Mogelijk vroeger een scheepswerf in hartje Zwolle

Zwolle – Archeologisch onderzoek op de ‘Bankenlocatie’ aan de Melkmarkt levert de ene verrassing na de andere verrassing op. Weblog Zwollle maakte een week geleden bekend dat er in de bouwput funderingssleuven te zien zijn, die bestaan uit afwisselende lagen zand en klei (ook wel aangeduid als speklagen). 

20-10-2015_archeologisch_onderzoek_melkmarkt__09.jpg

De afgelopen week zijn er veel kleine ijzeren kramachtige plaatjes (sintels) bij de opgraving gevonden. Deze sintels werden in de Middeleeuwen gebruikt voor het vastzetten van breeuwsel (dierenhaar of mos) in de huidnaden van schepen, en duiden mogelijk op vroegere aanwezigheid van een scheepswerf in hartje Zwolle. Dat zegt stadsarcheoloog Michael Klomp. De datering van het afgebeelde sinteltype ligt in de periode 1175-1250 na Chr. Ook werd er een benen benen glis (gebruikt als schaaats) uit de 12e/13e eeuw gevonden. Langs de locatie van de opgraving liep vroeger het riviertje de Aa. Op een speciale Facebookpagina worden de vondsten gemeld en kunt u de vorderingen van het onderzoek zien. De opgravingen duren nog drie weken.

20-10-2015_archeologisch_onderzoek_melkmarkt__06.jpg

20-10-2015_archeologisch_onderzoek_melkmarkt__04.jpg

20-10-2015_archeologisch_onderzoek_melkmarkt__05.jpg 

20-10-2015_archeologisch_onderzoek_melkmarkt__02.jpg
 
20-10-2015_archeologisch_onderzoek_melkmarkt__01.jpg 
 
20-10-2015_archeologisch_onderzoek_melkmarkt__03.jpg
 
20-10-2015_archeologisch_onderzoek_melkmarkt__07.jpg
 
20-10-2015_archeologisch_onderzoek_melkmarkt__08.jpg 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

16 gedachten over “Mogelijk vroeger een scheepswerf in hartje Zwolle”

  1. Spannend en best romantisch tegelijk.

    Zwolle (nog zonder bijvoorbeeld Scania en Wehkamp) 1175-1250 na Chr. al Economisch hot in de regio?
    —-
    PS. vind mijn onder mijn naam liggende link http://www.sigmund.nl vandaag (eigenlijk altijd) maar vandaag met name heel sterk 😀

  2. Elk nadeel heeft dus ook zeker z’n voordeel. Er was de opoffering van een paar oude pandjes voor nodig, maar nu kun je wel zien wat er in het hart van de stad al meer dan 800 jaar geleden afspeelde en met een beetje fantasie kun je je voorstellen hoe op die plek een klein lieflijk haventje heeft gelegen met een aanlegsteigertje en een wat kleine huisjes van klei en zand.

    Dit is voor een archeoloog, maar ook voor andere Zwollenaren, natuurlijk een prachtig iets!

  3. Die vergissing is al eerder gemaakt wat betreft een scheepswerf, op de plek van de voormalig biep in de Diezerstraat, in de kleine Aa. Daar bleek bij nader onderzoek een mobiele ijzer gieterij ( oer ) geweest te zijn wat nu misschien ook het geval zou kunnen zijn. Waar die sintels gemaakt werden. ( sintels ontstaan als men ijzererts smelt )

  4. ben naar aanleiding van de ophefmakende krantenberichten/foto’s en het bovenstaande
    eens naar de melkmarkt gefietst om met eigen ogen al dit bijzonders te bekijken.
    Alles is met dichte plastic schermen weerskanten hermetisch afgeschermd zodat je niets te zien krijgt.
    Leuk hoor…even slikken zwolse burger zoals met alles….

  5. @db: Ik ga er maar even vanuit dat dat een opmerking is puur om een reactie uit te lokken (bij deze dan) en het niet serieus bedoeld is.

    @rian: Het is inderdaad jammer dat je er maar zo weinig van kunt zien, maar ik snap ook wel dat het ’s avonds niet zo open en bloot kan worden gelaten.

  6. Dat de hele put dicht is komt nog door de sloop van de panden. Voor de archeologen is dit wel een godsgeschenk omdat je niet de hele dag vervelende bejaarden aan je hek hebt hangen die allemaal of roepen “al goud gevonden” of een lulverhaal gaan ophangen over al die geheime tunnels onder zwolle (die bestaan niet).
    Daarnaast zal er minder troep in je put komen en schrikt het dieven met metaaldetectors hopelijk een beetje af.

    Verder is dit een opgraving waar toch al lang naar uitgekeken word, de opgraving bij het stedelijk museum hadden al wel aangetoond dat dit een heel interessant stukje binnenstad betreft.

  7. 😀 Leuk voor mensen met een levendig inbeeldingsvermogen

    Voor de archeologen is dit wel een godsgeschenk omdat je niet de hele dag vervelende bejaarden aan je hek hebt hangen die allemaal of roepen “al goud gevonden” of een lulverhaal gaan ophangen over al die geheime tunnels onder zwolle (die bestaan niet).

  8. wat is nu moeilijk aan een paar kijkgaten in de bouwschutting …op verschillende hoogtes… kan ook na de opvraging de bouw gevolgd worden. In buurstad Deventer is ook bij een bouwlocatie in de binnenstad.

    Gewoon doen en niet treuzelen….!

  9. Wat leuk dát we dit stuk geschiedenis hier aantreffen .
    En ja, het zou leuker zijn als het gewone volk iets meer kon zien maar het is geen voetbalwedstrijd….

  10. Denk dat de eigenaar van de afscheiding niet wil dat er iemand even wat gaten in zijn hek maakt. Er valt toch niks te zien voor mensen die er geen verstand van hebben, en alles wat wel zichtbaar is kun je ook op fotos op wlz de krant en facebook zien.

  11. En toch, Abouali, zou je die opgravingen ook als evenement kunnen zien. Veel mensen vinden het boeiend ernaar te kijken naar dat soort werkzaamheden. Het kost weinig om dat mogelijk te maken, lijkt me, en het betrekt de mensen bij de stad en haar historie. Een webcam is misschien ook nog een idee. Lekker vanuit huis de werkzaamheden volgen.

Reacties zijn gesloten.