Tegel tegen zinloos geweld bij De Dobbe

Zwolle – Bij de plek waar de Zwolse straatmuzikant Zdravko Vazov slachtoffer is geworden van een steekpartij komt een tegel tegen zinloos geweld. Bij winkelcentrum De Dobbe in de Overijsselse hoofdstad wordt de symbolische tegel woensdagmiddag geplaatst. Met de tegel is er een permanente herinnering aan de fatale gebeurtenissen op dinsdag 2 december jongstleden, die het leven kostte aan de artiest uit Bulgarije en waarbij een Zwollenaar zwaar gewond raakte.

tegel_dobbe.jpg 

De tegel wordt geplaatst door Carola van Aalderen – De Vries. Deze buurtbewoonster organiseerde eerder een stille tocht vanwege het steekincident. Op zaterdag 6 december liepen toen vele honderden mensen mee in de manifestatie tegen zinloos geweld. In samenspraak met de nabestaanden van de vorige week in Bulgarije begraven Vazov wordt de komende periode beoordeeld hoe het beste omgegaan kan worden met de (vele) bloemen en andere uitingen van medeleven die door mensen zijn achtergelaten bij de plekken waar de straatmuzikant vaak speelde: bij de Dobbe en aan de Assendorperstraat. Winkeliers ter plekke beoordelen of de bloemen in zo’n staat raken dat ze beter weggehaald kunnen worden, oud-collegae van de Herbergkrant dragen zorg voor de andere voorwerpen op beide locaties, zoals knuffels.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

17 gedachten over “Tegel tegen zinloos geweld bij De Dobbe”

  1. Laat ik voorop stellen dat een gedenktegel voor dit tragische incident nimmer kwaad kan, maar doe het niet met het oog op zinloos geweld.
    Hoewel iedereen die term in de mond nam, tot onze burgervader aan toe, betrof het hier natuurlijk géén zinloos geweld.
    Dat heeft betrekking op lieden die na een avondje stappen voor de lol iemand in elkaar schoppen, of voetbalverdwaasde die voor de kick effe lekker willen knokken.
    En dan heb je het vaak over laffe types die vervolgens maken dat ze wegkomen.
    Hier betrof het een labiele knaap bij wie het licht uitging, een jongen met kortsluiting in het hoofd die doordraaide.
    Er is niet gestoken voor de lol……, hij is niet gevlucht.
    Geweld ja, tragisch ja, maar schaar het niet onder zinloos geweld.
    Dat ondermijnd de werkelijke betekenis van deze term.

  2. Goed gesproken.

    Helaas had de dader vermoedelijk ernstige psychische problemen, waardoor en geweld ontstond.
    Hoe zinloos het ook is dat er iemand is gestorven en er een ander gewond is geraakt. Er is geen sprake van zogenaamd onverwacht uitgaansgeweld, waarbij een schop verkeerd uitpakt.

    Een gedenkteken lijkt me op de plaats, maar geen “zinloos”
    geweld gedenkteken.

  3. geweld is altijd zinloos, er is geen enkele reden om een ander vaak onbekende geweld aan te doen, wat de oorzaak ook is drank drugs psychisch, geweld is aan de orde van de dag, veel mensen hebben tegenwoordig een zeer kort lontje, en is altijd wel iemand die een reden geeft om het te verklaren, dat terwijl er geen enkele verklaring terecht is.
    ga eens verdraagzaam met elkaar om, laat de ander in zijn of haar waarde, iemand die een andere mening heeft is niet verkeerd bezig of heeft het fout

  4. Heel mooi gesproken. Ik denk ook dat de tegel niet tegen zinloos geweld moet zijn. Maar wel voor vrede en liefde. Dat zou ik meer in overeenstemming zijn met het leven dat deze vriendelijke man leidde. Altijd een vriendelijke lach en woordje.
    Het doet me denken aan een gezegde van Moeder Theresa:
    ‘Als je me uitnodigt voor een anti-oorlogsdemonstratie kom ik niet. Nodig me uit voor een Vredesmars, en ik zal er zijn’.
    Denk dat dat een mooie les zou zijn en gepast.

  5. @ans dat gaat alleen gelden als iedereen dat aan gaat hangen. Zolang er nog heel veel onrecht in de wereld is, zal (gepast) geweld nodig blijven.

  6. Ik ben het helemaal met AU eens.
    Het is afschuwelijk en zeer ernstig hetgeen er is voorgevallen.
    Maar voor mij valt het gevoelsmatig niet als zinloos geweld.
    )ik verwerp trouwens elke vorm van geweld)
    Laat er een gedenk teken komen hélemaal mee eens, maar niet hét teken van zinloos geweld uit zijn verband trekken aub.

  7. Eens met Au!! Burgemeester zette een bedenkelijke en verkeerde trend door de term zinloos geweld in de mond te nemen >:( Dan snap je er niets van!

  8. Ik vind het gewoon zinloos geweld. Of die jongen nou psychische problemen heeft of niet. Het is gewoon zinloos op iemand insteken. Niets raars aan wat de burgemeester zei. Iemand is gewoon zinloos van het leven beroofd!

  9. Ik denk dat zinloos geweld zeker van toepassing is op deze gebeurtenis. Er is geen enkele reden om het er niet onder te scharen. Dat de term zinloos geweld voornamelijk gebruikt wordt bij uitgaansgeweld wil niet zeggen dat geweld in een andere context niet zinloos kan zijn??

  10. Dus een zwerver die een onderkomen heeft in Dalfsen (geen herberg), zo nu en dan met de Mercedes wordt gebracht en opgehaald, een zwerver die zijn Marlboro sigaretten op rookt wordt en waar Jopie van Ommen graag de daklozenkrant aan verkoopt, krijgt een tegel?

    De stille tocht van Meindert Tjoelker meer dan tien jaar geleden, dat was zinloos geweld en de tocht had een betekenis.

    Nu draait de zieligheidsindustrie overuren in Zwolle. Tshirts, tegels, tochten die de betekenis wat misslaan.

    Dit is geen zinloos geweld geweest. Dit is een hele slechte actie geweest van iemand. Niets meer en minder.

  11. @Dewaarheidissomshard,
    Blijkbaar heb je het helderder dan ik of mis ik iets. Als deze slachtpartij geen zinloos geweld was, wat is dan volgens jou de zin of de reden erachter?

  12. @Architects net zo min als hij niet in het kopie van de dader kan kijken om de reden te achterhalen, kan jij dat ook niet om daarna dit als zinloos te bestempelen.

  13. Ik ben het eens met de analyse van Au. Hij plaatst het begrip źinloss geweld’ in een maatschappelijke en taalkundige context die volgens mij klopt. Walgelijk is de reactie van ‘dewaarheidisomshard’ (alleen die nickname al :(), die een heel andere insteek heeft en die het zinloosheid koppelt aan het slachtoffer. Het klinkt alsof hij het leven van deze straatmuzikant niet de moeite waard vindt en daarom de moord niet als “zinloos” wil bestempelen. Jasper lijkt daarin mee te gaan door te stellen dat niemand deze daad “zinloos” kan noemen omdat we de reden van de dader niet kennen. Grenzeloze flauwekul. Heeft Zdravko Vazov er op de een of andere manier om gevraagd, Jasper? Die man leefde zijn leven op zijn manier en deed geen vlieg kwaad. Het criminaliseren van een slachtoffer is een kwalijke zaak.
    Het is een verschrikkelijke gebeurtenis met 2 onschuldige slachtoffers en veel getraumatiseerde getuigen. En ook al valt het volgens de boekjes niet onder de term źinloos geweld’, zinvol was het zeer zeker niet.

Reacties zijn gesloten.