CDA wil 12 vaste koopzondagen

Zwolle – Met een vaste verdeling van een koopzondag per maand wil het CDA Zwolse winkeliers en consumenten meer duidelijkheid bieden. Nu ligt het aantal nog op acht vaste en vier flexibele koopzondagen. Dat stelde de partij maandag voor in een amendement rond de zon- en feestdagenregeling.

In het coalitieakkoord zijn afspraken gemaakt om op twaalf zon- dan wel feestdagen af te wijken van de vastgestelde winkeltijden. Het college wijst de koopzon- en feestdagen per kalenderjaar aan. In de praktijk betekent dat acht koopzondagen, plus nog vier koopdagen te verdelen in met name december.

Beter naar ondernemers luisteren

De koopzondagen zijn juist typisch een onderwerp dat je dicht bij de ondernemers en inwoners moet laten, vindt CDA-fractievoorzitter Judith Compagner: "Het College heeft echt niet willen luisteren naar de wensen van veel ondernemers. Zij willen liever duidelijkheid." Daarom opteert de partij voor een vaste nader te bepalen zondag per maand, bijvoorbeeld de 1e of 2e van de maand. Om winkeliers in de commercieel aantrekkelijke decembermaand tegemoet te blijven komen, wil de partij drie koopzondagen extra vrij houden.

Ook vrijaf op familiedagen
Ervaring wijst echter uit dat de extra koopdagen vaak door de gemeente aangewezen worden op bijvoorbeeld Tweede Kerstdag of Tweede Paasdag, stelt Compagner. "Maar uit onze contacten met winkeliers weten we dat veel ondernemers aan dergelijke familiedagen hechten om zelf ook vrij te zijn. We willen dus niet per se meer koopzondagen, maar juist meer duidelijkheid."

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

44 gedachten over “CDA wil 12 vaste koopzondagen”

  1. Lezende “Zwolse winkeliers en consumenten meer duidelijkheid bieden. ”
    Denk ik; meer vrijheid bieden lijkt me beter!
    We moeten echt van de zondagse maatregeltjes af denk ik.
    Is niet meer van deze tijd.

  2. @Hans: Een maatschappij heeft nu eenmaal regels nodig anders wordt het een nog grotere zooi dan dat het nu al is.

    En wat is wel of niet van deze tijd? Dat kun je op een heleboel manieren invullen. Een 24-uurs economie is ook echt niet de oplossing, hoor.

    Er zijn nu al (openings)tijden waarop er geen moer te doen is, dan kun je de winkel(s) net zo goed dicht gooien; het kost dan meer geld dan dat het iets oplevert.

  3. Aan de ene kant willen de gemeente het centrum aantrekkelijker maken, maar op zondag open ho maar. Gevalletje achter de feiten aanlopen. Het internet is altijd open, hoe concurreer je daar als winkelier nog mee?

  4. Goed om te lezen dat CDA niet per se meer winkelzondagen wil, maar meer duidelijkheid.

    Ik heb nu echt geen idee wanneer de winkels op zondag open zijn. Meestal toevallig als ik in de buurt van de stad ben en ik de borden zie staan wanneer het betaald parkeren is.

    Iets van ‘eerste zondag vd maand een winkelzondag is wat mij betreft prima (elke zondag is zelfs voor mij – christen- een beetje gortig, dat hoeft dus niet). Duidelijkheid voor ondernemer en publiek.

    Hopelijk vindt B&W en de gemeenteraad van Zwolle dit ook.

  5. Sowieso de supermarkten elke zondag open. De meeste werken doordeweeks en moeten op zaterdag de boodschappen doen en eventueel de stad in voor aankopen.
    Lekker verdelen op de zaterdag en zondag.

  6. We hebben het alleen nog maar over die koopzondagen op dit weblog! Ik ben het helemaal eens met het verhaal van Mij. 24/7 is echt niet nodig.

  7. ik geloof niet dat er mensen zijn die 5 dagen werken van 08.00-20.00 uur, de openingstijden van de supermarkt, het is gewoon zo dat men niet weet wat je op zondag moet doen, dus gaan we maar de boodschappen doen, zijn we tenminste iets aan het doen, ik zou zeggen zoek een hobby, ga lekker wandelen of ga spelletjes spelen, en als dat niet genoeg is, ga bij mensen op bezoek die eenzaam zijn, de verzorgingshuizen zitten vol met mensen die bijna nooit bezoek krijgen, wees sociaal.

  8. Het lijkt erop dat niet veel mensen begrijpen dat het verhaal gaat over de koopzondagen voor de winkels in de binnenstad. Het supermarktverhaal heeft daar niets mee te maken??

  9. Ik hoorde net op de radio dat je op eerste kerstdag in 200 gemeentes (de helft meer dan het jaar ervoor) je boodschappen kunt doen. Kunnen we niet 1 dag gesloten zijn en kerst vieren? Of het nou zo’n goede ontwikkeling is allemaal!

  10. @Sanne waarom iedereen verplichten kerst te vieren? Is een christelijk feest en bij lange na niet iedereen is christen.

    @ans ik ben van 6:25 tot 18:25 weg van huis. Lang niet altijd heb ik daarna nog zin om boodschappen te doen.

  11. @Jasper, dat deden we toch bijv. vijf jaar of tien jaar geleden ook massaal? Dat is toch leuk als iedereen met elkaar kerst kan vieren. Of moeten we allemaal maar aan het werk? Je kunt nog 364 dagen per jaar aan het werk!

  12. Ik zie bijna overal een kerstboom in de woonkamer staan als ik de wijk doorfiets. Dus er zullen veel mensen zijn die kerst vieren. Of het nou een christelijk feest is of niet.

  13. @Frederique vd Zon
    U bent tegen meer koopzondagen en daarna vertelt u christen te zijn, dat is pleonasme. Een terugkerende discussie is juist de christelijke onderdrukking door de restrictieve bible belt regelgeving rond de zondagsuren .
    @ JoopdeSloper
    Inderdaad internet is wel open, het wordt steeds duidelijker dat het omzetverlies van vooral de kleine ondernemers zonder eigen website zeer substantieel is, denk aan meer dan 20%. Kleine winkeliers die wel op zondag open zijn, pakken een groot deel van deze omzetverlies weer terug. In Zwolle mag dit niet van de christelijken , die vinden zondagsheiliging belangrijker dan kleine winkels.

  14. @Sanne,

    Blijkbaar bent u slecht op de hoogte van christelijke gebruiken en heidense . In Staphorst centrum zult u nagenoeg geen heidense symbolen zien dus ook geen heidense kerstbomen. En winkels mogen natuurlijk ook niet open, het zou mooi wezen als in goddeloos Zwolle net als in Staphorst alle koopzondagen verboden worden.

  15. @Uutstaphorst,
    ik vind dat je ?berhaupt blij mag zijn dat je internetten kunt in je gat (Staphorst) en het feit dat je daar woont zegt al genoeg.

  16. @uutstaphorst, ik ben nog nooit in Staphorst geweest. En nee sorry, ik wist niet dat daar geen kerstbomen voorkomen. Ik weet wel dat jehova’s geen kerstboom hebben.

  17. Ik vind het allemaal prima, zelf hoef ik niet te winkelen op zondag. Ik zou het wel prettig vinden als christenen, mensen die niet geloven willen respecteren, net zoals dat omgekeerd ook het geval is. DE waarheid bestaat niet, niet in de Bijbel, maar ook niet in de Koran of het atheïsme. En hoewel ik niet geloof, probeer ik me wel christelijk te gedragen. Dat betekent voor mij; respect voor iedereen, mensen helpen wanneer dat kan of nodig is etc. etc. Daar heb ik geen God of Allah voor nodig.

  18. @Sanne ik vier het zelf ook. Maar jij zegt dat de winkels dicht moeten en dat we met z’n allen kerst moeten vieren. Is nogal dwingend. Laat men dat even lekker zelf bepalen.

  19. Dus jij gaat zelf ook niet aan het werk Jasper. Zo raar is het dus niet. Tien jaar geleden was ook alles 1 dag in het jaar dicht. Gun je werknemers ook een feestdag! Boodschappen doen kun je plannen. Het is niet noodzakelijk zoals de hulpdiensten.

  20. Ik vraag mij dan ook af of al die werknemers die op eerste kerstdag gaan of moeten werken of dit hun eigen keuze is of dat ze min of meer verplicht worden door hun werkgever?

  21. Mijn voorlopige conclusie is, dat belangen/wensen nogal tegengesteld zijn.
    Dan heeft de overheid (landelijk/plaatselijk) de taak te reguleren. Dat doet ze dan ook. Landelijk met de winkeltijdenwet en plaatselijk met aanvullende regels.
    De discussie kan zich dan beperken tot de vraag: hoe houd je rekening met iedereen.
    Dat loopt van altijd open op zondag tot altijd dicht.
    Persoonlijk hecht ik daarbij aan herkenbare regels en met oog voor hen die op zondag willen winkelen. Ik zit heel dicht bij huidige CDA-standpunt (dat nog niet zo lang geleden anders was).

  22. @JohnVanBoven,
    Inderdaad eens, er wordt blijkbaar verschillend over gedacht. Tegengesteld weet ik zo nog niet. Gewoon ff denkende: als er een behoefte aan meer ruimte en vrijheid is, voor degenen die dat willen.

    Spoort het dan denk je om degenen die wel behoefte hebben aan vrijheid, de beperkingen op te leggen van degenen die daar geen behoefte aan hebben?
    (Vooral omdat het over zo’n eigenlijk niet ter zake doende dingetje gaat, vraag ik dat)

  23. Ik begrijp wat je bedoelt en daar zit ook wel wat in.
    Maar.
    Ik denk dan niet alleen aan de (potentiele) klanten maar ook aan de winkeliers. Daar zijn er ook bij die het om welke reden dan ook niet willen maar bijna verplicht worden omdat ze anders deel van hun omzet misse. En dan ook nog moeten uitkijken dat de (personele) kosten van de zondagopening niet hoger zijn dan hun winst van die dag.

  24. Ik begrijp je ‘Maar’, opkomend voor de winkeliers die ook wel eens een vrij dagje willen, en speciaal op zondag een vrij dagje willen.
    Misschien denk ik te kort door de bocht dat de problemen van de winkeliers , vooral de problemen van de winkeliers moeten zijn. Als je ze genoeg vrijheid geeft, komen ze er wel uit denk ik.

  25. Hans, dat denk ik dus niet.
    Ooit zei een winkelier tegen me: ik wil ook wel eens een dag wat anders aan mijn hoofd hebben. Dan kun je zeggen, dan doet hij toch zijn winkel dicht. Maar dan loopt hij risico van omzetdaling, met gevaar voor ontslag van medewerkers.
    Zeg je dan, dat hoort bij ondernemerschap of zoek je naar regels die moeten helpen dat risico zo klein mogelijk te houden. Ik kies voor dat tweede.
    Pleit je dan ook voor afschaffen van de winkelsluitingstijdenwet?

  26. Dus de winkels dicht zodat er een paar eens een dagje vrij zijn. En dan de rest ook maar dicht en hun dat dagje opdringen omdat het anders niet eerlijk concurreren is?
    ik hoop dat je het anders bedoelt want dit zou wel erg krom zijn.

  27. @1stejohn, zo wordt het bedoelt inderdaad. Vervelend he! Zal je toch wat anders moeten doen op je vrije dag. Je kunt altijd nog naar de supermarkt om 16.00 uur als je je verveelt! Maar aankomende zondag kun je weer terecht in de binnenstad hoor! Koopzondag!

  28. anoniempje, neem lekker een dagje vrij joh. weet je wat? We gaan mij ook verplichten om een dag vrij te nemen. Gewoon omdat jij een dagje vrij wilt. Omdat het zo hoort.

    Wat een onzin, laat iedere ondernemer zelf bepalen wanneer hij open of dicht is. Als de zondag een goede dag is om een omzet te halen dan ga je toch open?
    Dan ga je lekker de maandag dicht. Ook wel eens fijn of past dat niet in het beeld van de verplicht opgelegde zondag rust?

    Koopzondag is mij te druk. Zou wel fijn zijn als de winkels wat eerder open gingen op de zondag. Het is erg druk bij de supermarkten op de zondag.

Reacties zijn gesloten.