zwolle gaan invoeren.
Bij ons worden de grijze bakken 1 keer in de maand opgehaald. De helft is huur en de helft koop. Vooral de huurhuizen in onze straat scheiden niet. Geen idee of dat er wat mee te maken heeft, maar het valt wel op.
Afval is big business.
Er worden miljoenen aan verdiend en dan vragen ze mij om het afval ( waar ik niet altijd om vraag, met al die overbodige verpakkingen ) te scheiden. Ik ga niet het werk doen, waar de rova op bezuinigd heeft de afgelopen jaren. Ze verdienen miljoenen, laat ze dan ook lekker het afval zelf scheiden.
Voor mensen die niet willen scheiden houdt dit wel in dat ze vaker naar de ondergrondse afvalcontainer moeten lopen, toch een stok achter de deur.
Slap excuus om het niet te doen vanwege andere bedrijven die eraan verdienen. Als je het te duur vindt, moet je daar een statement over maken naar politiek/rova/wie dan ook. Het betekent niet dat je je eigen verantwoordelijkheid opzij kan zetten.
Welke verantwoordelijkheid Wilbert?
Ben ik verantwoordelijk voor het feit dat om elke rijstkorrel een stukje plastic zit?
Laat ze het probleem bij de bron aanpakken.
Begin bij de industrie, ga over op duurzame verpakkingsmiddelen, etc….
Zodra dat gerealiseerd is wil ik beginnen met nadenken over het scheiden van mijn afval.
Bovendien heb ik niet geschreven dat ik het te duur vindt ( goed lezen ), maar ben ik niet van plan om te werken voor de Rova, zonder dat ik daar wat aan verdien.
ik scheid alles braaf, en alle plastic, GFT, glas, papier etc. houd ik apart. Maar de grijze container (plastic hier) is echt te klein wanneer ik daar ook de melkpakken enzo bij in moet doen. Dat is het gros van restafval. Dat gaan wij niet redden, vier weken met een bak. Op de nieuwe Rovakalender staat helaas nog steeds hetzelfde leegschema. Heb al gemaild naar de gemeente hierover en krijg dan zo’n dooddoener terug van ‘uit onderzoek is gebleken dat er het zat kan’. Nou dus niet. Ik heb een groot gezin en red het niet met vier weken. Maar oke, dan donder ik het wel bij restafval….
dus nu kan alles weer gewoon in de grijze bak 😉
geen melk meer drinken
”vroeger”” lukte het je toch ook ?
Bij ons is de grijze bak ook propvol na vier weken. De rest gooi ik in de containers voor plastic bij het winkelcentrum. Het is op zich een kleine moeite om te scheiden toch. Waarom zou je het niet doen? Een goed milieu begint bij jezelf.
Ik wil best plastic scheiden als ik een grijze container krijg. Waar moet ik alles laten als ik het nu apart moet houden? Komt nog een keer bij dat die troep in de zomer gaat stinken.
Misschien kun je een 2e grijze container aanvragen als hij anders te snel vol wordt?
@Sanne. Ja, fietsen met zakken plastic en dan vier containers langs moeten omdat die ook propvol zitten. Krijg je de klep niet eens meer open. En dan? Kun je weer naar huis fietsen. Doe ik niet meer. Kom ik te laat op het werk. Ik ben van goede wil, denk ook mee met de gemeente. Maar als ik dan een antwoord krijg waar ik echt niets mee kan, ok dan niet. En twee grijze bakken heb ik echt geen ruimte voor. Heb al drie van die kolossen staan. En wat te denken van de stank? Die plastic met melk en vlees gaan echt stinken in de zomer. Als je die gaat afspoelen kost dat veel water en dat is ook niet goed voor het milieu. Gewoon vaker ophalen. Als je container nog niet vol zit zet je hem gewoon niet bij de weg. Hoe moeilijk kan het zijn?
Ja, het is wel een gedoe als je het zelf weg moet brengen. Voor veel mensen dan een reden om het met het restafval weg te gooien. En inderdaad het stinkt wel na vier weken. We hebben twee afvalbakken in de keuken staan. Het neemt wel meer ruimte in. Maar ja, ik doe het altijd maar trouw. Soms lijk je wel gek.
en hoe zit het dan met de flat en appartementbewoners? Wij hebben geen grijze, groene en blauwe container. ik wil best afvalscheiden, mar dat wordt wel lastig zo…
En zo hebben we allemaal een smoes om lekker alles op de grote hoop te blijven gooien. Je zou er eens wat moeite voor moeten doen. Dát…., dat laten we aan andere over.
misschien een oplossing voor mensen met een volle grijze container, vraag aan de buren of zij hem ook vol hebben zo niet of de zak bij hen erin mag, mijn container is ook niet vol, samen doen is de oplossing voor een volle bak, als ik de rij containers zie staat op de ophaal plek zijn ze ook niet allemaal vol, dus gooi jouw zak daar bij in, als je wilt is er altijd een oplossing te bedenken.:D:D:D:D
Goed idee Ans 🙂
Kan men er niet eens over denken om het plastic en nu dus ook blik etc. te verzamelen in bijv. de blauwe papiercontainers. Dan moeten de verzamelcontainers voor plastic maar dienen voor papier en karton.
Scheelt een hoop gesjouw met stinken plasticverpakkingen.
@R.A. Koch
De blauwe papiercontainer is kleiner dan de grijze container, althans bij mij in de straat wel.