Onderzoek naar extra milieubrengstation

Zwolle – De hoeveelheid restafval per inwoner moet van 279 kg in 2010 naar 231 kg in 2016 verminderen, dat is de ambitie van het Zwols gemeentebestuur. Door apart inzamelen van plastic, gft en papier kan steeds meer afval hergebruikt worden als nieuwe grondstof. Dit is echter niet voldoende. Daarom onderzoekt het college de haalbaarheid van een extra milieubrengstation waardoor het afval nog beter gescheiden aangeboden kan worden.

In het Gemeentelijk grondstoffenplan (dat de gemeenteraad in 2012 vaststelde) is opgenomen dat inwoners beloond moeten worden voor het scheiden van afval. In de huidige opzet van het milieubrengstation is dit lastig te realiseren. Om het belonen en betalen voor afval goed vorm te kunnen geven, is er een tweede brengstation bij ROVA nodig. Bij het nieuwe brengstation wordt iedere inwoner die glas, papier, textiel inlevert beloond en moet er bij het oude brengstation voor het restafval worden betaald . Het college wil dit in samenwerking met ROVA verder uitwerken.

Milieupas

Momenteel mag iedere inwoner van Zwolle elke dag gratis 250 kg grof huishoudelijk afval bij de ROVA aanbieden. Een gemiddeld Zwols huishouden brengt jaarlijks 500 kilo. Het vermoeden bestaat dat er misbruik van deze regeling gemaakt wordt, vooral als het gaat om het storten van bouw- en sloopafval en puin. Om misbruik tegen te gaan wordt vanaf 2016 de milieupas als legitimatiepas ingesteld.

Daarnaast wordt het storten van puin, bouw-, sloopafval uit de 250 kilo regeling gehaald. Concreet betekent dat er voor elke kilo bouw- en sloopafval en puin ongeveer 9 eurocent in rekening wordt gebracht. Het overige afval kan weer dienen als grondstof voor nieuwe producten, dit storten blijft daarom gratis (tot 250 kilo per dag).

Wit- en bruingoed

Het college stelt daarnaast voor om het gratis ophalen van wit- en bruingoed door ROVA aan huis te beëindigen. Het is bij wet geregeld dat bij aanschaf van nieuwe apparatuur, het wit- en bruingoed gratis bij de winkel ingeleverd kan worden, of wel gratis kan worden meegenomen bij levering van de goederen. Hiermee kan een bezuiniging van € 78.000,- gerealiseerd worden. Inwoners kunnen overigens het wit -en bruingoed wel gratis bij de ROVA blijven afleveren.

De gemeenteraad moet nog besluiten over dit voorstel.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

7 gedachten over “Onderzoek naar extra milieubrengstation”

  1. Als de lasten ook worden aangepast, heb ik er geen moeite mee. Het is makkelijk dat je in Zwolle wat weg kan brengen zonder te hoeven betalen, maar dat zit natuurlijk verdisconteerd in de gemeentelijke heffingen. (Die bij mijn weten hoger zijn dan in naburige gemeente waar je wel elke keer moet betalen)

  2. gemeentelijke heffingen verlagen kan natuurlijk niet. Je hebt het wel over een overheidsorgaan. Dat betekent dat geld dat bij de burger vandaan komt hun recht is en ieder jaar verhoogd dient te worden. Dat je dan meer betaald dan naburige gemeenten moet je dan maar zien als contributie om jezelf blauwvinger te mogen noemen.

  3. Komen er dan ook meer grote afvalcontainers voor papier en karton?
    En het zou ook goed zijn om weer je Klein Chemisch Afval dicht in de buurt naar het winkelcentrum te kunnen brengen. Nu moet je ervoor naar de Rova.

  4. Als alle mensen gescheiden hergebruik afval aanleveren waarom kan de gemeente heffing dan OOK niet lager? Ze verdienen tenslotten aan onze gescheide afval maar we krijgen er niks voor en moeten ook nog op toe betalen.

  5. Wit- en bruingoed ophalen kost dus (78.000 : 123159 =) 63,3 cent per inwoner per jaar. Maar we mogen het wel gratis komen brengen. Wat zou de belasting van het milieu van dat wegbrengen zijn?

Reacties zijn gesloten.