Zwolle – Vanaf begin januari 2016 verandert de manier waarop in Nederland de geneeskundige bijstand bij grote ongevallen en rampen wordt georganiseerd. Op woensdag 16 december ondertekenen Veiligheidsregio IJsselland en het Nederlandse Rode Kruis een overeenkomst, waarin zij de nieuwe samenwerking volgens het concept Grootschalige Geneeskundige Bijstand (GGB) bekrachtigen.
Het Rode Kruis zorgt voor noodhulpteams, die bestaan uit vrijwilligers. Er zijn momenteel voldoende opgeleide vrijwilligers om operationeel te gaan in 2016. De logistieke zaken zijn gereed, zoals de aanschaf van het voertuig, de kleding en pagers, waarmee het team in het eerste kwartaal van 2016 volledig op sterkte is. Het GGB-model maakt optimaal gebruik van bestaande capaciteit en sluit zo dicht mogelijk aan bij de dagelijkse hulpverlening door ambulancezorg, aangevuld met vrijwilligers van het Rode Kruis.
Het Rode Kruis zorgt binnen de GGB voor Noodhulpteams. Deze teams bestaan uit vrijwilligers die eerste hulp verlenen aan lichtgewonden. Hiermee creëren zij ruimte voor ambulancehulpverleners om zich volledig te concentreren op zwaargewonden. Deze werkwijze geldt alleen bij ongevallen en rampen met een groot aantal gewonden. Bij de invoering van het GGB- model hebben de regio’s IJsselland, Noord- en Oost- Gelderland en Twente nauw samengewerkt. Het jaar 2015 stond in het teken van implementatie van het GGB- model door Ambulancezorg , het Rode Kruis, GHOR en het Instituut Fysieke Veiligheid. GGD GHOR Nederland coördineerde het implementatietraject.
Hier zie je de vervanging van SIGMA aan het werk. Erg jammer want het niveau van SIGMA is niet te vergelijken met dat van ehboérs