Zwolle – Zorgverzekeraar VGZ heeft aangegeven Isala voor 2015 niet te contracteren voor de operaties oesophagus- (slokdarm) en maagcarcinoom. VGZ beroept zich daarbij op een volumenorm die Isala niet zou hebben behaald. Deze volumenorm heeft VGZ echter zonder overleg met de beroepsgroep als enige zorgverzekeraar zelfstandig verhoogd, en is op geen enkele wijze gevalideerd of geaccordeerd door landelijke instanties. Isala vindt het daarom onbegrijpelijk dat VGZ op basis van eigen normen geen contract sluit. Isala vindt ook dat de patiënt niet de dupe mag worden van dit besluit. Daarom hebben wij besloten deze operaties in 2015 te blijven uitvoeren bij patiënten die bij VGZ verzekerd zijn. Isala zal er zorg voor dragen dat er voor hen geen bijkomende kosten komen, anders dan zij normaal verplicht zijn in het kader van de eigen bijdrage.
Landelijke normen
Als één van de grootste oncologische centra in Nederland voelt Isala zich verantwoordelijk voor het behoud van een compleet en afgestemd zorgpalet in de regio. Terecht worden er steeds meer eisen aan kwaliteit gesteld, waar de volumenormen onderdeel van zijn. Kwaliteit van zorg staat ook bij ons hoog in het vaandel en wij vinden het belangrijk aan al deze eisen te (blijven) voldoen. Op dit moment voldoet Isala in ruime mate aan alle wettelijke minimumnormen die aan oncologische ingrepen worden gesteld, dus ook aan de normen voor ingrepen van slokdarm- en maagkanker. Volledig zorgpalet
Naast een goede kwaliteit streven wij naar zorg die bij onze patiënten past. Om die reden zoeken wij met ziekenhuizen om ons heen naar nieuwe vormen van samenwerking. Dit alles onder het motto ‘dichterbij als het kan, verder weg als het moet’. Wij streven hierbij naar de ontwikkeling van geïntegreerde zorgpaden waarbij de voor- en nazorg in het regionale ziekenhuis wordt aangeboden en de operatie in een topklinisch ziekenhuis wordt uitgevoerd. Op deze manier kunnen wij als regio het volledige zorgpalet blijven garanderen en is de belasting voor de patiënt en zijn naasten zo beperkt mogelijk.
Lang leve de macht van de zorg”ont”zekeraar!
Dit gaat niet om leveren van zorg, maar is gewoon een ordinaire bezuiniging door de zorgverzekeraar. Tja, die hebben blijkbaar de macht dit te bepalen en zo hun winsten te verhogen. Welke ingrepen volgen? Het is vet premie betalen voor een kans op ziekte. Word je getroffen, sta je in de kou. Wens alle patiënten veel sterkte!
Let er wel op dat Isala buitensporige vergoedingen vraagt, en dat Achmea 2 jaar geleden al ophield met vergoedingen van diverse behandelingen, omdat de grens ruim was overschreden.
Kwaliteit kost goud bij de Isala.
VGZ lijkt mij inderdaad een zorgverzekeraar die als missie heeft meer en meer regie op de zorg te willen uitoefenen. Daarvoor hebben ze o.a. het klantenbestand flink uitgebreid, ook middels overnames
en fusies. Lezende “kwaliteit kost goud bij Isala”, lijkt me wat VGZ doet niet ‘ordinair bezuinigen’ – Zoals Ruud schreef.