Watertrap moet Gaudi kunstwerk worden

Zwolle – Sinds twee jaren is er tussen het Maagjesbolwerk en het Rodetorenplein een watertrap. Zwollenaar Bert Dijkink vindt het een lelijk ding en roept via Facebook op er een ‘Gaudi kunstwerk’ van te maken.

watertrap.jpg

Dijkink doet een oproep aan zijn stadgenoten: "Vinden jullie die watertrap op het Rodetorenplein ook zo’n lelijk en smerig ding? Als iedereen zoveel mogelijk gebroken tegeltjes, spiegels, borden en kopjes bij het stadhuis aflevert kunnen ze er alsnog een mooi "Gaudi" kunstwerk van maken. En…, dames/heren stadsbestuurders, HET KOST DEZE KEER EENS NIETS!!! Ps, iedereen zal toch wel begrijpen dat de oproep ludiek bedoeld is en dat je je bouwafval niet echt op de stoep van het stadhuis gaat dumpen?" Micha Baksteen, burgerraadslid voor de ChristenUnie in Zwolle, ziet het wel zitten: "Geweldig idee, laten we kijken hoe de boel er bij ligt na afronding havengebouw, maar wat kleur en creativiteit kan een hoop doen".

De rivier de Grote Aa had hier in het verleden zijn monding.

Het waterelement is een watertrap die bestaat uit vier vlakken van 4 cm diep water. Water dat wordt opgepompt uit de stadsgracht stroomt van het hoogste vlak over een horizontale rand naar het lager gelegen vlak. Daarvandaan stroomt het vervolgens over een strook de stadsgracht in.

De aanleg van de watertrappen is een van de acties die voortvloeit uit het Ontwikkelingsprogramma Binnenstad. Gastvrijheid vormt daarin de rode draad. Gastvrijheid is de kunst om mensen het gevoel te geven dat ze welkom zijn. En dat is precies wat Zwolle met haar binnenstad voor ogen heeft. Zwolle heeft dan ook de ambitie dat het Zwolse stadshart in 2020 een bestendige plek heeft in de top tien van meest gastvrije steden.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

15 gedachten over “Watertrap moet Gaudi kunstwerk worden”

  1. Het viel me de laatste tijd al op dat er (de grootste tijd) geen water meer stroomt, waardoor het helemaal een aftandse uitstraling heeft. Ik vind het ook wel een idee om van die watertrap een groene ‘oase’ te maken met wat boompjes en plantjes.

  2. Dan blijf je nog het probleem hebben dat het afval zich onderaan de watervalletjes verzamelt door de gecreëerde stroming. Ongelukkig ontwerp en er mag inderdaad wel wat aan gebeuren. Persoonlijk vind ik de Gaudi stijl totaal niet passen bij de rest van rodetoren. Dan liever iets met groen zoals waterplanten.

  3. Zwolle wil in de top 10 van meest gastvrije steden, net als die 300 andere gemeentes. Utopia’s en droomkastelen doet de burger in een blije roes leven. static.digischool.nl/ckv1/literatuur/more/utopia.htm

  4. Ai, daar gaat de opslag- en extra terrasruimte van Las Rosas. Hendrik Karagabias zal er niet zo blij mee zijn en die heeft het toch al zo moeilijk met de gemeente.

  5. @ ikke: Met de instelling (van jou) dat anderen het ook willen en het dus maar bij voorbaat niet doen, dan kom je helemaal nergens. Het is goed om een gezonde ambitie te hebben denk ik en dat meteen in de grond stampen is het makkelijkste wat er is.

    Nogmaals, leuk idee van de Gaudi watertrap, ik zie het helemaal zitten!

  6. @Historischbesef, Ik hou niet van standaard verhaaltjes en nergens heb ik aangegeven dat er niets gedaan moet worden.
    Als men in de zestigerjaren wat minder ambitie had getoond stond de binnenstad van Zwolle nu op de wereld erfgoedlijst.
    Sindsdien heeft men 40 jaar er over gedaan om er een nieuwe invulling aan te geven waarvan er vele al weer zijn afgeschreven of zelfs vervangen.
    Zo ook een gekunstelde watertrap.
    Een gastvrije stad krijg je als een ieder er zijn brood kan verdienen en de bewoners een ongestoord woongenot ervaren.
    Dat is hetgeen wat op de bezoekers afstraalt

  7. @ikke, dus de bewoners moeten in de watten gelegd worden zodat dat op de bezoekers afstraalt? Volgens mij werkt dat bij bijvoorbeeld een B&B toch heel anders. Zorg dat er veel te doen is, dat alles er mooi uitziet, juiste prijstelling en de ontvangende mensen gastvrij zijn. Zo werkt dat in een stad ook. Als het bijvoorbeeld aan HUdS ligt hebben we geen tot weinig festiviteiten op het wezenlandenpark (als je de Db maar ver genoeg naar beneden bijstelt komt er geen organisator meer), lijkt me niet ten goede van de gastvrijheid.

    Wil je gastvrij zijn dan zul je naar mijn mening de ondernemers veel vrijheid moeten gunnen. Iets wat in enkele gevallen ten koste gaat van het woongenot van de bewoners.

Reacties zijn gesloten.