Bouw ‘De Saillant’ gaat niet door

Foto van auteur

Zwolle – Het Kraanbolwerk krijgt een ander aangezicht dan oorspronkelijk gepland. Op de plek waar het oorspronkelijk bedachte appartementencomplex De Saillant zou komen, op de hoek van de Friesewal, komt nu een openbaar plein aan het water. Op deze manier ontstaan nieuwe mogelijkheden voor de openbare ruimte en verbetert het uitzicht van de woningen op het Kraanbolwerk.

Het Kraanbolwerk wordt in fasen gesaneerd en bebouwd. In de eerste fase is inmiddels gestart met de bouw van de parkeergarage en de realisatie van 28 appartementen in De Stelling. De bouw van De Saillant stond gepland in een volgende fase. Bij de verdere planuitwerkingen van het Kraanbolwerk besloot ontwikkelaar AM het appartementengebouw niet te bouwen. Voornamelijk vanwege de grote civieltechnische en bouwkundige ingrepen die nodig zijn voordat het appartementengebouw op die plek kan worden gebouwd.

Mogelijkheden
AM en gemeente hebben in het plan voor het gebied naar alternatieven gezocht. Dit heeft geleid tot een aanpassing van de randvoorwaarden van de woningen en een aanpassing van het inrichtingsplan. "Het niet bouwen van De Saillant biedt nieuwe mogelijkheden voor de inrichting van het Kraanbolwerk", aldus wethouder Jan Brink. " Nu kan er op deze plek een mooie openbare ruimte in het Kraanbolwerk komen. Ook kunnen circa acht woningen aan de Thorbeckegracht op een verhoogd terrein op de grond worden gebouwd in plaats van bovenop de parkeergarage. En omdat er nu minder woonruimte komt op het Kraanbolwerk, ontstaat er in feite meer lucht in het gebied".

Voor de nieuwe inrichting zijn inmiddels de eerste schetsen gemaakt. Ten behoeve van de ruimtelijke kwaliteit zijn enkele aanvullende randvoorwaarden vastgelegd. Zo krijgt de woning op de hoek van het plein de entree aan het plein en wordt de zijgevel als een voorgevel vormgegeven. De openbare ruimte is gericht op de relatie met het water.

Nieuwe planning
Nu De Saillant niet wordt gebouwd, wijzigt de volgorde van sanering en bouw van het Kraanbolwerk. Volgens de nieuwe planning wordt het hele gebied in 2016 verder gesaneerd. De bouw van de circa acht woningen aan de Thorbeckegracht kan al in 2017 starten. Volgens de nieuwe planning bouwt AM in 2016 de gehele parkeergarage waarna de rest van de woningen op het Kraanbolwerk in verschillende samenhangende blokken worden gebouwd.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

9 gedachten over “Bouw ‘De Saillant’ gaat niet door”

 1. Tsja, als je voor die bedragen een gezellige boerderij op het Drentse platteland kunt kopen of een stukje vloer à 100 vierkante meter in de Zwolse binnenstad, dan is mijn keus snel gemaakt.

 2. Zo’n duur stuk grond in Zwolle en dan ineens een plein realiseren in plaats van een appartementencomplex om het uitzicht te verbeteren, dat kan natuurlijk geen zuivere koffie zijn.

  Ik denk dat het meer te maken heeft dat de verkoop van de appartementen op het Kraanbolwerk niet zo vlot gaat, gezien de prijzen van de appartementen ook niet zo gek.

  Welk appartementencomplex het nu precies betreft is me ook nog niet helemaal duidelijk. Ik kende tot nu toe alleen de namen: De Tweeling, De Stelling, De Heldin en De Koningin.

 3. Wat een zure reacties weer zeg! Ik ben hier wel blij mee. Vond het oorspronkelijke plan erg volgepropt. Goed om wat meer ruimte te creëren, wat de achterliggende reden ook zijn moge.

 4. Ik liep vandaag op de melkmarkt op de plek waar o.a. het bankgebouw stond is het nu leeg. De markt is nu veel ruimer en mooier, je hebt een doorkijk naar de Docter in de Voorstraat.
  Wat mij betreft gooien ze nog meer plat, heb je een mooi groot plein.
  Die Primarkt is toch 13 in een dozijn.

 5. @zwolboy: Het is geen zure reactie, maar een realistische reactie. Natuurlijk is het prima dat er een plein bij komt, het is inderdaad een stuk dat behoorlijk volgebouwd wordt, maar het is natuurlijk wel duidelijk dat wanneer de verkoop vlot was verlopen dat dit plein er echt niet was gekomen.

  En @Veldwachter: Het is inderdaad een mooi gezicht zo’n mooi groot open stuk midden in de stad en nu kun je ook zien dat de Voorstraat helemaal niet zo’n lelijke straat is, maar ik heb niet de illusie dat Primark nu zegt dat ze dan maar op een andere plek gaan zitten.

 6. Ik ben hier wel blij mee. Vond het oorspronkelijke plan erg volgepropt. Goed om wat meer ruimte te creëren, wat de achterliggende reden ook zijn moge.

  Helemaal mee eens!

  Ik liep vandaag op de melkmarkt op de plek waar o.a. het bankgebouw stond is het nu leeg. De markt is nu veel ruimer en mooier, je hebt een doorkijk naar de Docter in de Voorstraat.
  Wat mij betreft gooien ze nog meer plat, heb je een mooi groot plein.
  Die Primarkt is toch 13 in een dozijn.

  Dit is helemaal een uitspraak naar mijn hart. Daar kan een mooi plein met terrassen komen met eventuaal wat kleine zaken aan de zijkanten dus tegen SNS Reaal aan de ene kant en bij Stapp’s Inn aan de andere kant. Het is inderdaad een prachtige doorkijk zo. 🙂

Reacties zijn gesloten.