Zwolle – Tijdens een inspiratieavond van Zwolle in Transitie (ZiT) op Hogeschool Windesheim werd woensdagavond Samen zijn we de stad, de nieuwe slogan van de Gemeente Zwolle en een aantal Zwollennaren, in de praktijk gebracht. Het collectief wil initiatiefrijke burgers in contact brengen met professionals uit bedrijfsleven en overheid om zo hun plannen een grote(re) de kans van slagen te geven. Tijdens deze avond werd aan gedeputeerde Eddy van Hijum en wethouder Jan Brink de Pepermunt uitgereikt.
Jan Rotmans, Hoogleraar Transitiekunde, verzorgde de aftrap waarna de teams bestaande uit particulieren en professionals o.l.v. Rotmans brainstormden over de ingediende plannen en ze een stap verder richting realisatie gebracht worden. In het denken over economie en geld is een verandering gaande. Mensen worden zich ervan bewust dat geld een middel moet zijn, niet een doel. Er komen steeds meer initiatieven gericht op duurzame vernieuwing van de economie. Door bewuster met geld om te gaan en goed te kijken waaraan we het uitgeven, kunnen we iets doen aan de verdeling van welvaart, klimaatverandering, arbeidsomstandigheden en onze gezondheid. "Wij geloven dat geld bedoeld is om de samenleving te ondersteunen en niet om geldscheppers of geldeigenaren rijk te maken. Met een regionale munt kan dit. Gewoon hier in onze stad. Met de Pepermunt!"
Iedere Pepermunt heeft een uniek serienummer met achtereenvolgens het jaar van uitgifte, de waarde van de munt en een volgnummer van 5 cijfers. De munt is ontworpen door de Zwollenaar Mirella Zwanenburg. Mirella heeft gekozen voor een blauwe kleur. Dat is fris en sluit tegelijk aan bij de kleur van Zwolle. De afbeelding op de munt verwijst naar ‘de naamgever’ van de munt. De transparantie past goed bij het karakter van de non-profit organisatie die opgericht gaat worden. Het randschrift is niet gecentreerd om dynamiek te suggereren: geld moet rollen. Dat geldt zeker voor deze regionale munt. De munt heeft een doorsnee van 23,3 mm en is daarmee ongeveer even groot als een euro. Prettige bijkomstigheid is dat de Pepermunt daardoor ook in de meeste winkelwagentjes past.
Met de Pepermunt kunnen wij, de inwoners van Zwolle, aankopen doen in onze eigen regio. Zo zorgen we ervoor dat wat we in de regio verdienen, ook weer in de regio uitgeven. Dat is goed voor onze economie. Door lokale producten te kopen, waarvoor minder transport nodig is, belasten we het milieu minder en weten we waar onze producten en ons voedsel vandaan komen. Daarnaast stimuleert gebruik van de Pepermunt de betrokkenheid en dienstverlening tussen mensen. De Pepermunt kan ervoor zorgen dat meer vrijwilligers zich inzetten binnen verenigingen en voor onderlinge hulp in de buurt.
Een paar voorbeelden: De kinderen uit de buurt verzamelen zwerfafval. Als ze dat inleveren krijgen ze Pepermunten, waarmee ze een zwembadkaartje kunnen kopen. Een buurman met groene vingers onderhoudt de tuin van een buurvrouw. Hij krijgt hiervoor ook een waardering in Pepermunten. Die Pepermunten kan hij gebruiken om iemand te betalen die hem weer helpt, bijvoorbeeld met de belastingaangifte.
De Pepermunt is een munt die alleen in de regio Zwolle wordt gebruikt. Het is leuk en eenvoudig om met Pepermunt te betalen. Eén Pepermunt is in de winkel één euro waard. Bij de kassa’s hoeft er niet omgerekend te worden. Een deel betalen in Pepermunt en een deel in euro’s is geen probleem. Het is de bedoeling dat met de verdiende Pepermunten weer aankopen worden gedaan binnen de regio. Dan is en blijft iedere Pepermunt één euro waard. Er is een mogelijkheid om verdiende Pepermunten om te ruilen naar euro’s. De Pepermuntkringloop stopt dan en de betreffende Pepermunten worden uit roulatie genomen. Om het uit roulatie nemen te ontmoedigen, wordt voor iedere Pepermunt die ingeleverd wordt maar €0,90 uitbetaald.
De Pepermuntorganisatie is een non-profit organisatie. Het geld dat de organisatie met terugruilen verdient, komt weer ten goede aan de regionale economie. De kopers van Zwolse Pepermunten bepalen waaraan het verdiende geld wordt besteed. Zo wordt meedoen nog leuker! Op deze website kan de munt verzilverd worden.
Geweldig initiatief!
Wie worden hier rijk van….. ??
Het geitenwollen sokken gehalte is wel behoorlijk hoog 😉
Vroeger deelde de GPV ook pepermuntjes uit! 😀
Hoe verkrijg je deze dan? bedoel in handje? Waar kun je ze aankopen? Wat is de prijs? 0,90 is de waarde bij inruil als aankoop een euro is is er sprake van handel cq verdienste.
Vlgns de site kun je alleen betalen bij Zwollelab 3d, zou die ze ook maken? zijn de financiele autoriteiten hiervan op de hoogte?
Wat een zuur weer. Dit is de eerste bekendmaking.
Over 2 maanden is dit hét betaalmiddel in Zwolle!
Regionale munt betekend dat je het geld in de regio houdt. Prima voor de mensen in de regio, maar ik denk liever ook na over de mensen buiten de regio die ook wel wat welvaart mogen. Heel kortzichtig denken zo’n munt
Inderdaad Japser, laat die kinderen maar vuil gaan rapen in Ommen en de buurman maar bij Miep in Assen langs gaan om de tuin te doen. Ommen en Assen mogen ook wel meer welvaart.
Kortzichtig?
Nou denk je nationaal, ik denk internationaal. De stap van nationaal naar internationaal ik al een grote, laten weten nou niet inbunkeren op nog een niveau lager.
Je denkt internationaal. Maar wat doe je er aan jasper?
Tja, internationaal hebben we onze mooie euro toch waar we andere landen al mee helpen?
mooi initiatief. Misschien dat andere steden ook hun eigen pepermunt krijgen.
support your local!
Grappig initiatief, strandt alleen weer in schoonheid, bij het aanklikken van de link geen bedrijf te zien waar de pepermunten verzilverd kunnen worden. Niks zuur, gewoon een feit.
@editted, die twee maand waar haal je dat vandaan? Hele bericht is dus in de toekomst geschreven?
Er zijn al internationale munten, zoals de euro en vooral de dollar, en die hebben ons economisch gebracht waar we nu zijn.
De bedoeling van de Pepermunt is om een gedragsverandering te bewerkstelligen, zodat we bijvoorbeeld weer boontjes uit eigen omgeving gaan eten in plaats van ze met vervuilende vliegtuigen uit Kenia aan te voeren.
Of miljoenen dieren die niet meer onder vaak erbarmelijke omstandigheden kriskras door Europa vervoerd worden.
Goed voor de lokale economie en bevolking en als het succesvol is, dan kan het ook in andere regio’s toegepast worden.
Assen en Ommen kunnen daar dan ook van profiteren.
Over kortzichtigheid gesproken: Ommen hoort ook bij de regio Zwolle.
P. S. Waarom zijn er bepaalde berichten verwijderd in dit topic?
Er zijn wel meer van dit soort initiatieven geweest. Er zijn wel meer steden met een lokale munt. Het gaat goed zo lang het klein blijft. Als het populair wordt zullen de financiële autoriteiten in grijpen. Het privilege van geld creëren hoort natuurlijk wel bij de overheid (en de banken)!
Maar oké. De wisselkoers van een pepermunt ten opzichte van de euro is dus 90-100 en zal niet gaan variëren. Dan is er toch niks zelfstandigs aan. Het zijn gewoon Euro’s die er wat anders uitzien.
Als Wilders iets roept over een eigen munt dan wordt hij van alle kanten beschimpt.
Een paar luchtfietsers hebben in een achterafkamertje bedacht dat zij het ei van Columbus hebben uitgevonden om de plaatselijke economie een oppepper te geven.
Dit is Wilders in het kwadraat
Wat een onzin in een wereld waarbij alles digitaal gaat…
Ik begrijp de meerwaarde niet zo goed. Lokale economie bevorderen? Daar heb je toch geen aparte munten voor nodig.
Ik kan me wel veel voorstellen bij betalen van bijv. vrijwilligerswerk met deze munten. Of honoreren van inzet van mensen die werkeloos zijn.
Die munten kunnen dan gebruikt worden binnen Zwolle.
Daar heb ik jaren geleden al eens voor gepleit.
Toen had ik de idee dat er de bus mee betaald kon worden, of een stoel bij Odeon/De Spiegel, die anders toch leeg zou blijven.
Het blijkt dat een paar ZZP-ers van de Creatieve Coöperatie aan de Esdoornstraat achter dit aparte idee zitten. In plaats van de nadruk op het stimuleren van burger initiatieven in geheel Zwolle trekken zij alle aandacht naar zich toe >:(
Iets met geit en wol dus 😉
Lets Zwolle heeft ook van die muntvaluta voor vrijwilligerswerk john van boven.
Misschien moet je daar eens kijken.
@1stejohn als alle locals zichzelf zouden kunnen supporten, zou het een mooi streven zijn. Zolang dat zo in, vind ik het vrij asociaal om het geld binnen eigen regio te houden.
Niks mis met geiten en wol. Ik ben ook wel voor het bevorderen van streekproducten, maar begrijp niet hoe je dat met zo’n munt stimuleert.
Zie nu dat het hele concept niet alleen de munten maar ook de diensten wat beschreven wordt hier in Zwolle al draait:
http://www.letszwolle.nl
Lekker dubbel en verwarrend allemaal. bah!!
ik probeer 3 februari eens naar het K-letscafe te gaan.
Ik krijg de indruk dat LetsZwolle andere zaken beoogt dan ik bedoel.
Een stukje dat ik in 2011 schreef voor mijn (vorige) weblog maakt het duidelijk.
(Wellicht wat lang, maar dat moet dan maar)
Easycratie, toepassen in de politiek
In zijn boek Easycratie laten Martijn Aslander en Erwin Witteveen zien, dat er meerdere manieren zijn om geld te verdienen. Of, om op een andere manier doelen te bereiken zonder te veel investeringen.
Bekende voorbeelden zijn de gratis kranten. De inkomsten komen niet meer uit abonnementen of de losse verkoop. De inkomsten worden gegenereerd door de advertentie-inkomsten. Omdat de krant gratis is, heeft het een groot lezerspubliek en is daarmee erg aantrekkelijk voor adverteerders.
Dichter bij huis: printers zijn goedkoop, maar de toner is nogal prijzig.
Kortom, er zijn slimme manieren om geld te verdienen. Maar dan moet je wel op een andere manier gaan denken.
Dat geldt ook voor de vraag, hoe kom ik aan geld, om problemen op te lossen, om dingen voor elkaar te krijgen.
Ik denk aan het recente besluit om geen geld meer te besteden aan de strijd tegen graffiti.
Eerst een citaat uit Easycratie:
Citaat (pag. 115). Eind vorige eeuw lieten lokale bestuurders in een Braziliaanse sloppenwijk zien hoe je óók in een non-profitsituatie op easycratische wijze complementair geld kunt drukken om problemen eenvoudig op te lossen. De sloppenwijk had twee prangende problemen. Ten eerste was er een ongekend grote hoeveelheid zwerfvuil in de wijk. Ten tweede was er een grote armoede. De werkloosheid was hoog, er was nauwelijks werkgelegenheid, maar als de bevolking werk wilde zoeken in het stadscentrum, bleek de bus daarnaartoe onbetaalbaar. Al jarenlang poogden de bestuurders budgetten los te peuteren bij de centrale overheid om deze problemen aan te pakken. Maar tevergeefs; er was geen geld. Totdat men besloot om dan maar zélf geld te maken. De sloppenwijk liet blauwe plastic muntjes maken. Iedere wijkbewoner die dat wenste, kon deze muntjes verdienen door een vuilniszak vol zwerfafval in te leveren. Met die muntjes kon vervolgens een busrit naar het stadscentrum betaald worden. Verbluffend simpel, misschien niet de meest elegante oplossing, maar het werkte wel. In korte tijd waren twee grote wijkproblemen opgelost, waar de conventionele middelen jaren gefaald hadden. Elke wethouder in Nederland kan dit idee morgen al uitvoeren in zijn stad. Het blauwe muntje zou bijvoorbeeld een toegangskaartje kunnen zijn voor de gesubsidieerde stadsschouwburg waar overmorgenavond een voorstelling is geboekt en waar naar verwachting nog tweehonderd lege stoelen in de zaal zijn. Niemand wordt slechter van zo??n easycratisch plan. Zowel de optredende artiesten als de schouwburgdirecteur zullen er blij mee zijn als de lege stoelen gevuld worden. Einde citaat.
Het kenmerkende van dit voorbeeld is, dat het mes aan twee kanten snijdt. Aan de ene kant worden er taken uitgevoerd, die anders vanwege de kosten waren blijven liggen. Aan de andere kant doen mensen, die aan de zijkant staan van het maatschappelijke leven, weer mee aan diezelfde maatschappij. Ze dragen zelfs bij aan die maatschappij.
Het vraagt wel een andere kijk van ⤽het stadhuis⤝. Het vraagt medewerking van bijvoorbeeld de middenstand, musea, de Spiegel, de horeca en het openbaar vervoer bijvoorbeeld.
Volgens mij vraagt het niet veel aan onderzoek. Dit kun je ??gewoon?? doen.
Er zijn vast wel meer voorbeelden te noemen die te baseren zijn op dit principe. Er zijn genoeg creatieve mensen in Zwolle om er iets van te maken.
Ik zeg nu: het heeft toen niets opgeleverd.
Ja @Johnvanboven, dat gebeurt nu ook wel al kijkt men er misschien anders tegenaan maar een project waar kinderen kerstbomen inzamelen komt ongeveer overeen met wat u in uw blog aanhaalde.
Maar plastic muntjes om de lokale economie te steunen gaat alleen met carnaval op.
Interessante discussie hier!
Feiten en veronderstellingen lopen wel wat door elkaar. Op de website van Zwolse Pepermunt staat dat er nu nog een Denktank van 8 personen achter zit, en dat een non-profit organisatie opgericht wordt. Ik ken deze personen in de denktank. De Creatieve coöperatie maakt daar geen onderdeel van uit.
ZwolleLAB is het eerste bedrijf dat op de facebookpagina van Zwolsepepermunt heeft gemeld dat de munt wordt geaccepteerd als betaalmiddel. ZwolleLab doet aan 3D printen. Ik zie de relatie met geiten wollen sokken niet. Misschien plastic sokken? 😉
Gisterenavond ben ik naar de kantelbijeenkomst geweest. De Zwolse Pepermunt was één van de 28 burgerinitiatieven. Na de kantelbijeenkomst mijn biertjes in de Stadskantine met korting betaald met Pepermunt. Het lijkt er op dat met Zwolse Horeca gaat volgen.
Goede bijdrage aan de discussie Johnvanboven!
Als de denktank ernaar streeft om uiteindelijk een serieuze concurrent te worden van de fam. Rothschild dan hebben ze meer dan mijn zegen!!
Ik weet zeker dat de horeca niet gaat volgen!!!!!
Net de site bekeken, lijkt meer op een slechte carnavalsgrap…
Met de Creatieve Coöperatie zat ik fout, excuses!
Het moest de Doom van Zwolle zijn: http://www.droomvanzwolle.nl/stichting.html
Maar die doen dat vast niet voor niets 😉
Geloof inderdaad dat dit gewoon de nieuwe
carnavalsmunt gaat worden…
Zou het dan een stunt van de stadsprins zijn 😛
1 April 8)
Touché 1 april !!! 😀
@Japser
Je mist toch een mooi ding aan dit initiatief (voor zover het serieus is, maar dat zou het best kunnen zijn) en dat is juist iets wat niet internationaal, niet nationaal maar lokaal werkt. Het voorbeeld ‘kerstbomenslepen’ is al genoemd, dat doet mij wel aardig denken aan het verhaal.
Jumbo Nagelmaker in Stadshagen heeft streekproducten geïntroduceerd bij Jumbo (volgens mij iets wat niet in de standaard Jumbo-formule zat). Ik ben daar een voorstander van. De lokale economie mag ook best gesteund worden. Dat doe ik ook met aankopen. Sommige dingen kan ik uitstekend via internet kopen en dat doe ik ook wel maar heel bewust kies ik er ook voor om lokaal dingen te kopen. Met die ogen kan je ook kijken naar zo’n ‘streekmunt’.
Maar wie weet is het inderdaad een grote carnavals 1-april-grap.
Dit is in ieder geval al een giller:
Het groeit nog steeds. Jawel, er staan maar liefst 2 bedrijven op die groeiende lijst. ;D
De website bouwer (waar ik verder weinig interesse in heb) en het 3D-printgebeuren. Daar zie ik wel heil in. Gewoon wat meer muntjes printen 😛
Ik snap dat het absoluut (milieu) voordelen heeft. Wat dat betreft ben ik ook niet tegen. Voor het lokale is het perfect. Ik ben alleen bang dat het het lokaal denken ook bevorderd. Als in wij zijn goed, de rest niet.
Geit, wol, apart idee, onbetrouwbaar, over 2 maanden, inderdaad, 1 april!!
Lekker handig, al die plastic muntjes in je portemonnee. Ik zie de meerwaarde niet en ben niet overtuig door de voorbeelden. Pepermuntjes krijgen wanneer je de boodschappen voor de zieke buurman doet… Daar hoeft hij mij niet voor te betalen. Ik ga uit van het adagium ‘wie goed doet, wie goed ontmoet’. Ik help mijn buurman en later als ik het zelf nodig heb, helpt een een ander mij. Ruilhandel zonder tussenkomst van euro of pepermuntjes. Simpeler en prettiger.
En dan is het straks natuurlijk hard lachen gieren brullen om deze geweldige grap van de carnaval.
Terwijl er een heel hardwerkend Zwols sociaal netwerk in Zwolle voor schut staat om dat het idee wat de carnaval als grap gebruikt zij in hun visie al jaren trouw met elkaar ook landelijk in stand houden.
Een excuses van deze leuke carnavalsgrap zou op zijn plaats zijn of misschien nog beter; een podium aanbieden zodat letszwolle meer bekendheid krijgt.
Misschien moet ik de vergelijking niet trekken maar er zijn te veel paralellen vind ik
@Japser
Ik ben eerder bang voor ‘het gras buiten de wei is altijd groener’. Lokale dingen mogen óók gewaardeerd worden.
@Dame
Dat ‘zonder muntjes’ heeft ook mijn voorkeur. Toch kan het wel stimuleren wat verder te gaan. Wat betreft dat ‘hoeft niet te betalen’, dat kan natuurlijk altijd gewoon blijven bestaan want ik sluit me verder helemaal bij je aan. Voor mezelf denk ik niet dat zulke muntjes zoveel nut zullen hebben.
Ga niet je kop boven het maaiveld uitsteken, afhakken is de verdienste. Jammer want leuk en gezond initiatief. Als iedereen nu eens zo de verantwoording zou nemen voor zijn eigen gebied? Het is groei en bloei creeeren. Azijnpissers… Negeren. Chapeau zwolse munt! 8)8)
Dat doe ik dan ook zeker @WFvN!
Maar Jana, ik kan toch niet Halleluja roepen als de waarde ervan mij niet duidelijk is en niemand mij uit de droom helpt?
Dat een ondernemer niet per definitie een presentator is bleek tijdens deze avond ook! Toch was hij ook nu in zijn nopjes, en dat is merkwaardig en triest tegelijk. Als het geld maar richting hem rolt 😉
Eens met Dame, ruilhandel of weggeven wat je teveel hebt.
Hoeven niet persé producten te zijn, kunnen ook diensten zijn.
Muntjes kosten ook weer geld en wie claimt dit? en krijgt uiteindelijk het geld? Dit is vast geen liefdadigheidsuitvinding.
Business!!