Carmen Boulahrouz pakt gezwets in 2e Kamer aan

Foto van auteur

Zwolle – Welke politicus draait niet om de kern heen, maar zegt waar het op staat? Wie spreekt duidelijke taal? En wie vervalt in jargon en wollige zinnen? De 15-jarige jargonbrigadier Carmen Boulahrouz uit Zwolle gaat daar tijdens de algemene politieke beschouwingen van vandaag en morgen (16, 17 september) scherp op letten. Jaarlijks beoordeelt de Jargonbrigade van NJR het taalgebruik van ministers en fractievoorzitters. De politici maken kans om op donderdag 17 september (namiddag) de Klare Taalprijs of de gevreesde Zwetsprijs te winnen.

De Jargonbrigade bestaat uit een groep van 8 jongeren die vanaf de publieke tribune in de Tweede Kamer op zoek gaan naar duidelijk sprekende en naar zwetsende politici. ‘Ik doe mee aan de jargonbrigade omdat ik het erg belangrijk vind dat de drempel tussen politiek en jongeren laag wordt. Ook jongeren die geen uitgebreide woordenschat hebben moeten betrokken kunnen zijn bij de politiek. Om dat mogelijk te maken moeten jongeren zich daar naar mijn mening voor inzetten.’, vertelt Carmen. 

Ze kijkt er naar uit om met de jargonbrigade de debatten mee te maken en te beoordelen: ‘We hebben een training gehad als opwarming en ik vond de groep heel gezellig en er is veel humor. Ik verwacht na afloop zeker een gezellige en leerzame ervaring rijker te zijn, en daarnaast zelf wat kritischer te worden in het beoordelen van taalgebruik.’ Op de laatste dag van de algemene politieke beschouwingen maken de brigadiers de winnaar van de Zwetsprijs bekend. Die wordt uitgereikt aan de politicus of politica die het meest op onduidelijk taalgebruik wordt betrapt. Politici die hun boodschap helder weten te verwoorden, komen in aanmerking voor de Klare Taalprijs. Onder anderen Alexander Pechtold (2014, 2012, 2011& 2008), Diederik Samsom (2013), Emile Roemer (2010), Mark Rutte (2009) en Geert Wilders (2007) mochten in voorgaande jaren de Klare Taalprijs al in ontvangst nemen. Aan de andere kant werden Halbe Zijlstra (2014 & 2013), Bram van Ojik (2012), Sybrand van Haersma-Buma (2011) en Stef Blok (2010) eerder uitgeroepen tot de grootste zwetsers van de Tweede Kamer.

Door moeilijk taalgebruik van politici is de politiek voor veel jongeren niet te volgen. NJR wil politiek juist toegankelijker maken voor jongeren en stimuleert politici dan ook om begrijpelijke taal te spreken. Om dat te bereiken, riep NJR in 2003 de Jargonbrigade in het leven. De brigadiers hopen dat hun aanwezigheid helpt tegen het Haagse zwetsvirus en bijdraagt aan een helder debat.

NJR

NJR is hèt jongerennetwerk van Nederland. Het is de missie van NJR om jongeren te verbinden: met hun eigen sterke punten, met elkaar en met de organisaties en bedrijven die vorm geven aan onze wereld.

Kijk ook op www.njr.nl

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)