Zwolse ondernemers willen meer koopzondagen

Foto van auteur

Zwolle – De eerste zondag van de maand is koopzondag. Dat is de inzet van Ondernemersvereniging Citycentrum en de bij haar aangesloten ondernemers. Het huidige college denkt daar anders over en stelde opnieuw 8 koopzondagen vast. Citycentrum zegt dat ze de consument niet de gewenste duidelijkheid kunnen geven. De ondernemers rekenen erop dat het nieuwe college wel ruimte biedt voor 12 vaste koopzondagen en vijf zogenaamde vrije koopzondagen. Samen met Zwolle Marketing proberen de ondernemers tenminste vier koopzondagen in het jaar een bijzondere invulling te geven aan de hand van de seizoenen.

 

koopzondagen-20142-300x106.png 

 

De koopzondag wordt een van de verkiezingsitems, zo lijkt het. Citycentrum legt al vanaf september 2013 uit dat in Zwolle de eerste van de maand koopzondag is. Van januari tot en met juni 2014 is dit geregeld. Voor de tweede helft van dit jaar is dit nog geen gelopen koers. Onduidelijkheid dus, en een risico van maar twee koopzondagen in de tweede helft van dit jaar. Citucentrum vindt dat het nieuwe college zo snel mogelijk de gevraagde ruimte moet bieden, zodat de consument en winkelier duidelijkheid hebben. "Het nieuwe college dient de anno 2014 bescheiden inzet van 12 + 5 koopzondagen op juiste waarde te schatten en te honoreren", aldus de ondernemers.

 

Openingstijden:

Het advies van Citycentrum luidt: open van 13.00 uur tot 17.00 uur. "We zien dat enkele grootwinkelbedrijven (bijvoorbeeld V&D, HEMA) open gaan om 12.00 uur, en dit ook al jaren doen. Mochten anderen zich hierbij willen aansluiten, bijvoorbeeld om een betere aansluiting met horeca (lunch) te krijgen of om andere reden (traffic) dan kan dat natuurlijk. U kunt hierover bijvoorbeeld op straatniveau met elkaar afspraken maken."

De gemeente Zwolle staat open zijn van de winkels toe op bepaalde feestdagen, echter bij de ondernemers blijkt juist op deze dagen daar weinig animo voor te zijn. Zo werd Citycentrum duidelijk.

 

Het advies voor de komende feestdagen is daarom:

 

–2e paasdag: winkels gesloten;

–Hemelvaartsdag: winkels gesloten;

–2e pinksterdag: winkels gesloten.

Citycentrum: "Hieruit blijkt dat de Zwolse ondernemers niet overvragen en heel goed in staat zijn een goede afweging te maken en zich daarbij richten op de consument."

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

30 gedachten over “Zwolse ondernemers willen meer koopzondagen”

 1. Goed te vernemen “Zwolse ondernemers willen meer koopzondagen”.
  Wat mij betreft zou het heel goed uitkomen als de winkels
  op elke zondag ook gewoon open zijn, net als op zaterdag
  en doordeweekse dagen.
  Mijn idee is, gewoon aan de ondernemers overlaten wanneer
  de winkel open of dicht is.
  Die zondagse winkelsluiting, is dat Zwols beleid,
  Haags beleid of Europees beleid vraag ik me af.
  Weet iemand op weblog Zwolle dat?
  Volgens mij is ’t gewoon ‘heel knullige lokale politiek’.
  Doe de winkels open! Wat kan er tegen zijn!

 2. Het mag niet van Christelijk Zwolle. En dat zijn er nogal wat. In de huidige coalitie zal de CU en het CDA steeds dwars blijven liggen.

 3. In Rotterdam is het centrum al jaaaaren lang iedere zondag open om te winkelen.
  Waarom doet de hoofdstad van Overijssel dit nog niet?

 4. Ook het gemeentehuis dient dan op zondag geopend te zijn zodat ik geen vrije dag hoef op te nemen om mijn paspoort te vernieuwen.
  De jeugdlonen moeten worden afgeschaft en opgetrokken naar volwassen c.a.o. loon alsmede de zondagstoeslag dient uitbetaald te worden ook voor oproepkrachten.
  Gaat men hier niet toe over dan zullen er alleen grote eenheidsworsten in het centrum overblijven. Iets waar hier op deze log regelmatig tegen geprotesteerd word.

 5. Alleen Rotterdam elke zondag open ? Eigenlijk alle grote en kleinere grote steden in Nederland kennen de wekelijkse koopzondag, dus Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Tilburg, Groningen (alleen supermarkten), Almere, Breda, Nijmegen, Enschede, (alleen supermarkten), Haarlem, Amersfoort, Zaanstad, Arnhem, Haarlemmermeer, Zoetermeer, Maastricht , Leiden… En ga zo maar door ..

  Zwolle is een trieste uitzondering waar de gristelijke medemens nog steeds de baas is.

 6. Nou Peter, ook buiten de steden is wekelijkse koopzondag al lang een feit. Wat dacht je van de volgende kleine gemeenten: Schiermonnikoog
  , Vlieland, Ameland, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Baarle-Nassau
  Mook en Middelaar, Zoeterwoude, Beemster, Blaricum, Oostzaan, Vaals
  en Alphen-Chaam. Allemaal piepkleine gemeenten met minder dan 10 duizend inwoners..

  Dus Mul, waarom niet in Zwolle.. omdat Zwolle 10 keer groter is ?

 7. Krijg straks weer dat gezeik van sommige winkelmedewerkers over het werken op zondag en dat er dan geen vrije dag is in het weekend, moeten niet zeuren, krijgen 2x zoveel uitbetaald, en ze kunnen altijd doordeweeks vrij hebben..
  Alleen maar goed, ik zou zeggen gooi maar alle winkels op zondag open..

 8. Met huidige hoge parkeer tarieven? Nog even dan gaat er geen hond meer naar binnen steden zolang bv parkeren duur blijft. Bovendien verdwijnen de kleine leuke winkeltjes en enkel een hema of de sting trek je ook weinig bezoekers.

 9. En laat het CDA nu net willen meedenken met de Zwolse ondernemers op zowel hun vraag t.a.v. koopzondagen als de hoogte van de parkeertarieven. Check ons verkiezingsprogramma op pagina 12 en 13 ‘Van Grenzen naar Ruimte’.

  Met vriendelijke groet,
  Martijn van der veen

 10. Rsc, precies! Je slaat de spijker op zijn kop. Als je vergelijkt kun je naar de verschillen kijken, of de overeenkomsten. We pleiten ook niet voor veel meer moskeeën omdat Zwolle die relatief weinig heeft. We willen ook niet enkel eenrichtingsverkeer in het centrum omdat bv Groningen dat heeft. Waarom wil je dat zwolle zich dan wel veilig meebeweegt in de consumerende kudde van gemeenten met koopzondagen? Let wel, ik heb niets tegen koopzondagen vanuit religieus oogpunt. Ik vind het een vorm van vrijheid dat we in staat zijn om 1 dag in de week los te kunnen komen van ons consumeren. Het lijkt zo afhankelijk om die ene dag in de week zelfs nog aan te willen passen. Als het modern is dat we dat wel doen, laat ouderen zich dan maar aanpassen aan Zwolle in plaats van andersom.

 11. Sjonge jonge, je hoeft niet op zondag naar de stad. Je kan je zondagse wandeling of whatever gewoon blijven doen hoor. Ik vind het ideaal dat ze op zondag open zijn. Voor iemand die de hele week werkt is het ideaal om zondag nog even te kunnen shoppen.

 12. Mul

  En de winkeliers die het niet in 6 dagen kunnen verdienen ????(omzet holt weg richting internet en naar de kudde van gemeenten (nu al meer dan 200!!!) die elke week koopzondag hebben), wat doe je daar mee ?

  Het mooie van jouw gezichtspunt is dat je straks helemaal niet meer kunt consumeren in Zwoolle . Lekker rustig , niet alleen op zondag maar ook doordeweeks .

 13. Zo vermoeiend iedere keer… hou toch eens op met voorschrijven wat een ander zou moeten willen. Zowel de bemoeizuchtige overheid (WIJ weten wat goed voor u is), de paternalistisch ingestelde medeburger (vrijheid is afzien van wat je eigenlijk wilt) als de religieuze dreumel (ik kan niet van de dag des heren genieten als een ander gaat winkelen).

 14. Weer een mooie discussie. Blijkbaar zijn we allemaal niet in staat om goed time management toe te passen.
  Als wij naar de stad willen, moet ie gewoon open zijn is de strekking van velen.
  In mijn beleving kan je je Euro maar één keer uitgeven. kortom, je krijgt een verschuiving van je uitgaven. Voor een ondernemer is het lastig. Als andere plaatsen wel open zijn en de consument daar die Euro uitgeeft, komt ie niet in jouw kassala. Dus je moet wel meedoen, anders loop je wellicht omzet mis. Voor grote ketens is dit niet heel moeilijk, die zetten “goedkope” krachten in en zijn ook bereid eventueel een toeslag te betalen. Kleine, eigen ondernemers is lastiger. Vraag me af wie van de voorstanders bereidt is om 7 dagen in de week én een koopavond aan het werk te zijn. Dit zijn vaak hardwerkende mensen die hun ziel en zaligheid geven voor hun bedrijfje, maar die steeds meer weggeconcureerd worden door grotere eenheidsworsten. Daar mag dus best goed naar gekeken worden.
  Tevens levert het uitsmeren van geld uitgeven over een langere periode (er wordt evenveel uitgegeven, maar effectief zijn winkels langer open), door extra kosten (loon, energie, etc.) tot hogere prijzen. En men maar weer klagen dat alles zo duur wordt. Tja, je kan niet alles hebben…..

 15. oh? vraag ik me af lezende:
  “Blijkbaar zijn we allemaal niet in staat om goed time management toe te passen.”
  Mag ik dat afdoen met pFFFFFFFFt!, ?
  En ook “Als wij naar de stad willen, moet ie gewoon open zijn is de strekking van velen.”
  Dat is helemaal niet de strekking van velen, zo te lezen.
  1 vraag ter verificatie beste Passant, je schreef ook :
  “Voor een ondernemer is het lastig. Als andere plaatsen wel open zijn en de consument daar die Euro uitgeeft,
  komt ie niet in jouw kassala. Dus je moet wel meedoen, anders loop je wellicht omzet mis.”

  Ben je ondernemer dat je dat weet?
  Als je ondernemer bent, wat mij betreft, “point taken”, en respect.

 16. Wat mij betreft die koopzondag weer afschaffen. Had ook nooit ingesteld moeten worden want het blijkt nooit genoeg. Nu wil men al onbeperkt open. De mens moet ook tegen zichzelf in bescherming worden genomen. Rust op z’n tijd is belangrijk. Zie hier een taak voor de (landelijke) overheid.

 17. Terwijl landelijk de norm is dat winkels elke zondag open mogen zijn, steggelt men in Zwolle over 8 zondagen meer. Te triest voor woorden.
  vooral de “de mens moet tegen zichzelf in bescherming wroden genomen” verdient een Mag ik dat afdoen met pFFFFFFFFt..

  De conclusie is duidelijk in Zwolle wonen velen die de democratie (een meerderheid is voor de koopzondag) niet liefhebben en des te meer houden van de verplichte zondagsheiliging

 18. Tsja, zondag. Mijn sabbat is vrijdags.
  Ik ga toch ook niet de politiek in om
  ondernemers te verbieden de winkel op
  vrijdag open te doen.

 19. RCS, economische belangen staan wat mij betreft niet op de eerste plaats. Daar krijg je alleen maar optimalitose van. Ik vind het gewoon een stuk gezonder om een dag niet de keus te hebben om te consumeren. Het is verleidelijk om elke dag te consumeren als de winkels open zijn. Dus heb je weer eens de keus en dat verplicht je weer om er voor te kiezen of niet. Voor jou is dat misschien geen probleem, ik vind het wel vervelend en ik zal hier niet de enige in zijn. Het teveel aan keuzes vandaag de dag leidt al tot meer stress, zeker bij jongeren. Een dag in de week minder keuzes hebben, is daarom veel gezonder. Mag trouwens ook best op een andere dag, maar het kan alleen collectief.

 20. Mooi woord Mul “optimalitose”, maar ik heb geen idee wat ’t betekent.
  Als optimalitose een eufemisme is voor buikloop en haaruitval,
  dan ben ik het met je eens, men doet er goed aan dat te vermijden.
  Zelfs als er economische belangen in het geding zijn. (!)
  En ja, als het “teveel aan keuzes” tot stress leidt voor jongeren,
  ben ik er ook gelijk voor om de keuzes drastisch te beperken.
  Stress moeten we niet hebben in Zwolle.

 21. Een hele discussie in Zwolle over de koopzondagen.

  Ik ben zelf werkzaam binnen de detailhandel in Zwolle en snap de hele discussie heel goed. Meer koopzondagen in Zwolle klinkt heel aantrekkelijk voor iedereen. Maar wat zijn de negatieve er kanten van “meer koopzondagen”? Omzet verplaatst, mensen kunnen maar een keer hun euro uitgeven. De zondag rust wordt onderdruk gezet bij het personeel door de werkgever. ( dan zeggen de mensen, maar dan werk je toch gewoon niet) Was dat maar zo, wij moeten werken volgens de cao als de planning niet rond komt op de zondag. Wie zit daar nu op te wachten, wij willen ook gewoon lekker een dagje met ons gezin/partner een dagje ontspanning zoals de meeste werkende in Nederland “Sport, religie, vrienden familie etc…

  We snappen ook dat de grote steden meer koopzondagen hebben, het zijn immers ook toeristische plekken waar mensen graag heen gaan. Zwolle is niet te vergelijken met Amsterdam of Utrecht.

  Is het rendabel voor de winkelier om open te gaan? Ik zou zeggen doe je ogen open. Er lopen veel mensen door de stad die even de gezelligheid opzoeken, maar kopers tja die zijn er amper. geen rijen bij de kassa, amper publiek die met tassen vol over straat loopt.
  We hebben immers 6 dagen om te winkelen, en de 7 dag zouden mensen niet moeten willen.

  Wat zou jij vinden, als je in detailhandel zou werken en elke koopzondag wordt ingepland door je werkgever?
  Zou dat invloed hebben op je sociale leven?

  Daar wordt je niet gelukkig van, het draait immers niet alleen om werken en geld. Maar het sociale aspect is ook heel belangrijk in ons leven.

  Ik hoop dat de politiek in Zwolle dat ook wil inzien

 22. Terwijl het CU kalifaat Zwolle nog steeds aan een vroeg christelijke samenleving vasthoudt , wordt de rest van Nederland steeds democratischer. Ook in stad Groningen krijgen alle winkels nu de zondagsvrijheid. Zwolle is een van de laatste grotere gemeenten waar de zondagsluitingsdwang neurose nog welig tiert. Dat neuroses slecht zijn voor de gezondheid is algemeen bekend, ik ben benieuwd hoe lang de inwoners deze tirannie nog lijdzaam moeten dulden, ondertussen verliest Zwolle steeds meer winkels en steeds meer werkgelegenheid

Reacties zijn gesloten.