Zwolle – DoorBrekers bestaat tien jaar! In deze jaren groeide DoorBrekers uit tot een kerk met vier locaties in Nederland. In Barneveld en Amersfoort ruim 1.800 bezoekers per zondag. Doorbrekers: "Als we terugkijken dan zien we dat God al die jaren trouw is geweest! We zijn zo dankbaar voor zijn trouw, maar ook zijn gunst, wonderen, genezingen en God-gegeven connecties."
Doorbrekers: "We vieren dat God levens heeft vernieuwd en we geloven dat het beste nog voor ons ligt. Alle vier de locaties van DoorBrekers vieren zondag 26 april het 10-jarig bestaan met een feestelijke dienst, een SuperKids Party voor de kinderen en na de dienst een gezellig feest met hapjes en drankjes. Het beloofd een geweldig feest te worden! In Zwolle kun je ons vinden in Gebouw Landstede aan het Dokterpad 2 om 15.30 uur."
Droom van Doorbrekers:
Onze droom voor Nederland
Elke persoon is waardevol voor God.
Hij wil niets liever dan betrokken zijn in ons leven.
Persoonlijk en dichtbij.
We dromen daarom van een kerk in Nederland waar mensen
God ontmoeten en ontdekken hoe ze een relatie met Hem
opbouwen en verdiepen. Een kerk die leeft, bruist en steeds
weer verandert. Waar mensen groeien in elk opzicht en
hun talent kunnen ontwikkelen.
Een kerk die midden in de samenleving staat en betrokken is.
En blijft groeien omdat mensen graag hun buren, collega’s,
vrienden en familie meenemen.
We geloven dat er geen grens
is aan wat God wil doen in Nederland.
Hij wil dat iedereen gered wordt. Dat is wat ons drijft
en dat is de kern van onze droom voor Nederland.
Kijk voor meer informatie op www.doorbrekers.nl . En op zondagmorgen kun je via de livestream meekijken : www.doorbrekers.tv !
Vervang in het hele stuk “God” door “Allah” en “kerk” door “moskee” en je hebt iedereen op de achterste poten 😀
Nederland heeft van oorsprong een Joods-Christelijke traditie. Maar na het lezen van het artikel schaam ik me ervoor. 😮
@jeffrey na het lezen van wat precies?
Je kunt moeilijk zeggen dat dit beschamend is:
@plantje Allah is er niet geinteresseerd in dat iedereen gered wordt en wil al helemaal niet persoonlijk betrokken zijn. Die vlieger gaat dus niet op! >:(
“We zijn zo dankbaar voor zijn trouw, maar ook zijn gunst, wonderen, genezingen en God-gegeven connecties.”
Wat in dit artikel nog ontbreekt, is het banknummer. Ook hier stinkt geld niet.
Alle christenen aanbidden dezelfde god, maar ’t verschil zit ‘m in de organisaties; en daar gaat heel veel geld in om. Doorbrekers is weer een nieuwe incassoclub.8)
@drama hoe kun je dat nu uit deze tekst halen? Het enige wat uit deze tekst spreekt is betrokkenheid met mensen, niet geld. Btw, ik ben geen ‘doorbreker’. Het is verdrietig dat, zodra het over christenen gaat er gelijk een dijk van een vooroordeel van stal gehaald wordt. Als hier yoga, boeddha, vrije school etc. etc. reclame had gemaakt, was er waarschijnlijk niet eens reactie gekomen.
Religie is een fabel.
Als je dat in deze tijd nog niet beseft, ben je net zo slim als die woestijnratten die nu volgens hun religie iedereen vermoorden die niet stroken met hun denkwijze. precies zoals het hier in de middeleeuwen ook was.
Denk daar maar eens over na!!!
Wat zonder bewijs kan worden aangenomen kan zonder bewijs worden verworpen.
Religie hoort bij de mens. Mensen zijn over de hele wereld altijd met hogere dingen bezig geweest. We hebben er kennelijk behoefte aan.
Een oom en tante van mij zijn baptistisch en hebben ooit tegen mij gezegd dat ik verkeerd leef omdat ik niet religieus ben. Ik zal niet bij de hemelpoort aankomen en ga direct naar de hel. Dat is wat ik te horen kreeg. Dit soort streng gelovige mensen gaan in het dagelijks leven normaal met je om, maar ze denken heel iets anders. Religie is dus 1 pot nat voor mij.
ach, nounou: niets nieuws onder de zon. Gelovigen die zich aansluiten bij een geloofsorganisatie, worden vriendelijk doch een beetje dringend verzocht om daarvoor centjes bij te dragen. Dus diegene die de organisatie bestiert, is spekkoper……
Ik heb het hier vaker gezegd, de bijbel is het grootste sprookjesboek ooit! Over water lopen, dat ‘geloof’ je toch niet!!
@arnovd
De term sprookjesboek heb je vast niet zelf verzonnen… :'(
Ik als “Doorbreker” kan zeggen dat bovenstaande opmerkingen gebaseerd zijn op onwetendheid. Als je geen echte ervaring hebt met de “Doorbrekers” hoe kun je dan een fel oordeel vellen?
Ik geloof dan liever in het zogenoemde “sprookjesboek” dan altijd maar vol oordeel over de medemens te zijn.
Hebt uw naasten lief als uzelf.
@Mopje; waarin onderscheidt zich de Doorbrekers van andere evangelieclubs?
Hallo Mopje. Kan jij over water lopen?
@drama, Vrijheid, geen dwang. Je mag en kan zijn wie je bent. Liefde voor elkaar. Feest, plezier. Iedereen is er voor je, ook als je het moeilijk hebt. Kom anders zelf zondag, dan kun je het ervaren, misschien kom je er dan achter dat niet alle kerken hetzelfde zijn.
@Mopje; vrijheid en godsdienst is een contradictio in terminis.
idd, geen enkele kerk is hetzelfde; zelfde god, maar verschillende belangen…
Maar daarvoor hoef je toch niet bij een religieuze gemeenschap te zitten? Ik mag toch wel hopen dat zoiets voor iedereen zal moeten gelden.
Overigens kwam ik dit tegen op de website:
Wat moet ik me daar bij voorstellen, een soort van Hollands kalifaat?
Toch fijn dat we in een vrij land mogen wonen waar je welke God dan ook of geen God kan dienen. Laat iedereen in zijn of haar waarde, geloof of geen geloof.
Geloof maakt overal ter wereld zo veel kapot! Het veroorzaakt zoveel leed….daar kan geen priester tegenop!
De een noemt het sprookjes. Een ander noemt het verhalen met ruimte. Ik voel me aangetrokken tot de tweede groep.
Of:
Daar kan ik wel wat mee. Dat begrijp ik beter dan de wetenschap die mij wijs probeert te maken dat 1 plus 1 twee is.
Dit moet ik met een vleugje sarcasme nemen, Bernard? Zo ja, gelukkig maar! Zo nee, dat meen je niet?!?
Om even te reageren op het allereerste bericht van ‘plantje’; het verschil is dat het christendom in Nederland (en Europa) een historie heeft die vele eeuwen teruggaat en dat is bij de Islam niet zo.
Verder kan ik niet begrijpen dat mensen met de hedendaagse wetenschap en techniek nog steeds kunnen geloven in een alleenheerser, er wordt zoveel ellende met alle geloven veroorzaakt, maar het zij zo, mensen willen geloven dat het leven een groter doel heeft.
Het is een andere manier van denken, Plantje. Of ik kan het beter dromen noemen. Ja, dat kan ik wel. De hemel zou niet bestaan omdat hij bedacht is. Maar muziek is ook bedacht en bestaat toch echt.
Maar verder gaat alles goed met mij hoor.
En een wezenlijk verschil tussen Islam, jodendom en Christendom zie ik ook niet. Ze hebben alledrie Abraham als aardsvader en zijn verder ook grotendeels gebaseerd op dezelfde verhalen.
Waar het om gaat ‘historischbesef’ is, dat een christelijke organisatie hier in Nederland met alle gemak reclame mag maken. Zodra dat voor een ander geloof gebeurt is men direct op zoek naar manieren om dat te verketteren en verbieden. Maar wat mij betreft gaan we niet andere geloven ook toestaan reclame te maken; nee, verbied het gewoon helemaal.
Dat mensen willen geloven is inderdaad hun eigen probleem. Maar laat het daar fijn bij. Ik heb in mijn vrienden en kennissenkring ook mensen die behoorlijk gelovig zijn. Sommige onderwerpen snijden we in gesprekken daarom niet aan.
Muziek bestaat niet alléén in de hersenspinsels van mensen; geloof wel.
Volgens mij zit het een beetje zo:
En muziek is bedacht door mensen, evenals het geloof.
Ik heb in mijn vriendengroep ook gelovigen zitten en ik schuw de ‘gevoelige’ onderwerpen niet. Ik vind dat als je ergens in gelooft, dat je daar ook een fatsoenlijke discussie over moet kunnen voeren en het antwoord “ja, dat is nou geloof”, die neem ik niet voor lief aan.
Als mensen er niet over beginnen met als doel mij te overtuigen laat ik ze in hun waarde en geloven wat ze willen geloven.
Natuurlijk is het geloof bedacht door mensen. Door wie anders. Maar daar houd het bij mij niet op. Ik gooi het niet weg zolang ik er inspiratie uit kan halen.
Eens, dat zal in de praktijk ook wel vaak gebeuren. Alleen denken ze wel dat jij verkeerd leeft omdat je niet religieus bent, maar zullen dat 9 van de 10 keer nooit tegen je zeggen. Ga er maar vanuit dat wanneer ooit eens de pleuris zou uitbreken in het land ze samensmelten en eerst hun eigen ‘broeders’ gaan redden, daarna zijn de ongelovigen aan de beurt.
Maar op dit is het merendeel alleen religieus op papier. Ze komen in de kerk als ze net geboren zijn, als ze gaan trouwen, overlijden en rond kerstmis.
Wat mopje zegt van de doorbrekers
is niet het evangelie van de bijbel. Daar staat dat je wel kunt komen zoals je bent, maar niet kunt BLIJVEN zoals je bent. “Tenzij een mens opnieuw geboren wordt, kan hij het koninkrijk van God niet binnengaan”
En:
– ja, maar niet zoals in “nu, hier, altijd gelukkig zijn”. Het evangelie zegt ook: “Allen die in Jezus Christus godvruchtig willen leven ZULLEN vervolgd worden.” en, “Als ze de Heer des huizes zo hebben behandeld, wat zullen ze dan met Zijn huisgenoten doen”.
Paulus zegt over de problemen in deze tegenwoordige tijd dat God hem heeft gezegd “mijn genade is u genoeg”.
Jezus zelf zegt over het volgen van Hem: neem uw kruis op en volg Mij, tenzij de graankorrel in de aarde valt en sterft, kan hij geen vrucht voortbrengen”
Dat gezegd is het leven met Jezus zeker een beter leven dan zonder Hem! Ik heb beide meegemaakt en kan het vergelijken. Onwetendheid laat je inderdaad allerlei dingen aannemen zoals het idee dat de mens God heeft bedacht…
@nounou, kan jij over water lopen?
oei, Mopje toch:o
Nounou, van welke club ben jij?
@drama haha, dat zou je wel willen weten, dan kun je me gelijk in het juiste vakje van jouw vooroordelenkast wegbergen zeker? 😀
@arnovd nee, hoezo?
Allemaal prima dat geloven. En het is vooral mooi als je dat voor jezelf kunt houden. Het opdringen aan anderen en veroordelen van mensen die anders of niet geloven is waar de ellende uit voortkomt.
@plantje
ben ik met je eens
ben ik het niet met je eens, dat zou erg egoistisch zijn…
@nonou, dat kan niemand! Wees realistisch.
@arnovd Welk punt probeer je te maken?
ben ik het niet met je eens, dat zou erg egoistisch zijn… [/quote]
Tja en dan ben ik er wel een beetje. Gelovigen moeten mensen die niet geloven ook in hun waarde laten!
Mensen die geloven moeten eens af van het idee, dat mensen die niet geloven niet gelukkig zouden zijn en dat nooit zullen worden. Mensen die geloven moeten eens stoppen met ongelovigen willen “helpen”, omdat het leven aan hun kant zoveel beter is.
Als je jeuk krijgt van de gedachte dat iemand niet ziet hoe fijn je het hebt met je geloof moet je niet tegen een ongelovige aan gaan schurken om van de jeuk af te komen. Vraag dan een mede gelovige om je rug te krabben.
Wat is de geluidsnorm bij dit feestje? 8)
@Plantje
Ik krijg het idee dat je vooral negatief tegen het geloof aan kijkt, het lijkt bijna wel op aanschurken tegen het geloof… 😉
Bijna goed Veldwachter. Geloven is prima; opdringen van geloof is waar ik moeite mee heb.
Ik meng me ook even in de strijd 🙂
@Plantje, wanneer wordt jou geloof opgedrongen? Ik zie ze van De Deur in de Diezerstraat staan. Prima, daar loop ik omheen. Ik heb wel eens Jehova’s aan de deur en die bedank ik vriendelijk. En is een stuk op WLZ waarin een groep Christenen hun visie delen opdringen? Er staat niet: “Jij zult geloven!”
Andersom wordt mij wel van alles opgedrongen. Spotjes voor vreemdgaan op radio en televisie. Enorme reclamezuilen voor webcamsex met Bobbi Eden door het hele land. Een maatschappij die steeds harder wordt en waarin steeds minder ruimte is voor zwakkeren (moeten ze zichzelf maar redden). Een overheid die geld verdient aan gokken en dat normaal vindt etc.
Ik maak me er niet te druk om, maar waarom zo fel reageren als mensen wel geloven en hun enthousiasme willen delen? En maakt geloof zoveel kapot of maken mensen dingen kapot? Weet je wat ook heel veel kapot maakt? Drank. En dat wordt ons elk reclameblok opgedrongen en vinden we met zijn allen heel normaal.
P.S. Ik ben overigens niet voor een drankverbod hoor, maak je geen zorgen 😉
Jehova’s getuigen aan de deur heb ik op zich geen moeite mee. Die vragen me netjes of ze even met me mogen praten over hoe belangrijk zij geloof vinden en als ik zeg dat ik er geen behoefte aan heb wensen ze me een prettige dag en vertrekken ze. Ik wens ze datzelfde en daarbij nog veel succes. (Zonder sarcasme)
De figuren die ik in de Diezerstraat wel eens getroffen heb zijn vervelender. Ze benaderen je alsof ze de weg willen vragen en beginnen dan over god. Als je zegt dat je daar wel eens over nagedacht hebt en niet gelovig bent blijven ze maar doorgaan. Dat noem ik opdringen.
Maar ook ouders die hun kindjes mee naar een gebedshuis (maakt me niet uit welk geloof) nemen of hun kinderen naar een op geloof gebaseerde school sturen verwijt ik opdringen van geloof.
Ik heb ook wel eens met iemand samen gewerkt waarbij ieder gesprek wat je met hem voerde op geloof uit kwam. En hij kon toch maar niet vaak genoeg zeggen hoe belangrijk het was om god gevonden te hebben. Dat noem ik ook opdringen. Het is niet egoïstisch om dat fijn voor jezelf te houden.
De spotjes op radio en tv en ook de reclamezuilen met teksten zeggen jou niet wat je moet doen. Waarom is dat ineens wel opdringen? Omdat het niet in je straatje past misschien?
Hoeveel oorlogen hebben we in deze wereld niet gehad om die stomme religies? Dát is wat geloof kapot maakt! En ga nou alsjeblieft niet de ellende op de wereld in de schoenen van mensen schuiven en alles wat goed is aan een god toewijzen, want dat is wel het meest kinderachtige wat ze ooit bedacht hebben bij dat hele gebeuren.
@plantje Egoistisch, daar bedoel ik niet mee dat ik het ‘leuke’ van geloven dan zou onthouden aan andere mensen. Het gaat om eeuwig leven in hemel of hel. Als geloof opgedrongen kon worden, zou God dat dan al niet gedaan hebben? Hij heeft juist een vrije keuze gelaten.
De boodschap van “Redding van de hel door vergeving van zonden en bekering” valt niet altijd in goede aarde, het confronteert de toehoorder ermee dat er een God is die over iedereen zal gaan oordelen. Het verwijt is dan “als God zo goed is, waarom een hel”. Het ware probleem is vooral dat er zonde is door die vrije keus die God ons heeft gelaten. De goedheid van God is dat Hij de mogelijkheid heeft gemaakt om vergeven te worden, door Zichzelf op te offeren! Dat kun je moeilijk opdringen noemen.
Het zijn niet de religies die oorlogen veroorzaken, maar de mensen. Mensen met verkeerde motivaties, slechte onbekeerde harten. Erg populair om dat te roepen maar niet waar. Het gaat om macht, geld, bezit, aanzien. Door een oorlog en dwang kan niemand christen worden. “Er komt niemand in de hemel die dat niet graag wil”
@nounou; zal ik je nog twee keer vragen bij welke club jij hoort?8)
“Door een oorlog en dwang kan niemand christen worden.”
Nounou, hoe denk je dat het christendom over de wereld verspreid is.
Denk toch is na, of ben je al teveel gehersenspoeld:'(
Geloof wordt niet door god opgedrongen, maar door de mensen die dat geloof aanhangen. Vergeet niet: in de beleving van ongelovigen bestaat god niet, dus die kan ook niets opdringen. Het zijn mensen die de jeuk voelen om wat zij GELOVEN de waarheid te zijn aan anderen op te dringen.
Ik zie dat anders. De boodschap “Dit is wat ik geloof en aangezien ik geloof dat het de waarheid is zou je het ook eens moeten proberen. Als je daar anders over denkt moet jij mij overtuigen van het feit dat je prima leeft zonder geloof” Met name dat laatste kan natuurlijk nooit!
Nee, het confronteert de toehoorder ermee dat er mensen zijn die daadwerkelijk in een god geloven en het nodig vinden om andere mensen daarvan te overtuigen. En het herinnert mensen eraan, dat ze zojuist weer x minuten van hun tijd weggegooid hebben.
Daar ga je weer: alles wat goed is komt door god. Alles wat slecht is is een keuze van de mensen. Te gemakkelijk!
Que? Zichzelf op te offeren? En hij heeft de mogelijkheid gemaakt om vergeven te worden. Wel eens goed naar een schuldbelijdenis geluisterd?!? Daar zitten ouwe mennekes en dames even alle schuld van alles wat slecht is in de wereld op zich te nemen.
Ja en dat doen ze in naam van een religie.
Gatverdamme! Hier draait mijn maag echt van om! “Onbekeerde harten”. Die mensen zijn juist wél bekeerd! En ze doen hun uiterste best om iedereen er van te overtuigen dat iedereen hetzelfde moet geloven als zij dat doen. De één doet dat wat agressiever dan de ander.
Haha! 😀 Inderdaad, wat “drama” al zei 😉
Als je weet dat God bestaat en de eeuwigheid op iedereen wacht, is het misdadig om je mond te houden, het gaat niet om ‘jeuk’.
Het is niet zozeer iets wat je ‘zou moeten proberen’ en ‘niet nodig hebt als je al goed leeft’. Het gaat er om of je vergeving hebt voor dingen die je niet goed hebt gedaan. Ook al geloof je niet in God, dat laat Hem niet verdwijnen.
of dat God bestaat en zal oordelen, dat is stap 1 en stap 2. Geloof komt door horen.
Soms zijn de dingen niet ingewikkeld…
Inderdaad verbazingwekkend. En schuldbelijdenissen zijn goedbedoeld, maar onnodig te herhalen als God je zonden eenmaal heeft vergeven.
Dat dacht ik toch niet hé
Oorlogen gaan inderdaad soms om interpretaties van godsdiensten, maar dit is niet wat Jezus aan mensen opdraagt als Hij zegt “gaat uit in de wereld, verkondigt het evangelie en leer alle mensen te onderhouden al wat Ik bevolen heb”. Hij beveelt ons onze naaste lief te hebben als jezelf en God boven alles.
Daar blijf ik bij. In de geschiedenis is veel menselijke machtswellust in naam van godsdiensten. Dat doet niets af aan het principe “Door een oorlog en dwang kan niemand christen worden” In de eerste eeuw is het christendom over de hele toenmalige wereld verspreid door de apostelen die de bovenstaande boodschap van liefde overbrachten. Zij hebben allemaal met hun leven voor betaald.
Ik geloof best dat je dat zo ziet. Maar om het nu misdadig te noemen…
Als je niet in god gelooft verdwijnt hij inderdaad niet; hij is er nooit geweest.
Met stap 1 maak je er een welles-nietes-spelletje van. Leuk, maar daar komen we niet verder mee.
Stap 2: 😀 Zeg je nu zelf dat indoctrinatie de juiste wijze is om mensen te laten “geloven”? Als je maar vaak genoeg dingen zegt zwichten mensen wel.
En het feit dat mensen een religie zo verkeerd kunnen interpreteren en er zulke foute dingen mee kunnen doen maakt eigenlijk dat je het uitdragen en verspreiden van religie zou moeten verbieden. Als je wil geloven is dat jouw probleem, maar zorg dat je het binnenskamers (huis, gebedshuis of wat dan ook) houdt.
Wat Jezus ooit opgedragen heeft maakt mij niet zoveel uit eigenlijk. Het geeft mensen de ruimte om te oordelen over ongelovigen en dat is per definitie fout.
Misdadig: als je een medicijn had voor Ebola en je zou het alleen voor jezelf houden. Als je mensen kan behoeden voor eeuwige ellende en je doet het niet, is dat misdadiger m.i.
Dat dacht ik vroeger ook, tot ik Hem ging zoeken en Hem ontdekte. Toen wist ik dat ik altijd de verkeerde kant op had gekeken. Daarom dacht ik: Hij bestaat niet. Terwijl Hij er wel was.
Er is een verschil tussen indoctrinatie en ergens over spreken toch?
“Geloof komt door het horen” is een uitspraak van de apostel Paulus. Je maakt een verlangen los in het hart van sommige mensen door te spreken over de liefde van God.
Dan zou je het huwelijk moeten verbieden, en drank, en … etc. etc.
Oordelen of beoordelen, dat is de vraag.
Veroordelen kan al helemaal niet.
De motivatie bepaalt het verschil, uit liefde of uit afkeuring spreken?
Vind je het dan niet vreemd dat de schepper zichzelf op moet offeren voor een ontwerpfoutje (vrije keus) in de mens? Als je in staat bent om dit alles te bedenken,te ontwerpen en zomaar tevoorschijn te toveren, dan had het toch een peulenschil moeten zijn om die kleine ontwerpfoutjes al in een vroeg stadium recht te trekken? Nu zadelt de schepper zichzelf en de mensheid op met de gevolgen van zijn eigen fout. Niet echt logisch voor iets wat aanbeden wordt vanwege zijn perfectie.
Stel je voor: je claimt/denkt het medicijn voor Ebola te hebben, je kunt het niet bewijzen, maar jij gelooft echt dat het helpt. Aan alle kanten wordt bewezen dat het medicijn niet werkt; sterker nog: het breng meer schade toe dan dat het goed doet. Dan is het toch eerder misdadig om mensen met je “medicijn” te blijven injecteren?!
Trek dat door naar je andere zin: als je GELOOFT dat je mensen kan behoeden voor eeuwige ellende… vul de rest zelf maar in.
Dat verschil is denk ik minimaal…
Let wel: ik zeg niet dat je geloof moet verbieden; enkel het uitdragen (en in ieder geval het opdringen) ervan.
Misschien moeten we net als voor alcohol en tabak een minimum leeftijd op geloven zetten. Eerst mensen leren zelf nadenken voordat ze aan een geloof mogen beginnen.
Waarom kan veroordelen niet? Er zijn genoeg christenen die een jood, moslim, boeddhist of wat dan ook nog niet waard vinden om overheen te pissen als ze in brand zouden staan. Puur omdat ze in iets anders of niets geloven.
@Nounou Ik vind het een aardige discussie tussen jou een Plantje.
Mijn overtuiging is ook dat er geen enkele reden is om aan te nemen dat er een fysieke God bestaat of dat er leven na de dood zou zijn. Dus kan ik me daar ook niet mee vermoeien.
Wel boeiend is dat in alle continenten en alle tijden de volken goden in één of andere vorm aanbaden. Religie moet dus wel diep in de mens zitten.
Neemt niet weg dat ik inspiratie kan halen uit de Bijbel. Het is een mooi boek met prachtige verhalen waar je in eerste instantie vaak moet lachen over die domme acties die mensen ondernamen, maar als je doordenkt erachter komt dat de mensheid nog steeds hetzelfde is.
Je kunt niet iemand aanspreken op dingen die Paulus en Jezus gezegd hebben, want vanuit de Bijbel kun je niets bewijzen. In die zin heeft de Bijbel geen zeggingskracht. Je doet op die manier af aan de waarde die deze verhalen hebben. Van de manier zoals jij met die teksten omgaat gaan mijn haren rechtovereind staan.
PVV’ers redeneren vaak ook zo. Ze doen eerst een aanname en gebruiken die aanname in de rest van hun betoog als bewijs voor wat ze daarna verkondigen.
Zo, en nu ga ik de kapper bellen om wat aan die rechtopstaande haren te laten doen.
Ik vermaak me ook wel met zo’n discussie Bernard 🙂
@plantje
Dan komen we op het punt van de betrouwbaarheid van de bijbel. Dat is weer een heel ander hoofdstuk waar veel over te zeggen is.
Het is wel bewezen dat het medicijn werkt, Jezus is opgestaan uit de dood!
Ik bedoel natuurlijk: veroordelen mag niet.
@bigge
Dat is juist het mooie: God gaf de mens een eigen keus. Dat betekent ook de mogelijkheid om tegen hem te kiezen. Anders had Hij robots gemaakt. Nu kan de liefde van 2 kanten komen.
Pardon?!? Juist, door zulke redeneringen kunnen kwakzalvers rustig hun gang gaan!
@plantje als jij het medicijn probeert, weet je dat het werkt!
Mensen beginnen tegenwoordig door al uitwegen te verzinnen wanneer hun favoriete voetbalclub een wedstrijd verliest. Kun je nagaan wat mensen doen die hun leven hebben omgegooid om de grote beloften van een charismatische rabbi te volgen.
Als het verhaal van Jezus was geëindigd met de kruisiging, moeten ze toegeven dat ze al die tijd verspild hebben. Er zijn niet veel mensen die dat zouden kunnen. Vandaar dat ze, bewust of onbewust, bewijs voor Jezus’ herrijzenis gaan fabriceren. Berichten dat Jezus gespot is, worden onkritisch voor waar aangenomen, terwijl bewijzen dat Jezus toch echt dood is, genegeerd worden. Hetzelfde zie je bijvoorbeeld ook bij diehardfans die geloven dat Elvis of Tupac nog leven.
“So then saying that the biblical Jesus existed is like saying that Donald Duck existed because Walt Disney based it on some angry duck he saw.” – Unknown.
“No testimony is sufficient to establish a miracle, unless the testimony be of such a kind, that its falsehood would be more miraculous, than the fact, which it endeavors to establish.” – David Hume.
@nounou
KOEKOEK Ik ben een Vliegtuig!
Lees je wel wat je typt voordat je het verstuurt?
Van een medicijn is prima vast te stellen of het Ebola wel of niet geneest. Van een geloof moet je maar “geloven” dat het werkt. Nee, mij niet gezien!
Ik ben overigens niet altijd een heiden geweest. Ik ben vroeger net zoals de andere kindjes netjes naar de kerk gegaan en heb het gebrabbel en de onzin allemaal aangehoord. Ik heb serieus mijn best gedaan, maar ik heb het nooit serieus kunnen zien. Laat staan er de redding van mij of wie dan ook in gezien.
Net zozeer als dat jij er zeker van bent dat god bestaat en Jezus uit de dood is op gestaan en dat hij voor jouw zonden gestorven is ben ik er zeker van dat religie een heel gevaarlijk iets is en dat we er een minimum leeftijd aan zouden moeten koppelen!
Goed, de discussie was leuk, maar volgens mij is alles wel een beetje gezegd. Je komt nu steeds met dezelfde punten, dus ik denk dat ik er maar eens mee ophou.
placebo’s werken Plantje 😮
Het is ook niet bewezen dat Jezus dood was/is. Het is niet eens bewezen dat hij bestaan heeft. Jawel, “het staat geschreven”. Maar ik schrijf ook wel eens wat. Geloven ze óók nooit…
@Bernard 14:50
Dat laatste wat je zegt klopt geloof ik niet helemaal, er zijn verschillende bronnen die het bestaan van Jezus onderschrijven.
@Plantje
Het is mij (nog steeds) niet helemaal duidelijk waarom je je zo druk maakt om christenen, het lijkt alsof ze je iets hebben aangedaan, maar goed.
Even over de inhoud, het geloof in een God: Ik ben na jarenlang niet meer gelovig te zijn geweest toch (tot mijn eigen verbazing) weer gelovig geworden:
Persoonlijk vind ik dat het bestaan van ons mensen vragen oproept dat is één, vragen als: wie ben ik en waar kom ik vandaan.
Ik persoonlijk vind het antwoord hierop dat we ontstaan zijn uit levenloze materie en vanzelf zijn doorontwikkeld tot complexe organismen, niet erg geloofwaardig.
Wat dat betreft kun je enigzins laagdunkend doen over mensen die geloven in een God, maar het alternatief is (hoewel dit vloeken in de atheistische kerk is) m.i. nogal discutabel. Natuurlijk is er een ontwikkeling in de natuur, en bij planten en dieren. Maar het idee dat organismen vanzelf gedurende miljarden jaren spontaan in een ander soort organisme ontwikkelen is m.i. puur theorie.
Mijn stelling is deze: het atheisme is ook een geloof.
Ik maak me niet druk om christenen. Ik moet niet zo hebben van religie.
Het bestaan van ons mensen en eigenlijk de hele wereld roept zeker vragen op. Maar om de antwoorden daarop nu in een geloof te vinden… Vooral niet meer door te vragen en dat voor waar aan te nemen…
Dat is wel een wezenlijk verschil tussen de atheïst die naar de wetenschap kijkt voor antwoorden op vragen over het bestaan en de gelovige die naar religie kijkt: de atheïst en wetenschappers blijven doorvragen en doen er niet moeilijk over om eerder “bewezen” stellingen ter discussie te stellen en ontkrachten. Gelovigen doen dat niet.
Bericht door Veldwachter, op 23 april 2015 15:59
Daar hoor je verschillende verhalen over. Een interessant artikel in deze context is dit interview in Trouw met predikant Edward van der Kaaij die stelt dat de evangeliën mythisch zijn en Jezus dus ook.
@Plantje
Ik denk dat veel christelijk gelovigen juist doorvragen en doordenken, en dat geldt voor mijzelf zeker wel, niet eens omdat ik het zo leuk vindt, maar omdat ik niet anders kan 😮
Verder vindt je ook binnen christelijke mensen behoorlijk wat wetenschappers, het is niet een tegenstelling: geloof en wetenschap.
Ik denk verder dat bij evolutionisten een behoorlijke dosis van tunnelvisie zit, je moet een behoorlijke dosis geloof bezitten om er vanuit te gaan dat er als vanzelf in de loop van veel tijd nieuwe soorten (zoogdieren met name) ontstaan.
@Bernard
Nou noem je 1 persoon, die blijkbaar van zijn geloof is gevallen, wat vind je daar interessant aan?
Ter inspiratie: luister nog eens naar dat liedje van Koot en Bie (De Positivoos): “Onze God Is De Beste” 🙂
https://youtu.be/7adi7OMaWnA
Nou Veldwachter, ik gaf die link als voorbeeld dat er meer mensen zijn die niet overtuigd zijn van het historisch bestaan van Jezus. Er zijn ook wetenschappers die beweren dat met Jezus de keizer Julius Cesar bedoeld wordt. En ook lees ik wel dat er in die tijd wel 20 van die goeroes in Israël rondliepen. En welke was dan de echte?
Maar wat ik nog nooit tegen gekomen ben is een publicatie die precies aanwijst dat hij inderdaad echt bestaan heeft.
@Agusi Ja, de positivo’s is ook mijn favoriete duo. Alhoewel die van Bökkers wat recenter is, alleen past die eigenlijk alleen maar bij Goede Vrijdag: https://youtu.be/QNAFXOvOsQA
Zelf omschrijf ik mij ook niet als gelovige, omdat ik het lastig vind in een gond te geloven. Niettemin waardeer ik geloof wel vanuit de gedachte en het gevoel dat enige contemplatie ons helpt om stil te staan bij moraliteit en waar het om gaat in het leven. Ik heb het meest gevoel bij de bijdragen van Rutger S en Veldwachter en verbaas me over de onderhuidse agressie tegen geloof en gelovigen van sommigen.
Als het hier over geloof gaat, wordt er meteen gesproken over oorlogen op basis van geloof. Analitici van zogenaamde religieuze oorlogen wijzen er echter op dat het geloof eerder de schaamlap dan de oorzaak van het geloof is. Economische onderdrukking van bevolkingsgroepen die gerechtvaardigd wordt met geloof is een grotere oorzaak van strijd dan theologische meningsverschillen.
Met Plantje heb ik weinig met zendelingen zoals nounounou, maar er zijn wel meer smaken bij gelovigen dan alleen degenen die menen de waarheid in pacht te hebben en daardoor verplicht te zijn anderen van deze wijsheid te moeten overtuigen.
Dat vind ik erg goed van je en dat is ook belangrijk. Je moet dan ook niet angstig zijn om dat hele geloof van tijd tot tijd ter discussie te stellen. En dat is precies wat ik bij veel gelovigen mis. Nee, zij wéten wat de waarheid is. Zij hebben het licht gezien.
Zelf ben ik gelukkig de andere kant uit gegaan. In een basis waar ook mij geloof opgedrongen werd kwam ik steeds vaker tot de conclusie dat het niet klopte. Het was gewoon niet pluis. En dan ga je zelf nadenken.
Dat ben ik met je eens; ik heb het dan ook wat zwart-wit gesteld.
Vergis je niet: daar heeft ook een behoooorlijke bak tijd in gezeten! Als we nu al zien wat er op een korte tijd kan veranderen in gedrag van dieren dan kan dat alleen maar betekenen dat miljoenen jaren ook lichamelijke aanpassing van dieren betekent.
Een beetje terug naar het onderwerp. Ik zie daar dat er ook feestjes voor kinderen georganiseerd worden. Dat vind ik opletten geblazen! Kinderen zijn nog zo gemakkelijk te beïnvloeden. Laat ze lekker spelen. En niet dingen doen die doorspekt zijn van god.
@ Bernard 23 april 2015 19:23
Ja ok, ik snap het. Ik denk zelfs dat wat jij zegt over Jezus een algemeen heersende gedachte is op dit moment.
Ik ben toevallig vorige week begonnen met een online bijbelcursusje, daar wordt ook afgevraagd of er andere bronnen zijn voor het bestaan van een Jezus naast de Bijbel. Als het je interesseert hier is een pdf-je: http://www.bijbelcollege.nl/downloads/pdf/heeft_jezus_echt_bestaan.pdf
Dame en Plantje bedankt voor jullie reactie, wel herkenbaar voor mijzelf, ik kom er nog op terug… 😉
eh hier het correcte citaat: ‘”Wat zijn dan die bronnen voor het bewijs? Allereerst de niet-christelijke schrijvers, zoals de Joodse geschiedschrijver Flavius Josephus, de Romeinse geschiedschrijver Tacitus en andere schrijvers uit de Romeinse tijd zoals Plinius de Jongere, Suetonius en Lucianus van Samosata. Naast de schrijvers is er ook archeologisch bewijsmateriaal zoals inscripties in Pompeii en opgravingen in Israël….”
Altijd leuk Veldwachter! Iemand die leest wat je schrijft, daar over nadenkt en komt met een inhoudelijke reactie! Dat geeft interessante discussies/gesprekken waar we alleen maar beter uit kunnen komen.
@Veldwachter bedankt voor de link. Ja, dat interesseert me wel.
@Dame
Ik ben blij dat te horen, zo zie ik het namelijk zelf ook als het gaat om het christelijk geloof, als het goed is 😉 is dit een vreedzaam en liefdevol geloof. Zelf vergelijk ik de uitwassen en misstappen van het geloof wel eens met voetbal hooligans, je vindt hooligans bij voetbalwedstrijden maar eigenlijk heeft het met de sport weinig of niets te maken.
@Plantje
Zelf ben ik tamelijk streng gelovig opgevoed en ik heb dit juk op een gegeven moment van mij af geworpen. Ook ik vond het een tamelijk eenzijdig verhaal en kwam op een gegeven moment tot de conclusie dat het een aangeleerd iets was.
Toch gek genoeg begon ik zo’n 10 jaar later (na een riskante ziekenhuis opname) me op een gegeven moment weer te interesseren voor het geloof, ik ging wat bidden o.a.
Om een lang verhaal kort te maken, ik ben nu gelovig op “mijn eigen manier” bepaalde dingen komen overeen met de kerk waar ik nu lid van ben, maar ik neem ook de vrijheid om bepaalde dingen anders te doen of anders te denken etc.
Eerlijk gezegd denk ik dat in deze tijd veel mensen gedwongen worden om zelf na te denken, het is niet meer vanzelfsprekend dat je net zo denkt of gelooft als je familie of de buurt waar je bent opgegroeid.
Ik zou me voor kunnen stellen dat jij ook te streng of te gelovig bent opgevoed maar dat weet ik uiteraard niet. Belangrijk is m.i. om inderdaad zelf na te denken maar ook om niet het kind met het badwater weg te gooien, de waarheid ligt vaak in het midden.
Het omgekeerde geldt ook en dat is dat je ook niet angstig hoeft te zijn om je af en toe open te stellen voor het idee dat God wel bestaat.
😉
Over beïnvloeden van kinderen: Ja kinderen zijn inderdaad afhankelijk van wat hun ouders hen vertellen en ze zijn makkelijk te beïnvloeden. Ik denk tegelijkertijd dat dat voor iedere opvoeding geldt, ook voor de zgn vrije opvoedingen etc. In de praktijk ontkom je er volgens mij iet aan.
Misschien dat het mogelijk is om een kind kennis te laten met verschillende manieren van leven en geloven, maar objectief lukt volgens mij niet.
Overigens zie je op bv scholen ditzelfde verschijnsel als het gaat om de evolutie theorie, het lijkt alsof de evolutie theorie wordt gebruikt/misbruikt om eigenlijk te zeggen: we weten hoe alles is ontstaan we, we weten hoe het zit, en God bestaat dus niet.
M.a.w. ook een vorm van indoctrinatie…
Tijdens de verzuiling was ontsnappen aan een geloof lastig. Tegenwoordig zijn er nog maar enkele geloofsrichting als een zuil georganiseerd. Kinderen komen al jong in aanraking met mensen met allerlei opvattingen. Mijn kinderen hebben op een bijzondere school gezeten, omdat die school mij het meest aansprak wat aandacht, kindgerichtheid en onderwijssysteem betreft. Bovendien vind ik het sociaal-cultureel beschouwd een pré om kinderen iets mee te geven van het christelijke geloof. Als je je kinderen open wilt opvoeden en hen zelf de keuze wilt laten in hoe ze denken, dan is het niet verkeerd om ze er ook iets van aan te bieden, zodat ze weten wat het inhoudt.
Bij geen van beiden heeft dat geleid tot een godsgeloof. 🙂
Nee, dat valt wel mee. Mijn ouders waren gelukkig niet zo streng. Op school was het ook niet zozeer streng, maar je deed gewoon mee. Anders hoorde je er niet bij. Bij het vormsel ga je zelf de keuze maken (op 12 jarige leeftijd al!) of je wil (blijven) geloven of niet. Maar in een boerengat als waar ik vandaan kom was niet geloven niet bepaald een optie. Schrijnend geval daarbij was een jongeman die uit een gebroken gezin kwam uit Amersfoort en bij ons in de klas kwam. Toen wij met het vormsel bezig waren werd hij niet door ons, school noch mijnheer pastoor opgenomen en meegenomen in dat proces. Nee nee, hij was protestants en hoorde eigenlijk niet bij ons! Hij mocht wat rekensommetjes en taaldingen gaan doen terwijl wij bezig waren met leuke knutselopdrachtjes.
Daarom gaan onze kinderen ook naar een openbare basisschool. Niet dat ze niets weten van geloof, nee juist dat ze van ieder geloof wat mee krijgen.
Grappige anekdote daarover is hoe ik laatst met een collega sprak en hij me zei dat zijn kinderen bewust naar een christelijke basisschool gingen. Zelf gingen ze ook naar de kerk en ze vonden het wel fijn dat hun kinderen wat normen en waarden mee krijgen. Gewoon leren een beetje lief voor elkaar te zijn enz. Alsof dat op een openbare school niet kan!
Jezus Christus heeft ons liefde en warmte gebracht, de zon staat centraal en geldt ook als kalender
mohammed wil veroveren en vernietigen, de maan staat centraal en geldt ook als kalender.
😉
Reacties zijn gesloten.