Zwolle – Leerlingen van Talentstad hebben afgelopen tijd werk gemaakt aan de hand van de thema’s papier en afval. Ze werden geïnspireerd door de tentoonstelling ‘Paper Art’ in het Coda Museum te Apeldoorn en het ‘MixMax Brasil’ project in het Tropenmuseum Junior in Amsterdam. Dat uit papier en afval zoiets moois geboren kan worden!
Nu is het werk van de leerlingen zelf in een tentoonstelling in het Stedelijk Museum Zwolle te zien van 31 mei t/m 14 juni 2015.
Individueel en in groepjes is aan de werkstukken gewerkt, naar aanleiding van eenvoudige beeldaspecten, een sprookje of alleen een techniek. In ateliersfeer is aan de werkstukken gewerkt. Ook het vak techniek werd zijdelings betrokken bij de werkstukken (lassen, behangen, houtbewerken).
Voor de vormgeving van de papier-maché werkstukken zijn mallen gebruikt. Een paspop voor de jurken, handschoenen en laarzen voor de rattenvanger, een plastic tuinzwaan voor de zwaan, opblaasdieren voor de krokodillen en rode leeuw. Voor de papieren vreemde vogel werd een schemerlamp uit de kringloopwinkel gebruikt.
In een tijd waarin we overspoeld worden door grote hoeveelheden beelden via de moderne media, wordt het moeilijker om de beelden bewust waar te nemen. Of om ze zelf te vormen, zowel innerlijk als handelend scheppend. Culturele Kunstzinnige Vorming is daarom een vak dat steeds meer betekenis krijgt.
Het lezen en vertellen van sprookjes doet een appèl op het vormen van innerlijke beelden.
Kunnen we dat nog? Jonge kinderen, die nog in beelden denken, verstaan deze beeldentaal en hebben geen uitleg nodig.
De symbolische sprookjesbeelden komen uit tijden en culturen waarin in verbondenheid met de natuur en de wereld geleefd werd. Zij bevatten een bron van wijsheid en laten op kunstzinnige wijze processen op de levensweg van de mens zien. Het zou jammer zijn, als deze erfenis uit het verleden als levenswijsheid voor volwassenen verloren zou gaan.
Laat de leerlingen van Talentstad u meenemen in de beeldende wereld tijdens de tentoonstelling ‘Er was eens…’.