Weer geen koopzondag tijdens zomermaanden

Zwolle – Ook in 2015 kunnen belangstellenden op twaalf zon- en feestdagen in diverse Zwolse winkelgebieden terecht. Er zullen, net als in de zomer van 2014, geen koopzondagen zijn in het centrum van Zwolle in de maanden juli en augustus. Bij het vaststellen van de diverse data hebben burgemeester en wethouders van de Overijsselse hoofdstad zoveel mogelijk rekening gehouden met de wensen van de lokale winkeliersverenigingen.

Voor wijkwinkelcentra zijn elf data al vastgesteld, en is daarnaast één datum flexibel te kiezen zodat bijvoorbeeld bij een wijkevenement aangesloten kan worden. De Zwolse gemeenteraad heeft bepaald dat in de Overijsselse hoofdstad op twaalf zon- of feestdagen winkels de deuren kunnen openen. Deze openstellingen verhogen de aantrekkelijkheid van Zwolle als winkellocatie voor Zwolse en regionale consumenten. Het initiatief kan daardoor ook positief uitpakken voor de omzet van de ondernemers in de stad. Op de genoemde data mógen winkels in de genoemde winkelgebieden open zijn: het is aan de ondernemers zelf of ze van die mogelijkheid ook daadwerkelijk gebruik maken.

Hieronder een overzicht van de winkelgebieden en de extra openstellingsmogelijkheden:

Centrum

4 januari, 1 februari, 1 maart, 29 maart, 3 mei, 7 juni, 6 september, 4 oktober, 1 november, 29 november, 20 december, 27 december

De buurt- en wijkwinkelcentra en overige verspreide winkels

1 februari, 1 maart, 5 april, 3 mei, 7 juni, 6 september, 4 oktober, 1 november, 29 november, 20 december, 27 december

Stadionlocatie

25 januari, 1 februari, 8 februari, 6 april (Tweede Paasdag), 14 mei (Hemelvaartsdag), 25 mei (Tweede Pinksterdag), 28 juni, 5 juli, 1 november, 29 november, 20 december, 27 december

Woonboulevard

4 januari, 18 januari, 1 februari, 1 maart, 6 april (Tweede Paasdag), 14 mei (Hemelvaartsdag), 25 mei (Tweede Pinksterdag), 4 oktober, 18 oktober, 1 november, 26 december (Tweede Kerstdag), 27 december

Marslanden: met uitzondering van Tuincentrum Tuinland

4 januari, 18 januari, 1 februari, 1 maart, 14 maart, 21 maart, 6 september, 13 september, 4 oktober, 1 november, 8 november, 27 december

Tuincentra Tuinland op Marslanden en Intratuin op Hessenpoort

6 april (Tweede Paasdag), 12 april, 19 april, 26 april, 3 mei, 10 mei, 14 mei (Hemelvaartsdag), 17 mei, 25 mei (Tweede Pinksterdag), 31 mei, 6 december, 13 december

Bouwmarkt Voorst

22 februari, 29 maart, 6 april (Tweede Paasdag), 3 mei, 14 mei (Hemelvaartsdag), 25 mei (Tweede Pinksterdag), 5 juli, 6 september, 18 oktober, 6 december, 26 december (Tweede Kerstdag)

IKEA

22 februari, 6 april (Tweede Paasdag), 26 april, 14 mei (Hemelvaartsdag), 24 mei, 25 mei (Tweede Pinksterdag), 16 augustus, 23 augustus, 25 oktober, 20 december, 26 december (Tweede Kerstdag), 27 december

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

105 gedachten over “Weer geen koopzondag tijdens zomermaanden”

  1. Dan gaan we lekker naar buurt gemeenten. Zwolle is toch saaie dorp. Met dank aan christen unie met hun geloof… ga met de tijd mee man!

  2. Belachlijk heb je toeristen in de stad, juli en augustus en dan geen koopzondagen, wel in januari en februari als iedereen zijn geld al heeft opgemaakt met de feestdagen van december lekker slim.

  3. ‘Loze’ zondagen, las ik in een eerder bericht.
    Wel een goede term ervoor. De ondernemers weten denk ik wel hoe meer economie en leven in de brouwerij te maken in Zwolle op de loze zondagen. De politiek werkt tegen is mijn indruk. Vanwege vreselijk achterhaalde, heden ten dage nutteloze orthodoxe principes.

    Ik blijf ’t hier maar schrijven. Maarja, ik verwacht d’r geen beweging in. De dominee moet natuurlijk eerst via de paus verklaren dat de winkels best op zondag open kunnen. ’t is religie toch?

  4. Mensen denken alleen maar aan hun eigen plezier en aan hun eigen belang. Ze willen kunnen winkelen wanneer ze willen. En wie moet er dan werken en wie moeten hun vrije dag voor een ander opofferen? De werknemers van de winkel. Mensen zijn egoïstisch en denken dat alles maar kan wanneer zij dat willen.

  5. Misschien idee om tourincar bedrijf te beginnen en zondags met volle bussen naar plaatsen rijden waar wel koopzondag is. Hmm gat in de markt!!

  6. Hebben mensen tegenwoordig niets anders te doen dan winkelen?
    Er zijn genoeg andere dingen te bedenken hoe je je dag in kunt vullen. Ik ga liever met de bus naar de Efteling! 🙂

  7. Sem daar gaat het niet om. Gaat erom dat zwolle achter blijft bij andere gemeenten en mensen zondags die willen shoppen de stad uitgaat. Gevolg? Meer winkel leegstand en zwolle wordt (of is al) saaie stad. Met de komst van ikea zal de binnenstad het nog moeilijker krijgen. Maarja het geloof van christenunie spreekt voor zwolle…. staphorst hoofdstad van overijssel.

  8. Nou erik b, dat leegstand heeft er niets mee te maken, feit is dat huren in Zwolle net zo hoog zijn als Utrecht. Denk ook niet dat een concern of ondernemer erop zit te wachten dat de winkel iedere zondag open moet zijn. Deze regeling is toch oke? Een keer per maand en in de vakantie niet, mooi toch? Met warm weer loop je niet voor je plezier in de diezerstraat.

  9. @erikb, is dat erg als Zwolle achterblijft vergeleken het westen? Je wordt toch niet zo als Amsterdam, Utrecht, den Haag en Rotterdam. Dat hoeft voor mij ook helemaal niet.

  10. Erikb, waarom geef je altijd de kerk de schuld? Niet iedereen is kerkelijk. Niet iedereen heeft de behoefte om te winkelen op zondag. Naar welke steden trekken ze dan?

  11. Christenunie.. die zijn kerkelijk en die wille rust op zondag. En betreft leegstand… hanteer lagere parkeertarieven en zorg voor meer leven in de stad op zondag en laat winkeliers zelf bepalen of ze open gaan op zondag. Zo hou je meer zwollenaren op zondag in zwolle plus komen er meer mensen naar zwolle. Simpel als 1 2 3

  12. @erikb, leuk verhaal, maar geen antwoord op mijn vraag welke steden. Denk je ook aan de mensen die dan verplicht moeten werken? Denk je ook aan de kleine winkelier die al zes dagen heeft gewerkt en die wel verplicht mee moet doen?

  13. Dan moet er op zondag wel heel veel ook geld uitgevend publiek naar de binnenstad komen om het voor de winkeliers aantrekkelijk te maken.

    In het winkelcentrum van Zuid zijn leuke winkels vertrokken, niet omdat ze geen omzet draaiden maar omdat de huur zo belachelijk hoog is. Dat zal in de binnenstad nog wel een graadje erger zijn.

    Ik kan mij niet voorstellen dat er mensen zijn die van de 7 dagen in de week alleen maar op de zondag boodschappen kunnen doen of kunnen shoppen in de stad.

    En een 24-uurs economie is ook niet heilig hoor, mensen kunnen hun geld bovendien maar 1 x uitgeven. Ik zou wel eens willen weten op welke dag/dagen de winkeliers de meeste omzet draaien, d.w.z. na aftrek van de bedrijfskosten.

  14. Sem.. in andere steden waar elke zondag koopzondag is zie ik ook winkels (tjes) die gewoon dicht zijn. Komt hierop neer.. laat winkeliers zelf beslissen en of anders.. verdeel koopzondagen met omliggende gemeentes. Vaak is alles gelijktijdig op zondag open bv apeldoorn of deventer. Doe dan om de beurten zodat mensen toch zoveel mogelijk op zondag kunnen shoppen. Is het dan niet in zwolle dan in buurt gemeente en zo komen mensen uit omgeving van zwolle naar zwolle toe als hier koopzondag is terwijl daar dan geen koopzondag is.

  15. @Erikb, sorry ik las niet goed. Alleen Deventer en Apeldoorn. Nou dan valt het wel mee voor Zwolle toch. Ik heb het nagekeken. Zij hebben ook maar 1 koopzondag per maand. Dus ook niet IEDERE zondag!!!!
    Ze hebben alleen in de zomermaanden wel koopzondag en in de decemberperiode twee meer.

  16. De tegenstanders blijven maar bepalen wat andere mensen wel en niet willen of mogen. Walgelijk.

    Vrijwel niemand roept dat de winkels elke zondag open moeten, we zeggen dat de winkeleigenaar zelf die keuze mag maken.

  17. Te triest voor woorden hoe JohnvanBoven en andere CU aanhangers hun ISIS achtige onderdrukking van niet gelovigen in Zwolle blijven verdedigen . De zondag is van iedereen , niet alleen van de CU en kerken.

  18. Ik krijg de indruk dat Inwoner niet al mijn bijdragen over dit onderwerp heeft gelezen. Dan zou hij anders gereageerd hebben.
    Los nog van de ISIS vergelijking. Dat slaat kant nog wal.
    Algemene opmerking: de raad bestaat bij de gratie van verschil in opvattingen over van alles en nog wat. Je krijgt een debat vanuit het respect voor de andere standpunten. Alleen dan kun je met argumenten proberen de ander te overtuigen. Dat lukt voor geen meter door mensen met een ander standpunt dan jij op die manier weg te zetten zoals Inwoner doet. Ik ga daar maar aan voorbij.

    Dan. Ik heb altijd gezegd dat ik uitleg en niet opleg. De CU-fractie heeft het bij de onderhandelingen voor elkaar gekregen dat de huidige regel ten aanzien van koopzondagen in het collegeakkoord is opgenomen. Daarmee is het een collegestandpunt geworden. In de democratie zoals we die in Nederland kennen gaat het om meerderheden. Dat geldt voor alle dossiers. Maar zodra het over iets met de zondag gaat, krijgt de CU van alles naar haar hoofd.

    Mijn persoonlijke opvatting over dit onderwerp is, dat ik, vanuit het besef dat er Zwollenaren zijn die de zondag anders besteden dan ik, een voorstander ben van het Citycentrum standpunt. 12 + 5. Grootste voordeel daarvan is dat voor iedereen duidelijk is hoe het zit.
    Dit alles wel onder de conditie dat het dan gedurende deze collegeperiode niet meer in discussie komt.

    Is dit standpunt nieuw? Nee, ik heb het al eens in een ander draadje (zo heet dat, geloof ik) verwoord.

    En nu maar kijken of Inwoner ook inhoudelijk kan reageren.

  19. @inwoner
    Moeten we jou nou serieus nemen??? Te triest voor woorden om Johnvanboven en de CU met Isis te vergelijken. Isis staat voor een stel moordenaars.

  20. Het grootste probleem met gelovige mensen is als men meent religieuze praktijken te moeten voorschrijven aan anders- en niet- gelovigen. Daar zijn zowel de CU in Zwolle alsook iSIS mee bezig. Elk op hun eigen wijze .
    Inhoudelijk genoeg ?

  21. Inwoner, ik krijg weer de indruk dat je mijn reactie niet goed gelezen hebt. Reageren helpt dus niet. Dus laat ik het, wat u betreft, hierbij.

    Nog één algemene opmerking.
    In een democratie gaat het om meerderheden. Dat betekent dat een minderheid moet accepteren dat het anders gaat dan die minderheid gewild zou hebben.
    Dat “voorschrijven” noemen laat zien dat de inhoud van begrip democratie niet goed begrepen wordt.
    Het zij zo.

  22. @johnvanboven de tegenstanders zeggen: jullie mogen niet winkelen op zondag, de voorstanders zeggen: de winkeliers zouden dat zelf mogen bepalen.

    Dan kun je nog zoveel democratie hebben, maar dit is gewoon mensen zaken opdringen.

  23. Maar wat jij “opdringen” noemt, @Japser, gebeurt dat niet met veel meer democratisch genomen beleidsbeslissingen?
    Ik denk aan allerlei evenementenvergunningen. De één vindt het prachtig, de ander verfoeit het omdat hem/haar weer de nodige geluidsoverlast wordt opgedrongen. Om in jouw termen te blijven.
    Als het over beleid voor zondagsbesteding gaat, krijgt het ineens een emotionele lading. Zo lijkt het in ieder geval.

  24. En terecht toch?! Gelovigen hebben in mijn ogen altijd moeite met het dragen van de gevolgen van hun eigen levenskeuzes en als dus moet de rest ook bloeden.
    Doet me denken aan mensen die zo nodig een groot gezin willen terwijl ze geen goede baan hebben.
    Jouw keuzes, jouw beperkingen en problemen!

    Zondagsrust is belangrijk voor mensen die een bepaalde religie aanhangen.
    Waar deze mensen volgens mij bang voor zijn, is dat ze straks misschien door een werkgever gedwongen gaan worden om die dag te werken.
    Tja, dat zou kunnen inderdaad!

    Dat is wat mij betreft ook niet wenselijk, begrijp me niet verkeerd.
    Dat zou in deze maatschappij, waar we volgens mij zo’n beetje met iedere overtuiging rekening houden een beetje idioot zijn en mag natuurlijk nooit gebeuren. Er zijn zat mensen zonder baan die een moord zouden plegen om de gaten op te vullen.

    Veel mensen willen dat er meer winkels open zijn in het weekend of misschien zelfs wel s’nachts, niet dat iedereen verplicht op een bepaalde dag moet gaan werken voor een ander zijn gemak.
    Als je wel wilt werken dan is dat mooi voor die mensen en jouw bankrekening.
    Zo niet, dan niet!

  25. Het verschil zit hem in: je mag dit niet. En dat gezegd door iemand die het voor zichzelf niet wil.

    “Ik mag dit niet, en ik heb er sowieso geen behoefte aan, dus jij mag het ook niet”

  26. De meesten zeggen dat de keuze van zondagsrust wordt bepaald door de kerk. Ik ben niet gelovig en ik ga niet naar de kerk! Toch vind ik behalve de supermarkten het niet nodig dat er iedere zondag koopzondag is in het centrum. Als de winkels open zijn, betekent dat ook dat er anderen aan het werk moeten om een ander z’n plezier te geven om te winkelen. Zij hebben ook recht om af en toe op zondag vrij te zijn. En bijv. met hun gezin te besteden. Kinderen hebben geen keuze wat de dagen betreft om naar school te gaan. En als je een eigen bedrijf hebt, werk je vaak ook op zaterdag. Na zes dagen werken, wens je ook een keer rust!

  27. @specky, dat is inderdaad ook een reden om het tegen te willen houden. Ik wens niet iedere zondag te gaan werken. Straks kan je niet meer terug als het eenmaal voor veel anderen wel als een normale werkdag wordt beschouwd. En straks word je verplicht door je werkgever! Ik vind dat het voor de werknemer ook een keuze moet blijven om te willen werken op zondag.

  28. @Japser: met die argumentatie zou je moeten pleiten voor helemaal geen koopzondagen en dat is niet wat er gebeurt. Het gaat volgens mij om het zoeken naar een balans, waarbij je ieders belangen serieus neemt. Van veel consumenten die graag op zondag willen winkelen enerzijds en ondernemers die niet op zondag open willen (en zich daar soms min of meer toe gedwongen voelen) anderzijds.

  29. uiteraard hebben mensen recht op een vrije dag zo nu en dan!
    Of dat nu een maandag, woensdag of zondag is maakt niet uit.
    De manier waarop sommige mensen nog steeds leven is een overblijfsel uit tijden dat het overgrote deel van de bevolking op zondag naar de kerk ging ivm HUN overtuiging.

    Deze visie is inmiddels al ruim over de houdbaarheidsdatum heen.

    @johannes de vries
    Gedwongen voelen, of gedwongen worden?

  30. @specky, dat maakt voor mensen met een gezin wel uit. Heel leuk die vrije dag op maandag of op woensdag. Maar kinderen gaan van maandag t/m vrijdag naar school. Daar heb je geen keuze in. Wil je een vrije dag samen met je gezin, dan kom je op zondag uit. Voor jou is die visie misschien over de houdbaarheidsdatum heen, maar misschien voor een groot gedeelte van de mensen niet.

  31. @Sanne zolang je er andere niet mee schaadt, lijkt me dat geen probleem. En wat voor last ondervinden mensen die niet willen winkelen er van dat de winkels open zijn?

  32. De mensen die niet willen winkelen ondervinden er misschien geen schade van. Maar de kleine winkelier en de werknemers daarvan die dan verplicht moeten werken wel. De grote winkeliers nemen gewoon studentes aan die alleen werken op zaterdag en zondag voor een 100% salaris.

  33. Ik ben wel voor een verruiming van 12 + 5 koopzondagen. Geeft meer duidelijkheid. En ik vind het wel leuk dat er af en toe koopzondagen zijn.

  34. Dat probeer ik steeds uit te leggen. Als deze kleine winkeliers besluiten ook iedere zondag open te zijn, dan moeten de werknemers voornamelijk fulltimers verplicht iedere zondag werken. Straks word je verplicht door je werkgever en heb je geen keuze meer. Ik snap dat het leuk is om iedere dag te kunnen winkelen, maar er spelen meer belangen mee.

  35. Vaak wordt door tegenstanders van de koopzondag beweert dat kleine winkeliers de dupe zijn van een wekelijkse openstelling, zonder ook maar enig bewijs te geven.

    Echter ook in Zwolle zie je voorbeelden dat juist ook kleine ondernemers wel op zondag open zijn wanneer ze dat mogen. En in de paar uitzonderingsgevallen die er zijn in Zwolle zijn deze kleine zelfstandigen zelfs elke zondag open.

  36. Mooie woorden van Johannes. Maar helaas inhoudsloos.

    Als je het namelijk over balans hebt, had gegeven de uitslag van de verkiezingen in mijn beleving een balans moeten worden gevonden tussen vrijgave (VVD en D66) en handhaven huidig beleid (CU). En dan lag het meer voor de hand om een beperkte uitbreiding voor te stellen zoals het CDA het in haar verkiezingsprogramma had opgenomen en het Citycentrum in haar manifest voorafgaande aan de verkiezingen meegaf.

    Maar daar is uiteindelijk niet voor gekozen door de collegepartijen omdat de verkiezingsoverwinning inhoudelijk ook zichtbaar moest worden gemaakt. De achterban van de CU moest tevreden worden gesteld.

    Prima. Niets mis mee. Zo werkt het. Maar spreek a.u.b. niet over een zoeken naar balans waarbij je ieders belangen serieus neemt, als alles gewoon bij het oude wordt gelaten….

    Groeten,

    Martijn van der Veen

  37. Ik heb het niet over een balans tussen de partijen en hun zetelaantal, maar over een balans tussen belangen in de stad. Ik vind het mooi dat het voorstel dat in mijn ogen daar het meest recht aan doet door vrijwel de hele gemeenteraad (coalitie en oppositie) wordt gesteund.

  38. Ik mis in de discussie een heldere (langere termijn) visie van het Citycentrum Zwolle over de zondagopenstelling in de binnenstad en de voordelen en nadelen van uitbreiding daarvan. Er lijkt geen enkele behoefte (of consensus) bij de leden van de ondernemingsvereniging te zijn dan een ’12 + 5 dagenregeling’ met als enig doel om duidelijkheid voor de bezoekers te verkrijgen.
    De kooplustigen hier die meer willen, kunnen dus beter eerst bij het Citycentrum aankloppen, voordat ze de ‘politiek’ het vuur aan de schenen leggen.

  39. Het probleem van dit draadje is dat niet inhoudelijk wordt ingegaan op de problematiek. De CU aanhangers blijven proberen om hun bewering dat ze opkomen voor kleine ondernemers, werknemers kracht bij te zetten door deze vaak te herhalen en daar blijft het dan bij.
    Voorstanders van de koopzondagvrijheid komen met cijfers die aantonen dat een meerderheid voor is, waar de gelovigen geen boodschap aan hebben. Democratie is tenslotte niet hun ding.
    De werkelijke problematiek is of een religieuze partij haar leefregels aan de samenleving mag opleggen.. Vraag aan de CU – Editted -, mag in Rotterdam en Amsterdam de vrijdag dan als verplichte vrije dag? Volgens het CBS in tenslotte in die plaatsen het moslimgeloof het grootste geloof. Even in wat achterkamertjes regelen, mag dat JohnvanBoven?
    – Editted –
    Een voorbeeld van dichtbij waar de christelijken het nog meer voor het zeggen hebben.
    Net gelezen dat in Rijssen SGP en CU de zondagse zwemlessen hebben afgeschaft, en dat terwijl een wachtlijst is. Liever kinderen laten verdrinken dan dat er op zondag gewerkt wordt tenslotte.

  40. Het zal me allemaal wat deze discussie …over wat ik wel of niet op zondag mag doen, moet doen ..whatsoever…

    Maar deze laatste uitdaging aan CUers zoals JohnvanBoven is een leuke…CU tegen zwemles op zondag? Dat mag uitgelegd worden..

  41. Een vergelijking van de CU met Isis is de nieuwe Godwin…. Als argumenten falen, gaat het op de tour ‘van dik hout zaagt men planken’.
    Het punt van de kooopzondagen is vele malen ingewikkelder dan CU vs seculieren. Er is zeker een economisch belang aan de koopzondag, maar evenzeer een sociaal belang.

  42. @inwoner-2 Beetje jammer dat de voorstanders de cijfers gebruiken om hun eigen zin door te drijven. Wat is er mis met 1 dag weekend in de week? Jullie willen graag winkelen, maar daarvoor moet iemand anders z’n vrije zondag opgeven om te werken. Ik vind het een beetje jammer dat de voorstanders dan zeggen: jammer dan. Niets mee te maken als wij maar kunnen winkelen. Nee, het is goed voor de winkelier en de economie, zeggen ze dan. En wij hebben weer wat te doen op zondag. Maar die euro kun je maar 1 keer uitgeven! En degene die eigenlijk ook graag vrij had gewild, is de dupe en moet verplicht aan het werk!

  43. Als iemand beweert dat de CU zwemlessen op zondag stopzet dan geloof ik dat niet zomaar. Dus op internet gezocht, Reformatorisch Dagblad artikel …Tsja …mag ik dus niet lezen op zondag wel deze verwijzing bij Dichtbij

    .
    Dus mag geen krant lezen op zondag, mag geen zwemles mag niet naar de winkel… Ja van die club in Syrië (mag de naam niet noemen) mag nog veel meer niet, maar ik heb nog nooit gehoord dat die club zwemlessen heeft verboden…

  44. Twee korte opmerkingen, elders ben ik breder geweest.
    1. Er is een standpunt van de gemeenteraad over het aantal koopzondagen. Met andere woorden, het standpunt over koopzondagen is via een democratisch proces tot stand gekomen.
    Dus niet via een decreet van de ChristenUnie.
    2. Ik zou er niet voor kiezen om op zondag zwemles te nemen. Maar ik zal het anderen niet verbieden.
    Mijn adagium blijft: niet opleggen, maar uitleggen.

  45. @Vincent.
    Leuk geprobeerd, maar niet erg succesvol. Om er een sociaal belang issue van te maken, moet deze wel aanwezig zijn. Het blijven herhalen dat iets bestaat en dan er in gaan geloven is een christelijke traditie die in CU kringen nog steeds geldig is. In de seculiere Nederlandse samenleving niet, dus waar zijn uw cijfers, onderzoeken (geen SGP etc flutonderzoekjes) svp.
    Concluderend, de koopzondag problematiek is niets anders en niets meer dan machtspolitiek waarbij de christelijke kerken via hun politieke handlangers de christelijke verplichte zondagsrust norm aan de samenleving opleggen. Eerder genoemd voorbeeld van geen zwemles op zondag is ronduit ongeloofwaardig …bijna 2015 en een verbod op zwemles.

  46. Voor mij heeft het niets met christendom te maken, inwoner. Ik ben niet-gelovig. Wel vind ik het prettig het weekend vrij te zijn. Dat gun ik anderen – indien even mogelijk – ook. Winkeliers werken al op zaterdag en zouden dus ook de zondag kwijt zijn. Voor kleine winkeliers is dat geen keuze. Ze moeten meedoen om niet nog mee omzet aan de grootwinkelbedrijven te verliezen. Er zijn wel meer belangen dan alleen de christelijke zondagsrust.

    Ik heb ook even gezocht naar dat zwembadverhaal. Het is de gemeentesecretaris die dit heeft besloten en niet de raad. Het lijkt me in strijd met artikel 7 van de Zondagswet:

    Artikel 7
    1. Plaatselijke verordeningen tot regeling van punten, waaromtrent bij deze wet niet is voorzien, mogen geen verbodsbepalingen inhouden omtrent sportbeoefening of andere vormen van ontspanning op Zondag, die niet als openbare vermakelijkheid in de zin van deze wet zijn te beschouwen.

    2. Besluiten van een orgaan van de gemeente mogen geen beletselen inhouden voor sportbeoefening of andere vormen van ontspanning op zondag, niet zijnde openbare vermakelijkheden als bedoeld in het eerste lid.

  47. @inwoner-2 jij leest andermans stukken niet. Jij blijft ook maar je eigen standpunt herhalen. Je haalt de kerk erbij, je haalt Isis erbij. Deze discussie heeft geen enkele zin. Niemand zal een centimeter toegeven. Het wederzijds respect is er niet. Elkaar overtuigen van z’n eigen standpunten heeft toch geen zin.

  48. Hmmm, ergens anders las ik dat als we een rustdagje in de week doen, dat het dan ook wel handig is dat we dat samen doen, lijkt mij ook wel handig.
    En dan komt de MAARJA, dat gaat voor heel velen niet lukken.
    Er is meer nodig om het samenleven mooi en goed te maken.
    (Ik schrijf dat zomaar hoor, heb geen politiek idee erbij)
    Och, ’t is ook niet het einde van de wereld toch?
    We leven in het land van melk en honing immers.

  49. Om maar eens goed te bedenken ; John Van Boven
    zou er niet voor kiezen om op zondag zwemles te nemen las ik hier.
    uuh, ik verdenk John ervan dat’ ie zowieso nooit zwemles heeft gehad, en dat schrijven ‘m goed afgaat, maar zwemmen heel wat minder.
    En John, hou op met ‘zondag’, dat is echt niet meer van deze tijd.

  50. Ik ben waarschijnlijk heel ouderwets en ik vind het dus jammer dat de zondagen van nu niet meer zoals vroeger zijn. Ik zal dat zolang mogelijk proberen tegen te houden. Maar dat is tegen beter weten in, want het wordt niet meer zoals vroeger. Het leven is al zo modern, druk en gehaast. Een gezin met kleine kinderen is erg hectisch. Iedere dag zijn er verplichtingen. Zondag is nog het enige rustpunt. Helaas moet mijn man ook af en toe op zondag werken. Ik wens niet dat hij iedere zondag moet werken. Ze hadden het vroeger altijd over rust, reinheid en regelmaat voor kinderen. Maar dat is niet altijd meer mogelijk. Ik snap dat er veel mensen zijn die wel willen dat alles iedere zondag open is. Onze kinderen zullen straks gewend zijn dat er een 24/7 maatschappij is, dat ze vier of vijf dagen naar de kinderopvang gaan, dat de kinderen tot 18.00 uur naar de bso gaan, dat alles met een tablet en telefoon gaat, dat er straks drones rondvliegen, dat er overal oorlog is, dat ze geen pensioen of AOW meer krijgen, dat de ziektekosten niet meer te betalen zijn. Ik word er niet zo blij van!

  51. Johannes,

    Een verkiezingsuitslag is per definitie een peilmoment van belangen in de samenleving.
    Je probeert vergeefs een verschil te benoemen tussen “een balans tussen de partijen en hun zetelaantal” en “een balans tussen belangen in de stad”. Zeker als je in aanmerking neemt dat de koopzondag een sterk verkiezingsthema is geweest.

    Overigens, feit dat koopzondag was dichtgetimmerd in collegeakkoord was bijkans het enige argument dat de verantwoordelijk wethouder en collegepartijen, andere dan CU, benoemden om ons amendement uiteindelijk niet te steunen. Afspraak = afspraak.

    Daarmee is alles gezegd over de zogenaamde balans tussen belangen in de stad van het uiteindelijke voorstel. Het is, naast het aantal wethouders, niet meer dan een tweede concrete inhoudelijke vertaling van de winst van de CU bij de afgelopen verkiezingen. Een feit waar je je niet voor hoeft weg te lopen.

    Groeten,

    Martijn van der Veen

  52. koopzondag een sterk verkiezingsthema?

    ik weet wel dat wel/geen koopzondagen op WLZ altijd een dankbaar onderwerp is (veel reacties).

    Ben benieuwd wie van de huidige reaguurders op dit onderwerp, zich bij de gemeenteraadsverkiezingen heeft laten leiden, om wel of niet op een bepaalde partij te stemmen.

  53. Martijn, wellicht wil je nog duidelijk maken waarom je vindt dat koopzondag een sterk verkiezingsthema is geweest.
    Als dat zo is, moet het jullie te denken geven, gelet op de uitslag voor het CDA.
    Daarnaast, op het moment dat jullie de motie indienden lag er een collegeakkoord, gesteund door de meerderheid van de raad. Dan is het bestuurlijk juist dat dit als stemverklaring wordt gehanteerd.
    Je zou hoogstens kunnen zeggen dat een instemmen met de motie een signaal is, richting de Zwolse samenleving. Maar daar was kennelijk geen behoefte aan.

    Ik ben het wel eens met je opmerking over balans. De 12+5 variant zou de balans zijn geweest. Maar dat is nu achterhaald.

  54. T.a.v. de kwalificatie als ‘sterk verkiezingsthema’ reik ik graag het feit aan dat kennelijk op dit thema een expliciete afspraak in het collegeakkoord nodig was. Was het niet zo geweest, dan hadden collegepartijen hierin een andere keus kunnen maken.

    En idd gaf de uitslag dan opvolgend te denken. Als je tussen wit en zwart een gematigd standpunt inneemt, kun je je daarin in ieder geval niet duidelijk genoeg onderscheiden. Ook al is het uiteindelijk de gewenste balans in afweging van belangen.
    Wellicht was het ook beter geweest als het standpunt van het CDA uiteindelijk niet nagenoeg overeenkwam met dat van het Citycentrum. 8) Dan hadden collegepartijen meer in het midden kunnen uitkomen.

    Overigens heeft het CDA echt niet alleen verloren door het, ten opzichte van de uitersten, gematigde standpunt t.z.v. de koopzondag. Maar het is wel een element dat wij met grote regelmaat te horen hebben gekregen bij reflectie.

    Groeten,

    Martijn van der Veen

  55. Martijn, ik treed niet in overwegingen rond zetelverlies. Ik reageerde op jouw “sterk verkiezingsthema”.
    Ik begrijp niet goed dat items uit het collegeakkoord gezien moeten worden als sterke verkiezingsthema’s.
    Meer als het vastleggen van standpunten, die niet door alle collegepartijen gedeeld worden, maar wel gerespecteerd vanwege de gezamenlijke collegeverantwoordelijkheid.

  56. Arno, er zullen altijd coalities gevormd moeten worden. Dat betekent dus compromissen sluiten. Je weet van te voren nooit welke.
    Je zou ook kunnen zeggen dat er te weinig mensen D66 hebben gestemd om meer koopzondagen te kunnen regelen.
    Ik zou dus oppassen met conclusies trekken, als ik jou was.

  57. Ik neem uw wijze woorden in overweging @johnvanboven. Maar D66 heeft geen enkel item binnengehaald na de verkiezingen, terwijl het 1 van de winnaars was.

  58. Ik heb op cu gestemd en inderdaad was dat ook een van de standpunten waar ik het mee eens was. Net zoals van Orsouw die toen zo’n cu biljet op de ramen had. Dat trok wel de aandacht.

  59. Te beginnen, respect voor alle schrijvers.
    Als ’t uitlegbaar is voor de gewone mens snap ik ’t al gauw.
    Maar dat idee van dat op zondag er beperkte activiteiten zouden
    kunnen zijn, zoals winkels die dicht moeten vanwege beperkingen
    daarin. Heel erg beperkt begrip daavoor mijnerzijds.
    Religie is iets voor achter de voordeur, punt uitje denk ik.
    De CU denkt erg beperkt mee over zulks vind ik.

  60. Heb zelf jarenlang gewerkt in de weekenden dus ook zondags.
    vaak wel 3 zondagen achtereen en daarna 1 zondag vrij.
    Dat was Horeca, werd er gezegd.
    Maar er zijn veel meer mensen die ook op zondagen hun dienst draaien. (Sommige ambtenaren, verpleging, openbare diensten enz. enz. Daarom begrijp ik niet goed de standpunten van de tegenstanders voor de zondagopening.
    Je draait een zondag en bent door de week vrij. Krijgt nog wat extra’s en de volgende week weer vrij.
    Of wat ook al eerder aangehaald is, (jonge) mensen die graag in het weekend een paar euro’s willen bijverdienen.
    Dus mijn in ziens, geen betutteling. Laat gaan voor die dat wil.
    Stel je voor dat er niemand meer op zondag werkt……… Echt niemand. iedereen vrij, geen radio, geen tv, geen sport, geen huisartsenpost, geen ambulances, geen verpleging, geen politie, geen horeca, geen recreatie, ………. Nederland kan dat niet eens aan.
    Hulde voor de mensen die ook in de weekends werken.

    :D:D:D

  61. Onderstaande kwam ik tegen op twitter.
    Staat ook een supermarkt uit Zwolle bij.

    deOndernemer.nl ⤏@De_Ondernemer · 2 min.2 minuten geleden
    Niks geen dichte deur, deze supermarkten zijn open met kerst (overzicht): http://bit.ly/1wT6Es4 #openingstijden

    Permalink voor ingesloten afbeelding

  62. 1ste kerstdag ah to go station hele dag

    2de kerstdag
    Ah to go station hele dag, jumbo holtenbroek 10 tot 18, jumbo sellekamp 12 tot 18, jumbo aalanden 16 tot 20, spar mulder 16 tot 20 uur

    Nieuwjaarsdag
    Ah to go station hele dag, spar mulder 16 tot 20 uur

  63. Interessante discussie. De ontkenning dat SGP en CU de zwemles in Rijssen hebben verboden is hilarisch. De kundige wijze waarop CUer John van B dit controversiële gevolg van de CU zondagsrustpolitiek weet te omzeilen is prachtig. Kinderen zwemles verbieden ( er is een wachtlijst in Rijssen) met mogelijk gevolg verdrinking, winkeliers verbieden op zondag open te zijn met mogelijk gevolg faillissement, de CU en natuurlijk SGP vinden dit de normaalste gang van zaken en hun goede recht. De seculiere reacties hier ( voor zover niet gecensureerd ) blijven hier tegen ageren, volgens mij mag dat ook .

Reacties zijn gesloten.