Première ‘Kruistocht in Spijkerbroek’ in de Kroon

Foto van auteur

Geheel in middeleeuwse sferen wordt op woensdag 15 november de landelijke première van de film ‘Kruistocht in Spijkerbroek’ gehouden in Cinema de Kroon in Zwolle. Het belooft een heel spektakel te worden, waarbij de regisseur Ben Sombogaart zelf ook aanwezig zal zijn. 

Alle Zwolse groep acht klassen zijn speciaal uitgenodigd om bij het spektakel aanwezig te zijn. De deuren van Cinema de Kroon zijn vanaf 18:15 uur geopend. De bioscoop is dan omgetoverd tot een middeleeuwse burcht, waarin de genodigden bij binnenkomst worden onthaald door allerlei mysterieuze middeleeuwse figuren, waaronder een troubadour, magiër en een hofnar.

De Zwolse spellenwinkel Games-N-Stuff is aanwezig voor het geven van verschillende demonstraties van o.a. levend rollenspel (LARP). Zo is de grote zaal, voordat de film begint, eerst toneel van arenagevechten, waarbij de kinderen  een ridder kunnen uitdagen voor een één op één zwaardgevecht. Ook kunnen de kinderen leren boogschieten door met speciale LARPpijlen (met een kop van schuimrubber) op een levend doel te schieten. In de foyer geeft Games-N-Stuff Warhammer demonstraties. Warhammer is een spel waarbij middeleeuwse veldslagen worden nagespeeld. Om 19:00 uur start de première van de film. Tijdens de pauze zullen de activiteiten hervat worden.

Kruistocht in Spijkerbroek is de verfilming van het beroemde, gelijknamige boek geschreven door Thea Beckman. Dit spannende verhaal is in de loop der jaren door veel kinderen en volwassenen gelezen. De film is geregiseerd door Ben Sombogaart, de regisseur van o.a. De Tweeling, Pluk van de Petteflet, Het Zakmes en Abeltje.  Hij zal na afloop van deze besloten voorstelling vragen beantwoorden die gesteld zullen worden door leerlingen van de aanwezige klassen groep acht.

De film vertelt het verhaal van de vijftienjarige Dolf die door een tijdmachine, tegen zijn wil in belandt in de middeleeuwen. Hij wordt neergeslagen door overvallers, maar wordt gered door de mooie en stoere Jenne. Zij maakt deel uit van een kinderkruistocht: achtduizend kinderen op weg naar Jeruzalem om de stad te bevrijden van de Arabieren. Dolf helpt de kinderen de verschrikkelijke bergen te trotseren, infectieziekten te overwinnen en rovende ridders te bevechten.

Langzaamaan begint Dolf zich te realiseren dat het echte gevaar niet schuilt achter de volgende bergtop,maar dat het gevaar in de kruistocht zelf zit. Dolf verdenkt de charismatische leider van de kruistocht, vader Anselmus, ervan hem in te zetten als een pion in zijn verschrikkelijke plannen…

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)