Zwolle – Op donderdag 28 mei organiseren de Zwolse fracties van GroenLinks, D66, ChristenUnie en de PvdA een avond over het belang van binnen- en buitenschoolse natuur- en milieueducatie (NME) voor alle kinderen (tot 12 jaar) op scholen, BSO’s en wijkcentra in Zwolle.
De partijen vinden het belangrijk dat alle kinderen de natuur in gaan en ervaren. "We willen graag weten welke ideeën de gemeente en de mensen in Zwolle hierover hebben. Samen met experts, met de gemeente en met de stad willen we in gesprek over NME voor de Zwolse kinderen, maar ook over mogelijke concrete stappen om dit thema op de agenda van de stad te zetten." , aldus Bijan Moshaver, Sonja Paauw, Michiel van Willigen en Herman Sieben. Iedereen die hierover in gesprek wil, is welkom op 28 mei om 20:00 in het gebouw "De Kruidwisch 2", Goertjesweg 5, in Doepark Nooterhof te Zwolle.
De avond wordt afgetrapt door Kris van Koopen (hoogleraar NME, Universiteit van Wageningen), Henk Blitterswijk (onderzoeker bij NME scholenproject in Wilhelminaoord) en Hans de Jong (voorzitter IVN Zwolle). Zij zullen op een interactieve manier vanuit wetenschappelijke en praktische hoek hun visie en ervaringen over de NME met het publiek delen. Na de pauze gaan de sprekers, vertegenwoordigers uit Zwolse onderwijs en BSO, Natuur en Milieu Overijssel, Waterschap Groot Salland en ROVA en wethouders Filip van As en Jan Brink met elkaar in gesprek over de mogelijkheden om de NME voor kinderen structureel in Zwolle op te kunnen zetten.
Zwolle is een groene stad, dat is een van de onderscheidende kenmerken van onze gemeente. Het draagt bij aan de aantrekkelijkheid van ons gebied. Het besef dat natuur belangrijk is, ontstaat op jonge leeftijd. Dat kinderen naar buiten gaan en de flora en fauna ervaren is een fundamenteel onderdeel voor de toekomst van natuurbescherming.
In de stad zijn veel initiatieven die laten zien dat de ontwikkeling en bescherming van natuur leeft, van IVN-natuurgidsencursussen tot en met de ontwikkeling van natuurschooltuinen.
Echter sinds het verdwijnen van Ecodrome is professionele ondersteuning op het gebied van natuur- en milieueducatie in Zwolle verdwenen. Via dit gesprek willen we in kaart brengen welke behoefte er is om natuur- en milieueducatie kwalitatief en kwantitatief te versterken en welke rol de samenleving, scholen en de gemeente daarin kunnen hebben. Het gesprek kan leiden tot een duidelijke visie op en beleid voor natuur- en milieueducatie. Deze open gespreksavond wil dit thema en alle aspecten er om heen ter discussie stellen om in gezamenlijkheid na te gaan hoe natuur- en milieueducatie voor de jonge Zwollenaren kan worden versterkt.