Zwolle – Een groep fanatieke carnavalsvierders heeft in samenwerking met Doexa Funverhuur en ’t Swolsch Caféhet het plan opgevat om een groots evenement op te zetten tijdens carnaval 2016. De jongste jeugd van Sassendonk moet aan carnaval verbonden worden en blijven. Om dit te realiseren zal er voor deze groep ook genoeg moeten worden georganiseerd.
Op de vrijdag voor carnaval gaat een groot aantal verenigingen al jaren op scholenbezoek om daar feest te vieren met hun prinsen/prinsessen. Op carnavalszaterdag is er de grote Sassendonkse optocht die al jaren massa’s mensen op de been brengt, en een genot is voor het oog voor de carnavalsvierders. Ook kinderen genieten enorm van dit spektakel. Gezien de vakantiespreiding blijft dan de zondag over. Her en der zijn er verspreidt door de stad wel een aantal kinderactiviteiten, maar iets groots en moois is er eigenlijk niet. De afgelopen twee jaar waren er een aantal springkussens voor ’t Swolsch Café en dit is zo goed bevallen dat het dit jaar grootser aangepakt wordt.
Uitgangspunt:
Een mooi evenement neerzetten om nooit te vergeten en zo bij te dragen aan een geweldig carnaval binnen Sassendonk voor jong en oud! Met dit in gedachten kwamen de initiatiefnemers op het idee voor ‘Te land, ter zee en voor ’t Swolsch Café’.
Zondagmiddag 7 februari zal de Melkmarkt ter hoogte van ’t Swolsch Café worden omgetoverd tot een soort van festivalterrein met tal van activiteiten.
Op deze middag zullen van 12.30 uur tot ongeveer 17.00 uur 4 activiteiten uitgerold worden:
Voetbalkiek’n:
De middag start voor de oudere jeugd. Om 12.30 uur zullen er schermen worden neergezet/opgehangen en zal de wedstrijd Ajax – Feyenoord live worden vertoond. Onder het genot van een hapje en/of drankje zullen wij op een sportieve wijze deze wedstrijd volgen.
Kids Jumping Stroate:
Een breed scala aan springkussens zal worden neergezet voor de jongste en iets oudere jeugd. Eventuele overtollige energie zullen de kinderen hier zeker kwijt kunnen! Ook zal er een popcorn- en suikerspinmachine zijn. De entree zal 1 Muntien voor de kinderen bedragen.
Olderwetse Kruu-waang-rees: Rondom de springkussens zal een parcours worden uitgezet om weer leven te blazen in de ouderwetse kruiwagenrace. Een ieder die hier zin aan heeft, dagen wij bij deze uit om mee te doen! Het zou natuurlijk prachtig zijn als het complete prinsendom van Sassendonk de degens met elkaar zou kruisen!
Muziek Karre Festival: De afgelopen 10 jaar zijn de mobiele carnavalsmuziekkarren als paddenstoelen uit de grond geschoten. Wellicht zijn de roze jongens van “de 3” hier ook wel mede schuldig aan. Deze ontwikkeling heeft een grote boost gegeven aan het carnavalsgevoel op straat. De sfeer rondom de café’s is geweldig als zo’n kar ‘aanlegt’. Een tweetal karren heeft inmiddels toegezegd dat ze deze middag graag muzikaal willen ondersteunen.
Al met al een afwisselend en voor jong en oud toegankelijk evenement.
Leuk als er een feestje is, maar kan dit ook in warmere jaargetijden aub. Krijg het al koud, als ik er aan denk, 7 februari Brrr
Goed initiatief. Word tijd dat het gewaardeerde carnaval in Zwolle een kwaliteits impuls krijgt. En graag ook een keer een echt organisatiecomité op de carnavalsoptocht. Een hoop mensen op de been, maar vergeet niet de vele vele mensen en kinderen die de stad niet meer in gaan vanwege de al jarenlange slechte optocht. Grote gaten tussen de vooral erg matige wagens. Iedereen doet vast zijn best maar als je eerlijk bent is het elk jaar weer een aanfluiting.
Sinds jaar en dag vier ik carnaval, niet alle dagen, maar wel de vrijdag en de zaterdag. Voor mij is de optocht op de zaterdag altijd een leuke bijkomstigheid, maar niet altijd een must om te zien. Ik ben het met voorgaande eens dat de optocht niet al te spectaculair is, vooral qua opbouw van de wagens zou het er nog wel wat mooier kunnen, maar de beste stuurlui (zoals ik) staan dan natuurlijk ook aan de wal.
Nieuwe initiatieven zijn natuurlijk altijd goed en maakt het carnaval ook wel een stuk levendiger.
Het geleverde commentaar op de kwaliteit van de optocht vind ik te gemakkelijk gegeven.
Ten eerste de kosten:
De gemiddelde carnavalsvereniging in Zwolle bestaat uit zo’n 30 -40 leden waarvan maar een handvol actief als wagenbouwer. Verenigingen van dit formaat kunnen nooit een wagen leveren die duizenden euro’s kost. Dit in tegenstelling tot verenigingen uit het zuiden die honderden en soms wel 1000 leden hebben.
Ten tweede de afmetingen:
De straten in de binnenstad van Zwolle zijn niet overal even breed en daarom heeft de organisatie (terecht) de afmetingen van de wagens beperkt. (max. 2,5 breed, 10 meter lang en maar 3,6 meter hoog. Gezien de mogelijkheden is het een prima optocht naar Zwolse maat. Daar denken een heleboel mensen zo over gezien de grote publieke belangstelling die er jaarlijks voor deze optocht is. Een ieder zou een bijdrage kunnen leveren aan een (nog)hogere kwaliteit van de optocht door mee te helpen met bouwen of door het geven van een financiële bijdrage.
Voor wat betreft de gaten in de optocht, dat is een ergernis die ook bij veel deelnemers leeft. Deze gaten worden volgens mij voornamelijk veroorzaakt door de organisatie zelf door het plaatsen van een tribune in de binnenstad. Veel groepen/vereniging krijgen dan de neiging om daar een soort “voorstelling” te houden wat dus gaten oplevert.