Nieuw netwerk in Zwolle: De Nieuwe Hanze Unie

‘Zou het niet mooi zijn als we hier in Zwolle een samenwerkingsverband hebben met de vier O’s, om vraagstukken die in de regio spelen aan te pakken?’ vroeg Emmely Lefèvre zich vorig jaar af. Nu is er De Nieuwe Hanze Unie. Jan Ernst van Driel van het Deltion College en Gert Engelsman van de gemeente Zwolle waren direct enthousiast over de plannen.

Er kwam budget om het idee vorm te geven en Lefèvre voerde krap vijftig gesprekken met alle onderwijsinstanties, ondernemers en overheden in Regio Zwolle maar ook met partijen als PEC Zwolle en Kennispoort. Het resultaat is De Nieuwe Hanze Unie, een samenwerkingsverband tussen ondernemers, overheid, onderzoek en onderwijs waarin mbo- en hbo-studenten multidisciplinair, complementair en multilevel werken aan vraagstukken die spelen in de regio. Een van de zes vraagstukken waar De Nieuwe Hanze Unie mee bezig is, gaat over de identiteit van Zwolle en of de Moderne Devotie ook sporen heeft in het hier en nu.

‘De vraag kwam van Jacco Vonhof, maar ook Marketing Oost en Stichting Thomas a Kempis waren geïnteresseerd’, zegt Lefèvre. ‘Studenten van het Windeheim Honours College en het Cibap zijn hiermee nu aan de slag.’ Andries van Daalen van wehkamp.nl bracht een ander onderwerp in: hoe kan Zwolle beter op de kaart gezet worden, zodat meer mensen hier komen wonen en werken? De gemeente en Marketing Oost haakten aan, net als bijna alle scholen. ‘Alle vraagstukken die ‘echt ergens over gaan’, zijn welkom, zegt Lefèvre.

Over vijf jaar moet Zwolle ‘de plek zijn waar het broeit van de vraagstukken’, waar het heel normaal is dat ondernemers samen met mbo- en hbo-studenten aan de slag gaan én waar studenten naartoe komen om te studeren en er blijven werken. ‘Het allerbelangrijkst is dat de vraagstukken hebben geleid tot stevige onderlinge verbindingen en dat het de regio nog meer synergie heeft gebracht. Daarnaast vind ik het heel belangrijk dat de studenten leren samenwerken. Leren dat je elkaar nodig hebt en niet alles zelf hoeft te kunnen, zolang je maar zorgt dat je iemand in je team hebt die er wel goed in is.’

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

2 gedachten over “Nieuw netwerk in Zwolle: De Nieuwe Hanze Unie”

  1. Welja, nog één erbij >:( Het stikt in Zwolle van de netwerken. Regio Zwolle, Kennispoort Zwolle, Moderne Devotie, Port of Zwolle, Metropool Zwolle enz. Wie volgt…. ?? Ze willen allemaal profiteren van de goede naam van Zwolle.

Reacties zijn gesloten.