Zwolle – Het wordt deze week warm en zonnig. Ideaal weer om lekker te gaan zwemmen in de regio. Momenteel is de waterkwaliteit in alle officiële open zwemwateren in het gebied van het Waterschap Groot Salland goed en kan er gerust in gezwommen worden. In de zomermaanden onderzoekt het waterschap iedere twee weken de zwemwaterkwaliteit.
Om snel en eenvoudig te kunnen zien waar de waterkwaliteit goed is en je gerust een duik kunt nemen, is de website www.zwemwater.nl opgezet. Deze kaart wordt á la minute bijgewerkt wanneer er nieuwe situaties ontstaan. De kwaliteit van zwemwater kan in een warme periode snel veranderen. De kans op bijvoorbeeld blauwalg of botulisme neemt toe en dat kan zwemmers (ernstige) gezondheidsklachten opleveren. Zomaar een zwemplas inspringen is dus niet verstandig. De waterschappen lanceerden al eerder de Zwemwater App, met daarin actuele gegevens van 800 zwemlocaties. Hier vind je naast de plekken waar gezwommen kan worden ook informatie over het aantal parkeerplaatsen, de bereikbaarheid en de aanwezigheid van horecagelegenheden.
Waarop wordt onderzocht?
De zwemplaatsen waarvan Groot Salland de waterkwaliteit controleert zijn door de provincie Overijssel aangewezen als officiële open zwemwateren. Daarom worden deze locaties regelmatig door het waterschap onderzocht. De waterkwaliteit moet bacteriologisch voldoen aan wettelijke normen. Daarnaast wordt er onder meer gelet op troebelheid, geur, kleur en zuurgraad van het water. Ook is het belangrijk dat er geen verontreiniging met olie, vuil of ongewenste bacteriën voorkomt én wordt nauwlettend de aanwezigheid van blauwalgen in de gaten gehouden.
Officiële zwemplassen
Het waterschap adviseert alleen in die wateren te zwemmen die door de provincie zijn aangewezen als officiële open zwemwateren. In het gebied van het Waterschap Groot Salland zijn dit de Wijthmenerplas, de Agnietenplas en de Milligerplas in Zwolle, De Zwarte Dennen in IJhorst, Heidepark in Lemelerveld en kolkbad De Lange Kolk in Den Nul. Daarnaast zijn er semi-openbare zwemplassen, alleen toegankelijk voor gasten of bewoners van het betreffende park. Dit zijn de zwemplas op camping Heino, de zwemvijver op bungalowpark Reggewold, de zwemplassen op camping Hellendoorn, de zwemplas bij camping Roggebotsluis en het Summercamp in Heino.
Voor vragen, klachten of informatie kan contact worden opgenomen met de zwemwatertelefoon van de provincie Overijssel, 038 – 42 52 423.
Delfland: Blauwalg is weer terug, 50 mille valt in water
De kostbare aanpak om de blauwalg in de Delftse Hout deze zomer met waterstofperoxide te verdrijven, is mislukt. De kwelgeest voor waterliefhebbers tiert weer welig in de Grote Plas. Het hoogheemraadschap is 50.000 euro lichter, toch vond Delfland het de investering waard.
Duizenden volwassenen en kinderen hebben deze zomer vijf extra weken van het water in de Delftse Hout kunnen genieten
Iedere week tien briefjes van duizend euro in het zwemwater van de Delftse Hout strooien voor vijf weekjes zwemplezier. Het is het teleurstellende resultaat van de poging van het Hoogheemraadschap van Delfland om met waterstofperoxide de blauwalg in de Grote Plas te verslaan.
Sinds deze week zijn de concentraties van de ziekmakende bacteriën in de Delftse Hout en in de Dobbeplas weer zo hoog dat een officiële waarschuwing is uitgevaardigd. Kleine kinderen wordt afgeraden om in het water te spelen. Ook volwassenen moeten ervoor waken niet te veel water binnen te krijgen.
Teleurstelling
De teleurstelling bij het hoogheemraadschap over de terugkeer van de blauwalg is groot. En al helemaal met voorspellingen voor warm weer voor dit weekend. ,,Het is vreselijk balen. We wisten dat het kon gebeuren, maar we hadden hoop dat we door de behandeling van het water het einde van het zwemseizoen zouden halen,” laat een woordvoerder in een reactie weten.
Vorige maand werd het nieuwe wapen met veel bombarie aangekondigd. Door tientallen liters verdunde waterstofperoxide aan het water toe te voegen hoopten de gemeente Delft en het hoogheemraadschap het zwemseizoen te redden. Na drie dagen ging de vlag uit: de blauwalg was teruggedrongen, het water werd veilig verklaard. De totale kosten van de operatie bedroegen zo’n 50.000 euro.
Vijf weken later kan de vlag weer worden gestreken. Desondanks was het de investering dubbel en dwars waard, meent hoogheemraad Ingrid ter Woorst. ,,Je hoopt altijd op meer. Maar duizenden volwassenen en kinderen hebben deze zomer vijf extra weken van het water in de Delftse Hout kunnen genieten. Dan praat je over een klein bedrag per persoon. En ook zij betalen waterschapsbelasting. Wij zijn het aan hen verplicht om ons in te zetten voor schoon zwemwater voor recreatie.”
Uiteindelijk blijft het natuur, geen zwembad, benadrukt Ter Woorst. ,,Garanties krijg je tot de voordeur. Het was voor ons ook een leermoment, we gaan nog bekijken of we deze aanpak volgend jaar opnieuw zullen inzetten.” (Bron: AD)