Zwolle – Voor 2016 heeft Het Langhuis een gevarieerd programma samengesteld. Naast exposities van verschillende (Zwolse) kunstenaars en de beeldende opleidingen in Zwolle, vinden er lezingen, feesten en andere activiteiten plaats. Nieuw in Het Langhuis zijn de maandelijkse Langhuis Sessies, waarin livemuziek en poëzie elkaar versterken.
De expositie van Stichting Emmanuelshuizen getiteld Gouden Broedplaatsen, n.a.v. het 50-jarig bestaan van de Emmanuelshuizen in Zwolle, wordt 14 februari geopend. In deze estafette-expositie over het kunstklimaat in Zwolle is nieuw werk te zien uit zeven broedplaatsen in Zwolle zoals DOAS, R10, Bergkloosterweg en de Emmanuelshuizen. Gedurende deze expositie presenteren de broedplaatsen naast beeldend werk ook tal van activiteiten. In dezelfde maand is Hib Anninga te gast met een lezing over het huidige kunstklimaat in Zwolle. In april en mei krijgen de jonge kunstenaars Kasper Braad, Pim Muis, Bastien Gachet, Marilien, Lisanne Langenberg, Nicola Arthen en Kristina Ten Bosch de ruimte om te exposeren in het monumentale pand. Deze exposities zijn onderdeel van de meerjarige serie ‘1+1=3’, waarbij net afgestudeerde kunstenaars uit het hele land met elkaar aan de slag gaan in Het Langhuis.
In juni laten ook eindexamenkandidaten van de beeldende opleidingen in Zwolle zien wat ze in huis hebben. Het Langhuis gaat voor een expositie in augustus samenwerken met culturele partners en gevestigde kunstenaars om het leerproces tussen meester en leerling te tonen. In september krijgen leerlingen van kunstacademie ArtEZ de ruimte om hun “septemberproject” vorm te geven en te exposeren. Het stripfestival ‘INKTVINGERS – En dat in Zwolle?!’ krijgt na het succes in 2015 dit jaar een vervolg aan het einde van het jaar. Naast deze exposities ook bekende activiteiten zoals het Gunterfest, de Popronde, Let’s Get Lost Festival, de akoestische sessies van InDeKringloop, Open Monumentendag en de Architectuur Biënnale Zwolle.
Jong talent krijgt in Het Langhuis een podium als opstap naar een loopbaan als kunstenaar. Met een serie workshops rondom deze exposities stimuleert Het Langhuis jongeren van allerlei scholen om zelf met beeldend werk aan de slag te gaan.
Buiten de exposities en andere geplande activiteiten is het zowel voor particulieren als bedrijven mogelijk gebruik te maken van het middeleeuwse pand voor eigen activiteiten. Kijk voor de mogelijkheden op www.langhuis.nl.
Op 11 januari 2015 was de officiële heropening van Het Langhuis in de Zwolse binnenstad. De start van het eerste jaar zonder subsidie van de gemeente Zwolle. Een jaar na dato heeft de expositieruimte zijn bestaansrecht bewezen en weten steeds meer mensen het middeleeuwse pand te vinden. Zo groeide het bezoekersaantal de afgelopen jaar met 30%. Het Langhuis wordt volledig gerund door vrijwilligers. Om de plaats in het culturele hart van Zwolle verder te verstevigen is goede versterking altijd welkom. Op de website van Het Langhuis staan de actuele vacatures.