Zwolle – De familie Wijnberg was een orthodox – joods gezin in Zwolle met een hotel aan de Veemarkt. Het gezin Wijnberg had vier kinderen, drie zonen en een dochter. Dochter Selma is de enige Nederlandse overlevende van Sobibor, een vernietigingskamp in Polen. Zij heeft de grote ontsnapping uit het kamp meegemaakt, haar vriend en later man Chaim Engel was nauw betrokken bij deze ontsnapping. Uiteindelijk zijn Chaim en Selma via Nederland en Israël in de Verenigde Staten terecht gekomen. Hotel Wijnberg vertelt het verhaal van een joodse familie, een bijzonder maar ook verdrietig verhaal. Juist dit verhaal, en dit hotel, kan symbool staan voor de geschiedenis van de joodse bevolking in Zwolle.
Hotel Wijnberg kan als museum het verhaal vertellen van de joodse bevolking in Zwolle, en van Selma Wijnberg in het bijzonder. In samenwerking met joodse organisaties, de joodse gemeente, de gemeente Zwolle, het Stedelijk Museum en het Historisch Centrum Overijssel kan alles wat tot nu toe verzameld is, en is opgeschreven, overgebracht worden naar Hotel Wijnberg. Een plek waar het Zwolse Joods Museum op zijn plaats zal zijn. Het hotel kan als basis en vertrekpunt fungeren voor de wandelroutes en fietsroutes in de stad en regio, langs plaatsen waar de joodse geschiedenis en het joodse leven nog zichtbaar is. Voor het renoveren van het pand zullen fondsen in Nederland en Europa aangeschreven worden.
Bed en Breakfast Hotel Wijnberg
Het Hotel heeft naast een museumfunctie, ook een ontmoetingsfunctie met een horecavergunning. Een aantal kamers kunnen als Bed en Breakfast verhuurd worden. Een klein terras kan naast het hotel aangelegd worden, met aan de straatkant de plaquette van de gemeente Zwolle voor Selma Engel-Wijnberg. Ontmoeting is de basis, en het begin, van delen.
Wat betreft de voorbereiding, en de uitvoering, van de plannen rond het Hotel Wijnberg is een divers samengesteld team op zijn plaats, waarbij de joodse organisaties het voortouw krijgen om het team te leiden. Het gaat immers om hen en de geschiedenis van joodse inwoners in Zwolle.
Ik dacht dat binnen een paar jaar alles wat nog aan de Veemarkt staat (waaronder de Veehallen zelf) én de IJsselhallen gesloopt zouden worden.
Nu lees ik hier dat dit pand aan de Veemarkt opgeknapt gaat worden.
Wie weet meer over wat er met de bebouwing aan de Veemarkt gaat gebeuren?
Als dit mag Bijdragen aan Meer Respect in de Huidige Samenleving
en ter Voorkoming van de Nachtmerries uit t Verleden
Teken ik (Zowiezo) Temeer hiervoor! Goed idee van/voor Zwolle!
Deze mensen zijn Niet voor niets gestorven hoop ik…
Ook voor hun dierbare nabestaanden, met alle respect en Compassie!
In de Hoop dat Alle Dwazen en hun Dwaasheid op tijd Doorzien mogen worden en aan de kaak worden gesteld! En ter Verantwoording worden geroepen en Tijdig gecorrigeerd
Alleen Bewust – Zijn kan ons een Herhaling voorkomen!
En de Daarbij behorende (ook Politieke! (re) – acties)
Blijf Wakker! Geld voor ons Allemaal
Joods museum, belangrijk voor Zwolle.
Ik vind de locatie niet bepaald centraal.
Met zoveel leegstand in het centrum, gemiste kans.
Wát een beroerde plek zeg, tussen alle rotzooi daar! Juist dit museum verdient een prominentere plek. Gemiste kans inderdaad, of worden de huizen eromheen ook opgeknapt op korte termijn?
De mensen werden afgevoerd naar de kampen in veewagons dus een andere plek dan de veemarkt zou tot meer respect voor de overlevende en nabestaande hebben geleid . Er is toch wel een meer passende locatie te vinden in de stad
Wat is een passender locatie dan de plek waar Selma Wijnberg en haar familie jarenlang hebben gewoond?
Eentje die centraler in Zwolle ligt.
Als de familie Wijnberg in hun huis in Zwollerkerspel had gewoond (stel), zou ik me goed kunnen voorstellen dat dat geen argument zou zijn om daar het museum te vestigen, want te afgelegen.
Binnen de stadsgrachten lijkt me veel beter, en ook daar zijn veel panden met Joodse roots (als dat al van belang zou zijn).
Zeker in combinatie met andere publiektrekkers.
Dit pand staat misschien meer symbool voor het Joodse leven in Zwolle. Uit een interview met Selma Wijnberg begrijp ik dat het koshere hotel van haar ouders min of meer als een middelpunt van het Joodse leven werd beschouwd.
En zo ver ligt het toch niet uit het centrum? Van de Veemarkt 23 naar de Grote markt is 1 kilometer. Dat loop ik in 10 minuten.
Als je mocht kiezen tussen een geschikt pand aan bijv. de Blijmarkt of het bewuste pand aan de Veemarkt lijkt me die keus niet zo moeilijk.
Afgezien van de historie en het goede initiatief vind ik het wel uitermate bijzonder dat er plannen gemaakt worden zonder dat de bewoners en gebruikers van het betreffende pand vooraf op de hoogte gesteld worden. Zoals ik heb begrepen uit betrouwbare bron.
Super plan: Zwolse Joods Museum in Hotel Wijnberg.
De reden is natuurlijk hartstikke goed. Maar elke keer als ik daarl angs fiets, raak ik bijna bedroefd om de troosteloze omgeving van de voormalige veemarkt.
Zouden er niet wat leuks/passends in die bekladde en verpauperde woningen kunnen komen?
Als je bijvoorbeeld dan toch koste wat het kost nog meer fietsstad wilt zijn…en het mag dus een paar cent kosten: die pandjes opkopen en er een “Zwolle-fietst coordinatie-punt van maken”?
Ligt ook nof heel behoorlijk centraal in mooi Zwolle.
Hotel Wijnberg is als deels gesloopt. Ik ben er net langs gereden.
Ik heb er moeite hoe weinig historisch besef er is op bestuurlijk niveau in Zwolle als het gaat om panden met historische en culturele waarde. Dit pand had nooit gesloopt mogen worden en had bewaard moeten blijven voor de komende generaties. Schande!
Eens!
Was er een joods museum in gevestigd geweest hadden de ruiten er waarschijnlijk ook uit gelegen.
Een antisemitische uitbartsing zit tegenwoordig in een klein hoekje. in Amsterdam gaat de gemiddelde jood al zonder keppeltje de deur uit.