Ergernis over straatverkopers

Foto van auteur

Zwolle – Mogen wij u iets vragen? U kent het wel, straatverkopers in de binnenstad van een grote stad. In Zwolle is dat zeker ook het geval. De meeste mensen vinden verkopers op straat irritant, een enkeling hoort de verkoper aan. 

schermafbeelding_2015-12-22_om_14.16.38.png Natuurmonumenten stond dinsdagmiddag met 6 personen op de Diezerstraat. Eigen foto.

Dinsdagmiddag zijn er drie verkoopteams te vinden op Zwolle’s grootste winkelstraat, de Diezerstraat. Het zijn Natuurmonumenten, de Volkskrant en Greenpeace. Elke dag zijn er andere partijen te vinden in de winkelstraat. Soms wel vijf op een rij. Met een vragende blik, een vriendelijke uitnodiging en gewapend met een winkelwagentje vol met dagbladen, flyer of een intekenvel wordt de gunst van het winkelend publiek gevraagd. Een gratis dagblad wordt in de loop wel eens meegenomen, maar dat is niet wat de colporteur wil. Je moet lid worden of je handtekening plaatsen. Pas dan is het bingo! Om de zoveel jaar keert de ergernis terug in de media. Winkeliers zien de verkopers het liefst vertrekken. Wat betreft gemeentelijk beleid is er de afgelopen jaren niets veranderd in Zwolle.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

41 gedachten over “Ergernis over straatverkopers”

 1. Dit lijkt me toch iets waar de gemeente heel makkelijk tegen kan optreden. De “verkopers” staan uit puur eigenbelang mensen voor te liegen en emotioneel te chanteren met fotos van zielige taferelen, dat mag wel een keertje ophouden lijkt mij.

 2. Het is voor mij een reden om minder te gaan shoppen in gebieden waar dergelijke opdringerige figuren rondlopen.
  En die ‘muziek bedelaars’ mogen ook thuisblijven..

 3. Bijzonder irritant fenomeen, de verkopers worden ook nog betaald voor hun diensten door de betreffende goede doelen organisaties, storend voor de mensen die als donateur deze goede doelen periodiek ondersteunen. En bovendien vind ik het gewoon vervelend om steeds “nee” te moeten zeggen.

 4. Ergernis nr. 1 in dat gebied inderdaad.

  Paar tips: antwoord altijd met een respectvol doch gedecideerd ‘Nee’ op de vraag of ze je een vraag mogen stellen en loop zonder oogcontact te maken door.

  Als je per ongeluk toch oogcontact hebt gemaakt: zet een vriendelijke glimlach op en wees ze voor door te zeggen: “Fantastisch werk, ik ben ook al abonnee/lid/donateur. Ga zo door!”

 5. Vind de verkopers nog wel mee vallen. Die lui die het eeuwige leven in sprookjesvorm willen verkopen, dat is pas irritant. Hou De Deur achter de deur!

 6. Voor goede doelen word ik wel uit eigen beweging lid. Ooit is bij radar aangetoond dat je de eerste twee jaar de ‘verkoper’ staat te betalen. Ooit een jongen van Greenpeace aan de deur gehad met de vraag of ik lid wil worden. Gevraagd of hij van Greenpeace zelf was. Dit moest hij ontkennen….

 7. Als de gemeente hier nou eens iets tegen doet! Denk dat er meer mensen zijn die hier last van hebben en zich hier kapot aan ergeren dan aan de jongens van een motorclub!

 8. ik loop meestal met een boog om deze leurders, vind het erg vervelend, als ik ergens lid van wil worden kan ik dat zelf wel en heb ik dat gezeur niet voor nodig

 9. Het is gewoon commerciële business kijk maar even op http://www.emolife.nl studenten hebben een basis uur tarief en krijgen per lead betaald.

  Maakt voor hun niet uit wat ze verkopen of het nu Greenpace, Alzheimer Aidsfonds of Clinic clowns is.

  De plaag want dat is het, stopt alleen maar als wij hun geen aandacht geven. Wellicht gaat er dan iemand bij al die goede doelen nadenken hoe ze op een normale manier donateurs kunnen werven.

 10. Misschien wel van een medewerker van WLZ @ D erk, die zich daar aan stoorde vandaag? 🙂 . persoonlijk hou ik er ook niet van, als je aan het winkelen bent om dan om de zoveel meter van die figuren tegen te komen. Die maar één ding wat van je willen. Geld. Ik stoor mij ook aan al die straat krant verkopers, bij elke super, op het station et cetera. Of van die zwervers die je om geld vragen.

 11. De winkeliers die de verkopers voor de deur hebben lopen, hebben het meeste last. Als ik naar me zelf kijk, ben ik gefocust op het ontwijken van die jongelui. Ik let op dat moment totaal niet op de winkels in de omgeving. Pas als ik de groep verkopers voorbij ben ontspan ik weer, en dan wacht de volgende colporteur je alweer op. Waardeloos dus!

 12. Ik vind het aan de deur ook steeds erger worden. De standaard CBF-collectes of een goed doel uit de wijk vind ik tot daaraantoe, maar de laatste tijd krijg je steeds vaker van die jongelui in gesponsord windjack aan de deur. Altijd op onhandige tijdstippen met eten of de kleine kinderen die op bed moeten. Over het algemeen maak ik ze binnen een paar tellen duidelijk dat ik geen abonnement of lidmaatschap aan de deur ga nemen, maar je moet ze niet de kost geven die dan niet met een vriendelijke groet afdruipen…

 13. Benjie een keer oogcontact en ik kijk normaal maar ze spreken me niet aan 🙂 Het zou verboden moeten worden soms lopen er van vier of vijf groepjes in het totaal wel 30 van die snelle verkopers

 14. Ik vraag het college én de raadsfracties er naar te kijken en te bezien of er meer geregeld kan worden.
  We bezien voortdurend op welke manier we het verblijf in de binnenstad aangenamer kunnen maken. We besteden daar energie en budget aan.
  Dus, graag regelgeving op het punt van flyeren én van colporteren.

  Succes John!

 15. Ik vind die muziekbedelaars inderdaad ook veel irritanter. Die hebben me toch een uurloon, door voor dakloze te spelen. Je reinste maffia is het. Die studenten laten zich heel vriendelijk afwimpelen, daar heb ik geen last van. Dat ik de beiaardier niet kan horen ivm met een valsspelende accordeonist is heel irritant!

 16. Af en toe vind ik geen probleem, maar het loopt soms de spuigaten uit. Diezerstraat wordt er inderdaad niet leuker op als je struikelt over de Hello Fresh boxen en andere verkopers. Mijn vraag dan ook:

  Gemeente Zwolle, dienen deze mensen geen dagvergunning aan te vragen om hun handelswaar te verkopen? Of valt dit onder gedoogbeleid. Of is er helemaal geen regelgeving?

 17. Hebben de mensen die hier negatief reageren tijd om de hele dag in de stad te lopen en niets te kopen?

  Muziek moet er zijn, vandeweek nog mooie televisie met Hessel maakte samen muziek met muzikanten, reclame voor de stad.

 18. Wel eens met eerdere reacties. Als ik in de stad loop ben ik bij de verkopers in de buurt ook bezig met hen te ontwijken.
  Ik steun goede doelen op zich graag, maar ik heb een hekel aan het donateurschap. KWF Kankerfonds steunen we nog (blijven we ook doen) en we hebben net besloten om een tijdje Cordaid te steunen. Serious Request geven we ook ieder jaar wel wat via een kanaal. En natuurlijk hier in Zwolle de kerstpakketten voor de minima en wellicht wat initiatieven die opgezet zijn om daklozen wat prettiger de “feestdagen” door te helpen.

  Greenpeace ben ik mee gestopt omdat ik lang niet meer achter alles wat ze doen sta. Stop Aids ben ik mee gestopt, omdat ze mij (als vaste donateur) bleven bestoken met smeekbedes om meer geld. Dat heb ik ze ook gezegd bij het opzeggen.

  Zeggen dat je al donateur bent werkt niet. Dat heeft mijn vriendin ook veel gedaan. Kreeg ze terug:”Ah, dan heb je de oranje kaart ingevuld?”
  “Ja, die inderdaad”
  “Die hebben we niet, dus wacht maar even”
  Ze is uiteindelijk geen lid geworden 🙂

 19. Wie heeft er een passende oplossing voor deze kwestie, die kennelijk veel mensen stoort.
  Max. 2 verkoopteams in de straat? Of, beter, geen verkopers meer in de Diezerstraat?

 20. als je de stad in gaat: wat oude kranten meenemen. Zodra zo’n verkoopfiguur je wat gaat vragen: geef je hem/haar een oude krant, met de mededeling “lees dit eerst maar is!”8)

 21. Het ergert mij helemaal niet. Ik zie het als een goede oefening in het vriendelijk doch beslist ‘nee’ zeggen. De straatkrant, het draaiorgel, iemand met een gitaar en snelle jongens die iets willen verkopen: ook zij dragen bij aan een levendige binnenstad.

 22. Wou, wat een ingewikkelde kwestie. Hoe moet je dit nu oplossen? Lastig lastig lastig. Ik heb wel een suggestie: “Nee, dank u wel, fijne dag nog”. Alleen vriendelijk nee schudden is ook al voldoende… Is Zwolle echt zo contactgestoord aan het worden, of waren we dit al?

 23. Bericht door drama, op 23 december 2015 12:04

  @PLantje, grap: zij willen geen oude kranten van jou, en jij wilt geen spullen van hensmilies/wink.gif

  Met gepaste schaamte valt het kwartje

 24. Alle straatkrantverkopers muzikale bedelaars en goede doelenronselaars zijn vrij eenvoudig af te wimpelen door nee te schudden met je hoofd. Maar dat neemt niet weg dat het er veels te veel zijn in de stad.

 25. Op het internet heb je adblockers gekregen als gevolg van die irritante hoeveelheid aan reclames dat zou jij eigenlijk ook in real-life moeten hebben voor die emo-verkopers… >:(

 26. Het lijkt me wel mogelijk een spreek-me-niet-aan-app te maken voor een smartphone die via Bluetooth een spreek-me-niet-aanbericht rondstuurt. De colporteur moet dat checken en mag je dan niet aanspreken.

 27. Lastige is als je op de heenweg collega 1 hebt geweigerd, je op de terugweg collega 2 van dezelfde instatie weer tegenkomt met dezelfde vraag.. Ook heel vaak in Stadshagen.. Ik word er knettergek van..

Reacties zijn gesloten.