Stadshagen krijgt enorm stalen beeld

Foto van auteur

Zwolle – Stadshagen krijgt een groot stalen beeld van kunstenaar Ronald A. Westerhuis. Museum de Fundatie gaat de plaatsing luister bij zetten met een expositie in het Cultuurhuis, die opent op de dag dat het kunstwerk wordt onthuld: zaterdag 27 juni.

ronald-westerhuis-rawsome.jpg 

De ovale sculptuur, New Life genaamd, wordt geplaatst in de uiterste westelijke rand van het Twistvlietpark, pal tegenover het Cultuurhuis. Het is ongeveer vier meter hoog en is gemaakt van roestvrijstaal. Door de speciale slijptechnieken en de toepassing van spiegelende vlakken heeft het kunstwerk een dynamisch effect. Andere werken van Westerhuis staan in galeries en beeldentuinen over de hele wereld. Begin dit jaar werkte hij met zijn team nog voor de vermaarde Amerikaanse architect Daniel Libeskind, om diens sculpturen voor de wereldtentoonstelling in Milaan af te werken.
De plaatsing van het beeld en de daaraan gekoppelde FUNDATIEfusion zijn een initiatief van het bestuur van wijkstichting Stadshagen Totaal. Dat constateerde dat tonnen aan cultuursubsidies voor de nieuwbouwwijk zijn verspild, aan bijvoorbeeld een Belgische landschapskunstenaar die een (nooit uitgevoerd) plan maakte voor de ‘vervrouwelijking’ van de wijk, maar ook aan een kunstenaarscollectief dat met een olifant en geluidswagens door de wijk trok maar niets anders achterliet dan die performances. Een recentere verspilling is het landschapskunstwerk dat tussen de Arendshorstlaan en basisschool De Vlieger had moeten komen. De commissie beeldende kunst stak daar 227.000 euro in, maar verder dan een betonnen fundament kwam het niet.

De vrijwilligers in het wijkbestuur zagen bij toeval in de tuinen van museumkasteel het Nijenhuis bij Heino hoe een spiegelende stalen bol van Westerhuis kinderen en hun ouders raakte, en dachten toen: zoiets willen we ook wel in onze wijk. Stadshagen Totaal benaderde daarop Museum de Fundatie en Westerhuis en van het één kwam het ander. Stadshagen Totaal heeft diverse donateurs en sponsors gevonden die de plaatsing van het beeld mogelijk maakten. Wel moeten de komende jaren nog fondsen worden aangeboord om New Life, dat de potentie heeft om het landmark van Stadshagen te worden, daar permanent te laten staan.
Ter gelegenheid van de plaatsing van New Life toont Museum de Fundatie in het Cultuurhuis van Stadshagen een presentatie rond het werk van Ronald Westerhuis. Achter de hoge glazen ramen van de kop van het Cultuurhuis worden enkele stalen sculpturen geplaatst en foto’s en video’s geven daarnaast een impressie van het werk en de werkwijze van Westerhuis. De voor iedereen toegankelijke presentatie van het kunstwerk en de tentoonstelling begint op zaterdag 27 juni om 12.00 uur. De winkeliers van het aangrenzende Winkelcentrum Stadshagen zorgen voor hapjes en drankjes.

26 gedachten over “Stadshagen krijgt enorm stalen beeld”

 1. Toen ‘die Belgische kunstenaar’ bezig was voor Stadshagen was ik namens de gemeente eindverantwoordelijke voor de wijk. Eric Colpaert (zo heette onze zuiderbuur) was JUIST mordicus tegen het feit dat het budget van de commissie beeldende kunst besteed werd aan elitair-culturele egotripper zoals bijv. het stuitende olifantenverhaal. Hij wilde het budget besteden aan skeeler- en wandelroutes en het Huttendorp. Uiteindelijk stonden hij en ik alleen in dit publieksvriendelijke initiatief en moest hij het veld ruimen.
  Dat u het maar weet!

 2. Lekker doen als je vindt dat je wijk ervan opknapt. Ik vindt het een verschrikkelijke buurt. geen sfeer, geen ziel, geen avontuur. Elke vierkante meter is van iemand en omringt met paaltjes borden en stoepranden. Ik wordt altijd vreselijk gespannen als ik er doorheen rijd.

 3. Goed robuust beeld. Moet kunnen toch?

  Wel moeten de komende jaren nog fondsen worden aangeboord om New Life, dat de potentie heeft om het landmark van Stadshagen te worden, daar permanent te laten staan.

 4. @ Harry t. K…maak je hier

  De vrijwilligers in het wijkbestuur zagen bij toeval in de tuinen van museumkasteel het Nijenhuis bij Heino

  nog steeds bruidsreportages?

 5. Laat die Belgen maar fantaseren…goed streven

  Belgische landschapskunstenaar die een (nooit uitgevoerd) plan maakte voor de ??vervrouwelijking?? van de wijk

 6. De waarheid is dat het eigenlijk een afdankertje is. Hij kon het aan de straatstenen niet kwijt en nu krijgt Stadshagen het. De gemeente, en jij dus ook, dokt!

 7. @ Beestje, ja aan

  Ik wordt altijd vreselijk gespannen

  gespannen menschen hebben we ook niet zoveel in onze relaxte, ongedwongen wijk met veel leeftijdsgenoten. Anders plank je toch lekker over de A28 onze wijk voorbij. Al wordt een bezoekje, straks,
  aan onze b(l)oeiende wijk opeens heel aantrekkelijk….als er ook een stationnetje komt. Maar zie maar meid(?) je bent altijd welkom 8)

 8. ik had liever meer groen gezien in de vorm van struiken en (grotere) bomen… die kunst doet mij niet zoveel. Wat beestje zegt is complete onzin, drama Queen…. of King?

 9. Smaken verschillen. Ik vind dit een mooi object. Sowieso vind ik dat Ronald Westerhuis mooie dingen maakt. Daar sta ik niet alleen in, want er in internationaal waardering voor zijn werk. Een stad zonder kunst is een dooie stad. We kunnen wel alles wat niet per se noodzakelijk is voor de eerste levensbehoeften schrappen en aan de zorg besteden, maar ik denk niet dat het dan leefbaarder wordt. Kunst en cultuur geeft sjeu aan het leven.
  De reactie van Peter Prak verbaast me. Jammer dat hij niet de handen op elkaar kreeg voor een project waar hij positief over is, maar het past hem vanuit zijn (oude?) verantwoordelijkheid voor Stadshagen niet om daarom andere kunst af te zeiken als egotripperij.

 10. Ik vind ‘m mooi. Doet me (een beetje) denken aan de Chicago Bean.
  Komt echter niet zo mooi tot z’n recht in Stadshagen. Maar ja…

 11. Handig zo’n kunstwerk in het park. Zeker met die holle spiegels erin. Gewoon een stok meenemen en een blik knakworstjes. Kan je ze roosteren met behulp van het kunstwerk 😀

 12. Haha het is mooi maar als dat veel wat op kan brengen dan zou ik dat ding goed beveiligen want af en toe krijgen we bezoek van onze oost-blok broertjes en zusjes dus goed nadenken want anders is dat ding ook de grens over…8)

 13. @ Dame, PP komt over als een betweter, die nooit iets misgedaan heeft in zijn leven. Bovendien is ie schijnbaar gefrustreerd in allerlei leuke dingen die anderen bedenken. D*ndert niet hoe of wat.
  Via WLZ z’n gelijk proberen te halen hahaha.

 14. Bedankt voor de “Sowieso-aanvulling” Dame

  Sowieso vind ik dat Ronald Westerhuis mooie dingen maakt. Daar sta ik niet alleen in, want er in internationaal waardering voor zijn werk. Een stad zonder kunst is een dooie stadKunst en cultuur geeft sjeu aan het leven.

  😀 WFvN, op 17 juni 2015 21:13

 15. Hmm, tsja, dure kunstwerken. Daar is blijkbaar veel animo voor bij de uitgevers van de Zwolse middelen. @Peter Prak; wie gaat dan tegen jouw advies in, als ’t om zulke dingen gaat?
  En wie is dan blijkbaar verantwoordelijk voor zulke verspilling?

 16. Vroeger hadden ze ook zo’n bal in Slagharen daar kon je mooi aan zweven.Het zou toch niet zijn dat ze die oude bal nu in Stadshagen hebben neergepleurd.

Reacties zijn gesloten.