Zwolle Zuid gaat ‘omgekeerd inzamelen’

Zwolle – Inwoners van Hanzeland en een aantal buurten van Zwolle Zuid starten binnenkort met ‘omgekeerd inzamelen’. De overige buurten in Zwolle Zuid volgen in het jaar. Bijna alle wijken in Zwolle zamelen het huisvuil al via deze nieuwe afvalinzamelmethode in.

Bij ‘omgekeerd inzamelen’ worden plastic, blik, sap- en zuivelpakken, GFT en oud papier aan huis opgehaald en brengen bewoners restafval weg naar een ondergrondse container. Uiteindelijk wordt de nieuwe manier van afval inzamelen in heel Zwolle ingevoerd. Bewoners van laagbouwwoningen in Zwolle Zuid en Hanzeland krijgen thuis een brief met uitleg over ‘omgekeerd inzamelen’ en een uitnodiging voor een inloopbijeenkomst. In deze bijeenkomst kunt u alle vragen kwijt die u heeft over deze manier van afval inzamelen. Medewerkers van ROVA en de gemeente Zwolle staan u graag te woord.

Geplande bijeenkomsten:

Geren: maandag 20 april 2015 16.00 uur – 20.00 uur SIO Thorbeckelaan 2

Oud- Ittersum: maandag 20 april 2015 16.00 uur – 20.00 uur SIO Thorbeckelaan 2

Gerenlanden: dinsdag 21 april 2015 16.00 uur – 20.00 uur SIO Thorbeckelaan 2

Gerenbroek: woensdag 22 april 201516.00 uur – 20.00 uur SIO Thorbeckelaan 2

Hanzeland: dinsdag 28 april 2 17.00 uur – 19.00 uur in het stadskantoor

 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

39 gedachten over “Zwolle Zuid gaat ‘omgekeerd inzamelen’”

  1. Op dit moment op het oog voor het milieu. Immers wil niemand graag om de haverklap met zijn/haar vuilniszak over straat lopen.
    Daarmee gaan mensen dus meer afval scheiden.

    Zoals in het stukje staat, zullen eind van dit jaar alle wijken op deze manier afval “verwerken”.

    En dan is het een koud kunstje om geld te gaan vragen voor elke keer dat je afval in de container dumpt. Immers moet je met een op huis gesteld pasje de container ontgrendelen.
    Als daarmee de afvalstoffenheffing omlaag gaat is er niet aan de hand. Dan wordt het een kwestie van “de gebruiker betaald”, maar de kans is groot dat op deze manier gaten in de begroting gedicht gaan worden.

  2. Wij doen dit inmiddels al enige tijd in Stadshagen. Eerst heel sceptisch en zag er geen nut van in. Nu heel erg tevreden, veel bewuster met afval omgaand. De drie containers zijn prima. Het restafval wat je met een vuilniszak moet lopen naar een container (vlak in de buurt) is erg goed te doen. Echt waar!

  3. Plastic wordt steeds meer waard om te recyclen. dus: in die zin omgekeerd inzamelen? prima! voor 5 euro per zak mogen ze het komen halen.

  4. Omgekeerd inzamelen, bestaat al veel langer, niet erg succesvol gebleken in Westenholte, vele kilo’s tuinafval ging de ondergrondse containers in en men had geen zin in wekenlang gescheiden afval verzamelen. Zelfs stenen blokkeerden regelmatig de klep van de ondergrondse container.

  5. Vrienden van ons doen dat al lange tijd vrijwillig. Het blijkt eigenlijk, dat als je al het plastic van de rest scheidt er maar bijzonder weinig restafval over blijft. Sindsdien kijk ik ook regelmatig wat je eigenlijk weggooit – voornamelijk verpakkingsmaterialen.
    ik ben dus wel benieuwd naar de uitkomst van de proef, ik vind het eigenlijk wel een slim idee.

    Ik hoop alleen dat er dan wel wat gedaan wordt aan die foei-lelijke containers.
    En de groencontainer mag van mij wel wekelijks geleegd worden – voor iemand met een klein tuintje is de standaard container al snel te klein gedurende het voorjaar. Tenzij we alles gaan betegelen natuurlijk.

  6. @ ed Voor de makers van de ondergrondse vuilcontainers en de bedrijven die het ingezamelde plastic weer kunnen gebruiken en verkopen. De bewoners hebben hier weinig baat aan immers die moeten alles scheiden en heen en weer lopen naar de ondergrondse container.
    Daarbij wordt de ‘plastic en blik’ container nog maar 1 keer in de maand geleegd.

    Een buurman van me heeft het ooit voor elkaar gekregen de ondergrondse container te vernielen door zijn afgebroken kippenschuurtje erin te duwen. 8)

  7. We hebben hier in de Wipstrik sinds enkele maanden ook dit systeem, en het bevalt me eigenlijk erg goed.
    Veel plastic verpakkingsmaterialen, en ook lege melkpakken en blik e.d. gaan nu in de grijze container.
    Voor de ondergrondse container blijft er zo weinig huisvuil over.

  8. Het belang van de bewoner zit hem in het achterlaten van een schonere planeet voor de nakomelingen.

    Oneens. Er moet nu een extra wagen rijden om deze ondergrondse (en de ‘plastic hero’) container te legen naast de wagens die er al rijden voor de andere containers. Er wordt ook niet minder plastic geproduceerd en fabrikanten verpakken hun producten ook niet in minder plastic. Ergo het is geen duurzame oplossing voor het milieu.
    Ik zou wel het onderzoeksrapport willen zien dat aangeeft hoe omgekeerd inzamelen het milieu verbeterd.

  9. @Tss, hint in de richting van de woorden “recyclen in plaats van verbranden of storten” wil je best geven, dat is geen probleem.
    Maar als je een onderzoeksrapport over het al dan niet recyclen van plastic in wil zien is natuurlijk google your friend.
    Het is een beetje teveel om alles hier op te noemen, maar een getalletje dan maar: ” Hoewel de recycling van een kilo plastic 91 procent minder energie kost dan een kilo papier moeten we recycling blijven stimuleren en verbeteren.”
    Via google, kwam als derde in de zoekresultaten naar voren
    http://www.minigrip.nl/info/plastic-vs-papier/

  10. @Me. ??? Was niet aan jou gericht.
    Dat er in Nederland veel afval verbrand wordt is kwalijk ook dat er afval wordt ingebracht van andere landen om te verbranden is erg kwalijk.
    Helaas staat er in je link niks over het omgekeerd inzamelen alleen over plastic recyclen. Plastic word al een hele tijd gescheiden en hergebruikt.

    @Japser Je kinderachtige reactie maakt dat wel duidelijk.

  11. Als je in een appartementencomplex woont is dit omgekeerde inzamelen een kansloos initiatief. Ik zou niet weten hoe wij dit allemaal zo zouden moeten doen.

  12. @Leonardo: in mijn geval (ik woon in Zuid in een appartementencomplex en niet op de begane grond) zal dit dus niet van toepassing zijn. In het artikel wordt namelijk gesproken van “Bewoners van laagbouwwoningen”. 🙂

  13. Volgens mij zijn er al een aantal vuilnisverwerkinstallaties die in staat zijn uit het restafval plastic te scheiden van de rest. Hetzelfde geldt al veel langer voor metalen die gescheiden worden uit het restafval. In andere landen is specifieke scheiding van afval niet eens nodig. MAAR separeren aan de ‘bron’ is natuurlijk wel gemakkelijker bij de verwerking.

    Mijn ouders (niet wonend in Zwolle) scheiden al een paar jaar. De grote grijze restafvalcontainer komt nauwelijks vol. Veel afval gaat in de blauwe plasticafvalcontainer. Het is een goede zaak en kinderlijk eenvoudig. Jammer alleen dat het in de afvalstoffenverwerkingsbelasting niet terug te zien is: die ging, zoals alle belastingen, enkel omhoog. Zal dat te maken hebben met de extra vuilniswagen die rond moet rijden?

  14. Ik vrees ook, dat de afvalstoffenheffing op zijn minst gelijk blijft!

    Moet wel toegeven, dat ik dat van die extra vuilniswagen ook altijd geroepen heb, maar als je goed scheidt hoeft dat natuurlijk niet. Nu hebben we om de week rest afval. Ze kunnen dan eens per maand een plasticwagen en eens per maand een blikwagen rond laten rijden. Enige extraatje wat je krijgt is het restafval wat uit de ondergrondse containers gehaald wordt.

    Het zal zeker milieu vriendelijker zijn. Toch verwacht ik wel (zeker als je ook moet betalen om een vuilniszakje aan restafval in de container te gooien) dat we meer en meer gedumpt vuilnis in en om Zwolle zullen zien.

  15. @Plantje Het was even wennen, maar wij vinden het omgekeerd inzamelen gemakkelijk. Je hoeft niet meer met je plastic naar het winkelcentrum te fietsen. Zeker nu ook blik en lege melk- en sappakken bij het plastic mogen, is er nog maar weinig restafval. Een goed systeem.
    Eerder begreep ik dat dankzij deze wijze van inzamelen de afvalstoffenheffing (die 100% kostendekkend mag zijn) nie omhoog hoeft. Dus geen besparing, maar ook geen lastenverzwaring.

  16. Ik fiets sowieso nergens heen met mijn plastic! Ik durf best toe te geven, dat ik zo lui ben. Wanneer het hier ingevoerd wordt ga ik er natuurlijk wel gewoon aan meedoen. Ik denk alleen dat er niet louter voordelen zijn en dat het misschien wel allemaal iets mooier voorgespiegeld wordt dan dat het is.

    Is er bijvoorbeeld wel eens gedacht aan de optie om niet vooraf te vertrouwen op de scheidings-kwaliteiten van de burgers, maar gewoon alles bij elkaar te mikken en al het afval door mensen te laten scheiden?

  17. Scheiden aan het eind is altijd lastiger dan bij de bron lijkt mij. Als plastic al zo goed gescheiden kon worden van de rest, zou het niet logisch zijn dit nu bij de burger neer te leggen.

    Die extra vrachtwagenkosten zijn er in principe niet lijkt mij, omdat de hoeveelheid geproduceerd afval niet minder wordt en daarmee evenveel kilootjes vervoerd moeten worden. En of dat nu groen, grijs,blauw,oranje of wat dan ook voor afval is maakt niet uit natuurlijk.

    Momenteel scheid ik ook geen plastic van het restafval, simpelweg omdat de oprit al vol staat met lelijke containers, en dan wil ik niet ook nog eens (ongedierte aantrekkend) blikdoos, plastic doos, glas enz in de schuur/garage hebben staan. Sterker nog: er zit in het voorjaar ook veel groen in de grijze, omdat anders de hoeveelheid snoeiafval niet in de twee (!)groene past….

  18. @H. van Dokkum Dam
    Als de container is gestolen, dan kunt u kosteloos een nieuwe ontvangen. Anders kost het een behoorlijk bedrag. Van de ROVA-site:

    Onze container is vermist, verbrand / vernield. Kunnen wij een andere container ontvangen?

    Ja, wij kunnen een andere container plaatsen. Wanneer dit is gebeurd door (schade eigen schuld, te vroeg buiten of te laat binnen gezet of brandschade) zijn de kosten bij bezorgen aan huis ?? 45,80 (bezorgkosten) + ?? 45,80 (administratiekosten).

    Bij afhalen telefonisch melden twee dagen van te voren ?? 45,80 (container) + ?? 14,90 (administratiekosten).

    U dient hiervoor telefonisch contact op te nemen met de klantenservice van ROVA (038) 427 37 77.

  19. Recyclen is alleen maar een manier van de gemeente om geld te verdienen over de ruggen van de burgers. Ik ga lekker mijn tijd besteden aan het sorteren van grondstoffen zodat hun het kant en klaar kunnen aanleveren aan recyclebedrijven, dacht t niet.
    Bij mijn ouders in emmeloord doen ze dit nu ook en daar worden alle containers maar 1 keer per maand geleegd wat de gemeente lekker veel geld bespaard en mijn ouders achterlaat met hopen afval die ze vervolgens zelf naar de rova moeten gaan brengen.
    De wereld “redden” kan op heel veel manieren, maar dit soort onzin zijn gewoon manieren om meer geld te verdienen voor de rova/gemeente

  20. @Abouali, alleen maar een manier om geld te verdienen door gemeennte is wel heel erg kortzichtig. Je kunt er van alles van vinden en allerlei excuses verzinnen om niet te recyclen maar uiteindelijk heeft ieder persoon, dus ook jij , verantwoordelijkheid voor het welzijn van de aarde!!!

  21. Iedereen kan zijn steentje bijdragen en ik doe dit bijvoorbeeld door niet met het vliegtuig op vakantie te gaan. Iedereen die zeurt over het milieu maar wel iedere zomer met het vliegtuig op vakantie gaat is een hypocriet.
    Daarnaast kun je de wereld ook redden door te stoppen met vlees eten, en toch betwijfel ik ten zeerste of al deze recyclefanatici vegetarier is.
    Het probleem met de wereld “redden” is dat iedereen wel dingen fout doet maar dat er juist op linkse hobbies zoals recyclen gefocust word. Waar is de “hé, ga eens niet met het vliegtuig op vakantie” campagne? Nergens omdat daar geen geld aan te verdienen valt.

  22. En je derde steentje en je vierde etc. en uiteindelijk woon je in een hut van klei en autobanden en zit je op gras te kauwen.
    Mensen moeten eens leren dat “de wereld redden” iets is wat je doet om je goed over jezelf te voelen, maar dat de wereld er uiteindelijk verdomd weinig mee op schiet als je er dan ook niet 100% voor gaat.

  23. Dat weet ik niet, Abouali, dat is wel alles of niets. En dan nog, wat schiet de wereld ermee op wanneer mijn ecologische voetstap heel gering is, terwijl die van de rest en van alles wat buiten onze individuele macht ligt, groeit. De conclusie zou dan zijn: doe maar niets, want het helpt toch niet. Met ons allen een klein beetje heeft een grotere uitwerking dan een persoon die in een onverwarmde aarde hut leeft en zijn eigen groente eet.

  24. Natuurlijk is het niet de oplossing om in een kleihut te gaan wonen, en zoals je al aangeeft ligt het grootste probleem niet bij de burger maar bij fabrieken en bedrijven. Maar is het niet vreemd dat we door de gemeente worden gedwongen te recyclen, maar bijvoorbeeld niet om te stoppen met vliegen? Lijkt het je niet dat dit zou komen door het economische gewin dat de gemeente hier uit haalt? Waar is bijvoorbeeld de chemokar geblevfn? Die was te duur en dan moeten mensen zelf maar naar de rova met hun chemisch afval. Als de gemeente echt iets om het milieu gaf zou dit ook niet gebeurt zijn.

  25. Nee, de gemeente wint hier zelf niets mee. De afvalstoffenheffing mag namelijk verplicht niet meer bedragen dan de kosten. Een gemeente kan er dus wel op verliezen, maar niet op winnen.
    Deze vorm van omgekeerd inzamelen wordt toegepast omdat de kosten daarmee gereduceerd kunnen worden en de afvalstoffenheffing niet verhoogd hoeft te worden.
    Kortom in ons eigen financiële belang.
    Ik ben er inmiddels helemaal aan gewend en vind het eigenlijk makkelijker dan dat gesleep met plastic naar het winkelcentrum

  26. Waar ik de gemeente zeg bedoel ik uiteraard ook de rova, een bedrijf wat jaarlijks miljoenen verdient en onder 1 hoedje met de gemeente speelt.

  27. Uitstekend! Ben er al langere tijd aan gewend en breng 1keer in de maand een zakje restafval weg. Comprimeer mijn plasticafval waardoor ik slecht 1 keer in de drie maanden mijn container met plastic aan de weg zet. Groen gaat om de 14 dagen aan de weg.
    Het hele systeem van afvalverzameling bevalt me zeer goed en ik weer niet bij de Rova.

Reacties zijn gesloten.