Kunstenaars maken producten waar u bij staat

Foto van auteur

Zwolle – Vanaf zondag 15 februari 2015 start in Stedelijk Museum Zwolle de tentoonstelling Kunst en arbeid, het museum als werkplaats. In Kunst en arbeid, het museum als werkplaats komt het industriële verleden van Zwolle tot leven. Uniek in de expositie is de werkplaats die wordt ingericht, waar Luc Onderbeke en Firma Weijland en Consorten zich toeleggen op het thema ‘kunst en arbeid’. 

kunst__arbeid.jpg 

Foto: Stedelijk Museum Zwolle

Luc Onderbeke is illustrator, performer en tekstschrijver en Firma Weijland en Consorten maakt theater en muziek. De kunstenaars laten zich inspireren door het arbeidsethos in de ijzerindustrie van nog maar één generatie terug en de objecten en foto’s die daarvan getuigen. Dit wordt onder meer duidelijk in het geëxposeerde werk uit hun nieuwe graphic novel IJZERMAN. De kunstenaars zijn gedurende de openingstijden van het museum permanent aan het werk en leveren continu nieuwe producten. De bezoeker kan de ontwikkeling van het werk volgen en zo een uniek inzicht verkrijgen in het maakproces. Een levende expositie, waarbij de bezoeker met regelmaat een fonkelnieuwe performance ten deel valt.

De kunstenaars zijn geïnspireerd door het arbeidsethos in de ijzerindustrie van hun vaders, ooms en buurmannen van nog maar één generatie terug. Hiertoe maakten Luc Onderbeke en Jack Weijkamp een ambachtelijk geïllustreerde graphic novel. Het werk uit deze graphic novel zal in de expositie samen worden gebracht met fotowerk van Gerrit Wispelwey (1850-1916), directeur van de voormalige Zwolse ijzergieterij en machinefabriek van Fa. G.J. Wispelwey & Co. Dit werk bestaat uit zowel foto’s van de fabriek als uit beelden van de stad, waarin de producten uit de ijzergieterij een rol spelen. Producten die ook nu nog in de stad terug te vinden zijn.

Hiernaast worden wisselende verhalen uit het industriële verleden van Zwolle en de IJsselstreek uitgelicht op de zogenaamde Wisselwand. Het museum daagt de kunstenaars uit te reageren op de verschillende thema’s die hier aan de orde komen. Meegevoerd door hun verbeelding, gieten zij deze verhalen uit het verleden in verrassende vormen. Het gedicht, het lied, het beeld en het verhaal zijn de gereedschappen van de ‘arbeiders in residence’.

Een werkplaats en expositie waarin geschiedenis, verbeelding en humor op bijzondere wijze samensmelten.

1 gedachte over “Kunstenaars maken producten waar u bij staat”

Reacties zijn gesloten.