Zwolle – Van 5 mei tot 13 september 2015 organiseert het Stedelijk Museum Zwolle de tentoonstelling Strijd! Oorlog en overleven in beeld. Met schilderijen, prenten, posters en objecten wordt 5 eeuwen aan oorlog, onderdrukking en leed in beeld gebracht.
Oorlog is een thema dat kunstenaars al eeuwen fascineert, vanaf de oudheid tot nu. Vooral de Tweede Wereldoorlog, maar ook de burgeroorlogen, aanslagen en het terrorisme van tegenwoordig houden kunstenaars veel bezig. Hoe gaan zij met deze thema’s om, en waarom kiezen ze voor een dergelijke verbeelding? Op zondag 16 augustus organiseert het museum een middag waarin de kunstenaars Sorayda de Castro, Marijn Abelman en Frans van Nunen over hun werk in de tentoonstelling komen vertellen. Wat dreef deze kunstenaars om oorlogsthema’s uit te gaan beelden? Hopen ze met hun werk ook iets te bereiken? Nadat de kunstenaars op zaal over hun werk hebben verteld is er uitgebreid mogelijkheid om hen vragen te stellen.
Over de kunstenaars:
Frans van Nunen kocht twee jaar geleden via Marktplaats een Duitse helm. Een object dat hem al jaren intrigeerde door zijn jeugdherinneringen. Hij besloot de helm in klei af te gieten en te bakken. Zo ontstonden 120 broze, kwetsbare helmen die een landmachtcompagnie verbeelden. Essentieel is voor hem het trieste van een achtergelaten slagveld waar de gewone onschuldige jongen van het Duitse leger vergeten is. Samen met Albert van d er Weide maakte hij de installatie “Gewone jongens”.
Marijn Abelman is op zoek naar de esthetiek binnen beeld en gedachte en onderzoekt de ‘ziel’ van materiaal. Net als een mensenleven heeft ook elk materiaal maar een beperkte levensduur. De destructieve aard van tijd die materie aantast tot uiteindelijk alles tot stof vergaan zal zijn, brengt echter een poëzie in beeld die hem ertoe drijft gevonden materiaal die ziel toe te kennen – en als zodanig te behandelen.
Heel veel (zoniet de meeste) oorlog heeft direct met religie te maken.
Of indirect dacht ik toe te voegen. Maar meestal is ’t gewoon religie wat de oorlog veroorzaakt. Zolang er mensen bestaan ongeveer?