Zwolle – ‘Er is een hondenhater actief, iemand wil mijn hond vergiftigen!’ De afgelopen weken kreeg de politie veel van dit soort meldingen binnen van hondeneigenaren uit heel het land. Brokjes gif of gebakken sponzen, ook in Gelderland en Overijssel duiken ze overal op. In een maand tijd kreeg de politie Oost-Nederland hier meer dan 60 meldingen binnen.
‘Op sociale media worden veel van dit soort voorbeelden massaal gedeeld. Iemand heeft iets zien liggen en zet het meteen online, dat zorgt ervoor dat anderen zich ook zorgen gaan maken,’ zegt Serge Smulders, dierenagent in Oost-Nederland. Het is kostbaar en tijdrovend om iedere melding te onderzoeken, maar de dierenpolitie heeft wel een aantal gevallen laten onderzoeken in het laboratorium van het NFI. ‘In Apeldoorn waren bijvoorbeeld brokjes gevonden met een rood puntje erin. De melder was bang dat het gif was. Het bleek hier echter om oude vuurwerkresten te gaan.’
Smulders liet ook rode korrels onderzoeken. ‘Dat was kattengrit, we weten zelfs bij welke dierenwinkel het vandaan komt. Onlangs werd een hondje ziek van iets dat hij had gegeten. Het NFI heeft ook hier onderzoek naar gedaan en het bleek om een vetbol voor vogels te gaan.’ Ook bij alle meldingen van ‘gebakken sponzen’ is uit onderzoek niet gebleken dat er op meerdere plekken bewust sponzen zijn neergelegd. Zo bleek bij een recente melding nog dat er sprake was van purschuim in plaats van een spons.
De dierenagent heeft geen meldingen gehad van honden die zijn bezweken aan gif of gebakken sponzen. ‘De onderzoeken van het NFI onderbouwen ons vermoeden dat er sprake is van een hype. We snappen heel goed dat mensen zich zorgen maken, want een hond betekent veel voor mensen. Maar als een hond echt gif zou eten, zijn de gevolgen binnen een uur merkbaar. Zo’n dier wordt echt meteen doodziek.’
De dierenagent begrijpt de zorgen van hondenbezitters wel, en grijpt deze gelegenheid vooral aan om mensen op risico’s voor hun hond te wijzen. Want ook al is nergens gebleken dat er gif is neergelegd, er kunnen wel degelijk schadelijke dingen liggen. Zo kunnen er resten van bouwmaterialen liggen, zoals purschuim. Maar ook in de natuur komen bijvoorbeeld zwammen voor die ongezond kunnen zijn. Smulders: ‘Let altijd op bij het uitlaten wat je hond eet. Want de kans dat je hond iets ongezonds eet dat er onbedoeld ligt, is vele malen groter dan dat er bewust gif is neergelegd.’
dus er is uiteindelijk nog niks aan giftig eten/sponzen gevonden haal ik uit het artikel?
Mocht het zo zijn dat er toch mensen die moedwillig een hond iets aan willen doen, dan is er toch wel sprake van een zieke geest. Overigens lijkt mij dat een hond al een stuk minder ongemerkt kan opvreten als hij gewoon – zoals het bijna overal verplicht is – aan het lijntje loopt. Nadeel voor de baas is dan natuurlijk wel dat je dan niet meer kan doen dat je niet merkt dat hij zojuist op openbaar terrein gescheten heeft.
Als het al zo is dat iemand een hartgrondige hekel heeft aan honden, zijn er dan al eens hondenliefhebbers die bedacht hebben dat dit te maken zou kunnen hebben met de overlast van deze beestjes? Daar word ik namelijk zelf ook helemaal dol van. De openbare stukjes groen hier langs de Rozenweg in Westenholte liggen bezaaid met hondendrollen. En dan heb ik het echt niet over 10 drollen, maar een veelvoud daarvan. Ik spreek regelmatig baasjes – waarvan ik de hond zie kakken – aan op hun opruimplicht. Bij de ene helft krijg je een grote bek en bij de andere helft zijn ze altijd net op dat moment hun opruimzakje vergeten. Sinds de uitlaatstrook aan de Voorsterweg is verdwenen vanwege nieuwbouw, schijten die beesten trouwens ook langs het trottoir bij mij voor de deur. Ik heb laatst de gemeente/wijkbeheerder gevraagd of hier wat tegen te doen valt en dan krijg je het tenenkrommende antwoord dat ik (ja ik, niet de hondenbezitter) een doe-het-zelfpakket aan kan vragen bij de gemeente waarmee ik zelf een poepverbod-bordje kan schilderen. Je gelooft het niet. Alsof die asociale hondenbezitters (dat zijn ze niet allemaal) zich iets aan gaan trekken van een bordje als persoonlijk aanspreken al niet werkt.
Ook al blijkt het niet om sponzen of wat dan ook gaan toch is het wel een goeie reden om altijd goed dat je om je heen kijkt en oplet als je hond wat eet want je weet het maar nooit..