Zwolle – Dinsdag was het exact 70 jaar geleden dat de Canadees Leo Major de Zwolse grens overstak. Hiermee werd er begonnen aan de bevrijding van Zwolle. Op diverse plekken in Zwolle werden herdenkingsplechtigheden gehouden.
Het begon met een herdenking bij het monument aan de Pilotenlaan. Daaropvolgend was er een plechtigheid bij het centrale oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark. Dit monument is onlangs volledig gerestaureerd.
Dinsdagavond is er de afsluiting met het Bevrijdingsconcert, een concert voor en door Zwollenaren met medewerking van Octopus schoolkoor, Christelijke Oratorium Vereniging Euphonia, Christelijke Zang- en Oratoriumvereniging Nieuwe Ster en muziekverenigingen Nooitgedacht en Kunst na Arbeid onder algehele leiding van Martin Oosterwijk. In samenwerking met Stadkamer amateurkunst, de Zwolse Zangraad en de Muziekraad Zwolle is een gevarieerd programma samengesteld. Naast de genoemde muzikale inbreng dragen leerlingen van basisschool De Campherbeek en De Duyvencamp die het oorlogsmonument aan de Eikenlaan hebben geadopteerd een zelf geschreven gedicht voor. Verhalenvertelster Marieke van Bolderen vertelt een speciaal voor deze gelegenheid geschreven verhaal.
Als we alles willen blijven herdenken, zijn we het hele jaar bezig! Hoelang blijven we daarmee doorgaan, daar wordt nooit op bezuinigd…
Voor mij betekent vrijheid herdenken dat ik besef dat de vrijheid waarin we leven niet vanzelf is gekomen. Tijdens herdenkingen ben ik me er bewust van dat anderen zich voor onze vrijheid hebben ingezet en inzetten. Zelfs met gevaar voor eigen leven. Vroeger én nu.
Vrijheid is natuurlijk, maar niet vanzelfsprekend. Die vrijheid wordt nog dagelijks bevochten. Bedenk je dat de Tweede Wereldoorlog of de vredesmissies waaraan Nederland deelneemt misschien niet jouw oorlog zijn. Zij zorgden en zorgen wel voor jouw vrijheid. Ik vind dat we die vrijheid moeten koesteren. Met elkaar. Daarom blijf ik herdenken.
Mooi gezegd Hans…helemaal mee eens.