Subsidies voor tal van evenementen in Zwolle

Zwolle – Een groot aantal evenementen kan in 2016 rekenen op ondersteuning van de gemeente Zwolle. De Overijsselse hoofdstad heeft ruim 350 duizend euro beschikbaar voor evenementen die zorgen voor een levendige, aantrekkelijke stad en (daarmee) ook economisch bijdragen aan de ontwikkeling van Zwolle. De grootste bijdrages zijn er voor het Stadsfestival (110.000 euro) en Zwolle Unlimited (55.000 euro), maar bijvoorbeeld ook de Carnavalsoptocht (2.900 euro) kan een bijdrage tegemoet zien.

straattheater.jpg 

Net als in voorgaande jaren is voor meer evenementen een subsidieaanvraag gedaan dan dat er budget is. Het gros van de gehonoreerde aanvragen betreft ‘kernevenementen’, activiteiten die op een groot draagvlak kunnen rekenen in de stad en regio. Die evenementen worden zo goed mogelijk ondersteund. Evenementen die in 2016 een bijdrage verdienen zijn volgens het college: Halve Marathon, Ster van Zwolle, Zwolle Unlimited, Bevrijdingsfestival, Stadsfestival, IJsbeeldenfestival (alle zogenoemde kernevenementen in Zwolle), Blauwvingerdagen, Oranjepret, de intocht van Sinterklaas, de Omloop IJsseldelta, het Stratenfestival en Parkpret. Een nieuwe evenement dat een bijdrage krijgt is De Sterkste Man van Nederland (5.000 euro). Vermeldenswaardig is nog dat de Blauwvingerdagen kunnen rekenen op ondersteuning van de gemeentelijke diensten bij onder meer de schoonmaak na afloop. Dat geldt ook voor de Avondvierdaagse.

Criteria

 
In totaal werd voor 17 evenementen voor ruim 485 duizend euro aan bijdrages gevraagd. Een beoordelingscommissie heeft daar op basis van vooraf bekende criteria een keuze in gemaakt. Om voor een bijdrage in aanmerking te komen moet een evenement onder meer de toeristische aantrekkingskracht van de stad versterken, het culturele of sportieve klimaat versterken, leiden tot extra bestedingen in Zwolle en zorgen voor een prettig woon- en werkimago voor de stad. Motto daarbij is ‘Zwolle heeft het allemaal!’ 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

13 gedachten over “Subsidies voor tal van evenementen in Zwolle”

  1. Ik denk niet dat alle genoemde gesubsidieerde evenementen aan alle criteria voldoen maar kennelijk wel voldoende scoren om de subsidie te krijgen.
    Want hoe draagt carnaval bijvoorbeeld bij aan een prettig woon-en werkimago van de stad ?

  2. Er maken vele Zwollenaren gebruik van deze zaken, die zonder subsidie niet of minder kunnen bestaan. Fijn dat er nog geld voor cultuur is in Zwolle.

  3. leuke evenementen maken een leuke stad.
    Tijdens halve marathon, Zwolle unlimited, stadsfestival leeft de stad op. Gezellig, veel te doen, goede sfeer.

    Maar als het aan de gemiddelde Weblogzwollenaar ligt, gebeurt er niks leuks in de stad maar worden we collectief gelukkig van het 7 dagen per week winkelen bij de Blokker en straks bij de met door kindertjes gemaakte Primax prut.

  4. Gaan er nu echt zoveel mensen naar het Stadsfestival, of gaat daar meer dan 1 ton naartoe omdat bijna niemand een kaartje koopt? Dan is er toch geen behoefte aan zo’n festival?

  5. Goed dat Zwolle zich al jaren op de kaart weet te zetten. Daar is mede de hulp van de Gemeente bij nodig. Niet iedereen gaat uiteraard naar elk evenement, maar een goede stad zorgt voor een breed aanbod. Vergeet niet dat de stad ook een regionale functie heeft.
    Wel vindt ik de verdeling volledig scheef lopen. Meer dan 100.000 euro voor het Stadsfestival is niet uit te leggen. Zwolle dient een partner te zijn voor goede initiatieven. Als iets zoveel geld nodig heeft om rond te komen dan is er iets mis met de organisatie. Dan kan je beter het Stadsfestival stopzetten en het geld verdelen onder andere goede initiatieven die nu niets ontvangen.

  6. Ik vind het goed dat er subsidie gaat naar (culturele)zaken die anders geen doorgang zouden vinden. Maar het viel me de laatste editie van het stadsfestival wel op dat er erg weinig belangstelling was voor de optredens van allerlei bn’ers gepresenteerd door Matthijs van Nieuwkerk. Die komen echt niet voor niks, en om daar nu zoveel subsidie naar toe te laten vloeien. Er zijn kleinere activiteiten die meer verdienen!

  7. Gemeente wilde oorspronkelijk nog maar 60.000 geven voor Stadsfestival. Ergens in het traject hebben ze slappe knieën gekregen en zijn ze toch nog op 100.000 uit gekomen.
    Wel wat minder dan in voorgaande jaren.

  8. Maar het viel me de laatste editie van het stadsfestival wel op dat er erg weinig belangstelling was voor de optredens van allerlei bn’ers gepresenteerd door Matthijs van Nieuwkerk

    Ja, dat bedoelde ik ook. Dan is er toch geen behoefte aan zo’n grootschalig festival? Wanneer je het nog niet wilt afschaffen dan misschien in kleinere vorm? Meer dan 1 ton is wel heel erg veel geld in verhouding tot het aantal bezoekers die er komen.

  9. Ik kan de subsidies voor bovengenoemden wel voorstellen, maar voor het ijsbeelden festival en het stads festival? Pfff, die ijsbeelden heb je na het 1e jaar toch wel een keer gezien zeg. Geldverkwisting.

Reacties zijn gesloten.