SP Zwolle noemt kosten Koningsdag excessief

Zwolle – De Zwolse SP is onaangenaam verrast door het hoge bedrag dat de gemeente moet ophoesten voor het organiseren van Koningsdag. De partij had graag een meer sobere viering gezien en vindt het verbazingwekkend dat de landelijke overheid geen bijdrage levert.

De gemeente Zwolle heeft er niet om gevraagd om dit jaar het centrum van de landelijke viering van Koningsdag te zijn. De organisatie van de dag blijkt nu echter bijna een miljoen te kosten, waarvan meer dan de helft voor de rekening van de gemeente komt. De SP is van mening dat dit in tijden van bezuiniging en economische crisis het geen pas geeft om zulke grote bedragen uit te geven. Dit zal ook een forse ongeplande aanslag op de Zwolse begroting  SP-fractievoorzitter Frank Futselaar: ‘Natuurlijk gunnen wij Zwollenaren en de rest van Nederland een mooi feest, en Koningsdag biedt ook zeker economische kansen doordat de stad in de schijnwerpers komt te staan. Het is niet onredelijk als Zwolle dan ook een bijdrage levert. Maar meer dan een half miljoen is excessief en staat niet in verhouding tot de mogelijke opbrengsten. Bij een dergelijke landelijke feestdag zou ook de Rijksoverheid haar deel moeten betalen. Nu komt het allemaal voor rekening van de Zwolse belastingbetaler.’

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

24 gedachten over “SP Zwolle noemt kosten Koningsdag excessief”

  1. Hey maar dan krijgen we er wel een paar leuke Lucky-TV filmpjes voor terug… waarin de koning en Zwolle weer belachelijk worden gemaakt.

  2. dat rooie bolwerk van sp maak zich ook overal druk over.zeg toch gelijk dat jullie tegen het koningshuis zijn i.p,v hoeveel het gaat kosten.

  3. Dat Roverheid bulkt van de Miljarden Biljarden, zij moeten Onze Nederlanders een leuke dag gunnen. Duh turlich betaalt altijd de Belastingbetaler! Hey… Mark Cutte lekker je Porto vullen Ofniedan… 😉

  4. De SP is laat met haar kritiek, maar dat maakt de kritiek niet minder zinnig. De gemeente moet miljoenen bezuinigen. Dan kunnen we niet zo maar een miljoentje besteden aan het bezoek van twee mensen, als zijn het ook de koning en de koningin. Bedenk eens hoeveel thuiszorg we daarvan in zouden kunnen kopen. Het gat dat de Muzerie heeft achtergelaten zou ermee gevuld kunnen worden. De bezuinigingen op sport zouden ermee teniet gedaan kunnen worden. Als we nu een miljoen uitgeven aan de verjaardag van Willem-Alexander, is dat echt de verkeerde prioriteit.

  5. @Riet de Gemeente gaat er geen miljoentje voor betalen, maar ‘slechts’ 620.000 euro. Dat is de kosten-kant. Ik heb nog geen inschatting van de baten gezien, waarschijnlijk ook omdat dit moeilijk te berekenen is. Hoeveel is 3 uur massale media-exposure op tv, radio, internet, krant en magazines waard? Hoeveel bezoekers komen er extra naar Zwolle en hoeveel gaan ze uitgeven? Hoeveel kosten heeft de gemeente op een normale Koningsdag in het centrum? Ik zie het daarom meer als een investering.

    De gemeente zal dit geld ook niet zo in de kleine kas hebben zitten om te besteden. Zo’n overschot hebben ze niet. Het zal vrij gemaakt moeten worden uit andere posten. Het niet-besteden aan Koningsdag betekent dus niet automatisch dat dit geld zomaar extra aan sport, Muzerie of thuiszorg besteedt kan worden.

    Je noemt al 3 andere manieren om dit geld uit te geven, maar je kan het geld maar een keer uitgeven. Stel dat de gemeente het zou besteden aan de Muzerie, dan begint iedereen (jij voorop) te zeiken dat het ook aan thuiszorg of armoedebestrijding besteedt had kunnen worden. Erg populistisch om op die manier kritiek te uiten, typisch SP.

  6. @pieterg – Waarom speel je meteen op de man? Het is geen “zeiken” om aan het ene voorkeur te geven boven het andere. Toon jij eerst maar eens aan wat de zgn. baten zullen zijn. Kunnen we dáár de tekorten van betalen?

  7. @Riet beter dan ” Ik heb nog geen inschatting van de baten gezien, waarschijnlijk ook omdat dit moeilijk te berekenen is” kan ik het niet maken. Daarvoor moet je bij de gemeente zijn.
    Ik speel niet op de man/vrouw, maar geef alleen aan dat jij het onmogelijk maakt voor de gemeente om het goed te doen door 3 bodemloze putten te noemen voor 1 bedrag.

    Het ‘zeiken’ is meer algemeen bedoeld voor al het negatieve commentaar dat zowel hier als bij zwollenu.nl en andere media geplaatst wordt. De stad gaat naar de verdommenis, de gemeente doet alles verkeerd, alles ligt aan de asielzoekers. Geen enkele keer bereid tot kritisch zelfonderzoek of een positieve blik naar buiten. Men oogst wat men zaait.

  8. Radio 1, goed half 4??uitgebreide reportage (een vet Zwolsch Kwartier) met interviews in Zwolle over kosten en baten van Koningsdag. Over heden, verleden en toekomst van het evenement. Er werd door een deskundige nog even gesteld dat Zwolse evenementen de inwoners bindt….moest toen wel denken aan “het afgelaste Wildness en de petitie”…Tot slot noemde ‘de presenterende dame’ (de ter afsluiting ten gehore gebrachte) Typhoon, de allerbeste reden om met Koningsdag naar ‘mooi Zwolle’ te komen.

    Zie ook deze link met bewegende beelden

    Overigens duikt mijn gewezen buurmeisje Mary Willemsen-Kok ook regelmatig op in de media. Net ook bij Radio 1.

  9. Voor mij hoeft deze heisa ook echt niet, zonde van het geld. Ik hoop dat velen er veel plezier mee hebben maar ik ben mijn Zwolle deze dag beslist uit!!!

  10. Ben ook zeker geen fan van het zelfbenoemde, geldverslindende koningshuis. Vol schandalen en intriges. Dit is echter wel een leuk feestje voor Willy en de vrouwe, maar ook voor onze stad.

    De kosten zijn echter voer voor menig pen:
    * Het lijkt ook of ze zelf amper moeten mee betalen.

    Wat kost ons koningshuis?
    De Oranjes zitten alweer 200 jaar op de troon in Nederland. Genoeg reden voor ons om eens uit te zoeken wat die monarchie nu eigenlijk kost. Voor de rubriek Het financiële plaatje doken wij in de cijfers.

    Om maar gelijk met de deur in het koningshuis te vallen: in 2015 zijn we met zijn allen een dikke 40 miljoen kwijt aan de monarchie. Dat zijn alle kosten die gemoeid zijn met de drie leden van het Koninklijk Huis (de koning, de koningin en de voormalige koningin) en alle andere uitgaven die nodig zijn voor het Koningschap.

    Koning hoeft niet op een houtje bijten
    De koning heeft het lang niet slecht. Willem-Alexander krijgt per jaar een vergoeding van 5.318.000 euro. Daarvan moeten ook zijn personeel en materiële uitgaven voor de koning worden betaald. Het inkomensdeel van de vergoeding is 823.000 euro, daarmee mag de koning doen wat hij zelf wil.

    De Oranjes zijn overigens tweeverdieners. Koningin Máxima krijgt een eigen vergoeding van 326.000 euro. Voor haar hofhouding en overige uitgaven die met het ambt te maken hebben, krijgt zij nog eens 585.000 euro.

    Opmerkelijk genoeg krijgt de gewezen koningin Beatrix aanzienlijk meer dan haar schoondochter. Zij krijgt per jaar 465.000 euro, en heeft nog eens een extra 965.000 euro te besteden aan personeel en materiële uitgaven.

    De koning, zijn vrouw en zijn moeder kosten de belastingbetaler dit jaar in totaal 7.0659.000 euro.

    ‘Functionele uitgaven’
    De grootste kostenpost zijn de functionele uitgaven van de koning: 26.826.000 euro. Dit zijn alle uitgaven die te maken hebben met de uitvoering van het koningschap. En dat wordt vrij ruim uitgelegd.

    Het meeste geld gaat naar personeel van de Dienst van het Koninklijk Huis. Om de 260 voltijds arbeidsplaatsen te bekostigen trekt de Staat 17 miljoen euro uit. De Dienst van het Koninklijk Huis bestaat uit mensen die werken bij onder andere het Koninklijk Huisarchief, Het Koninklijk Staldepartement (Chauffeurs, koetsiers, onderhoudspersoneel) en de facilitaire dienst.

    Om alle auto’s, koetsen en paleizen in goede staat te houden is een bedrag vrijgemaakt van zo’n 8,5 miljoen euro. Daarin zijn ook de belkosten en gas/water/licht verwerkt, om maar eens iets te noemen.

    Natuur mag wat kosten??
    In de kosten voor het personeel is een post vrijgemaakt van 385.000 voor faunabeheer, dat in handen is van zes boswachters. Een snel rekensommetje leert ons dat die ongeveer 42.000 euro bruto per jaar verdienen.

    Om Kroondomein Het Loo in goede staat te houden is 190.000 euro uitgetrokken. Dit geld wordt besteed aan bijvoorbeeld wildroosters en bospaden. Daarnaast wordt nog eens 90.000 euro uitgegeven aan ‘de exploitatie van terreinwagens’ en 10.000 euro aan reiskosten en opleidingen.

    ??vliegen en varen ook
    Aan vliegreizen zijn de Oranjes en hun gevolg per jaar 893.000 euro kwijt, exclusief reizen naar het Carabisch deel van het Koninkrijk. Daaraan zijn we ‘slechts’ 80.000 euro kwijt.

    De Groene Draeck moet een van de duurste bootjes in Nederland zijn. Het privéjacht van prinses Beatrix moest de afgelopen jaren voor zo??n 50.000 euro per jaar onderhouden worden. Vreemd genoeg blijkt dat bij lange na niet voldoende te zijn. Tussen 2011 en 2015 moest er nog een 223.000 euro extra bijgelegd worden om het schuitje te onderhouden. Vanaf volgend jaar wordt er dan ook gerekend op een terugkerende kostenpost van 95.000 euro.

    Doorbelaste uitgaven
    De laatste grote kostenpost zijn de doorbelaste kosten van andere ministeries. Dit zijn personeelskosten die worden gemaakt voor de koning door de RVD, het Militaire Huis (ceremonieel vertoon bij evenementen) en uitgaven van het Kabinet van de Koning (ondersteuning constitutionele taken). Alles bij elkaar is dit een kostenpost van ruim 5,5 miljoen. (Bron: RTL Z)
    —–
    Uitgaande van zestien miljoen Nederlanders, kost het Koningshuis ons jaarlijkse per inwoner: ?? 6,88 volgens http://financieel.infonu.nl/

    Voor Koningsdag 2016 komt daar dus per inwoner bij:
    * 620.000 Euro: 124.914 inwoners = ?? 4,963
    Toe maar, alle beetjes helpen. Al kost het een Zwolsch-gezin met 3 kinderen dus zomaar 25 Euri.

    Vond het pleidooi (ook vanmiddag weer; zie 16:53) voor grotere bijdragen van het rijk dan ook gerechtvaardigd.
    —–

    Vond dit, uit het NRC, ook aansprekend

    Ach er is vanzelfsprekend nog veel meer info te googlen.

    Dit is een feit…Er is aardig wat veranderd!
    Naar het precieze vermogen van de Oranjes kan alleen maar worden gegist; het is een van de best bewaarde geheimen van ons land. Maar één ding weten we zeker: toen Willem Frederik ruim twee eeuwen geleden, in 1813, vanuit een vissersbootje voet aan land zette in Scheveningen, was hij straatarm. Na zijn vlucht naar Engeland in 1795 was hij zelfs zijn wijnvoorraad aan Napoleon kwijtgeraakt.

  11. Persoon in kwestie heeft wel een aansprekende mening in dezen:

    Koning Willem-Alexander noemt het een deel van de Nederlandse beschaving om vluchtelingen een thuis te geven. Als koning moet hij daar een rol in spelen, antwoordde hij op vragen van de NOS tijdens het staatsbezoek in Parijs.

    Willem-Alexander ziet het als zijn rol in de samenleving om samenbindend, vertegenwoordigend en aanmoedigend te zijn. Hij wil daar zijn waar mensen het nodig hebben. Bij de vluchtelingen, maar ook bij de Nederlanders die zich bedreigd voelen.

    Ter Apel

    De koning zei dat hij regelmatig vluchtelingen spreekt, maar dat die bezoeken vaak achter gesloten deuren plaatsvinden. Hij reageerde daarmee op een bezoek aan het asielzoekerscentrum in Ter Apel in januari. Op foto’s daarvan waren geen vluchtelingen te zien, maar alleen medewerkers en een lege slaapzaal.

    Willem-Alexander zegt nu dat hij daar vooral was om de medewerkers te spreken. Hij vindt dat we trots moeten zijn op deze mensen en het goede werk dat zij doen. Ook koningin Máxima benadrukte dat zij en haar man sinds hun aantreden veel werkbezoeken hebben afgelegd waarbij vluchtelingen betrokken waren.

  12. Zojuist lees ik dat de kosten voor Zwolle oplopen tot meer dan negen ton. Daar had het Langhuis 45 jaar voor gesubsidieerd kunnen worden!

  13. Wij zullen t.z.t. de rekening wel weer gepresenteerd krijgen via de belastingen of bezuinigingsmaatregelen want geld kan maar 1 x uitgegeven worden. En of er wat voor binnenkomt en bij wie is nog maar een hele grote vraag. 1 feestje wat misschien best leuk is om onze stad mee op de kaart te zetten en leuk voor de liefhebbers van het koningshuis maar wat schiet de gewone Zwolse burger daar mee op? Ik vind dat het koningshuis en aanverwanten al genoeg teren op de bijna leeg getrokken portemonnees van de bevolking.
    Als ik een feest wil geven hoef ik ook niet bij een ander aan te kloppen voor het betalen van de rekening.

  14. Daar had het Langhuis 45 jaar voor gesubsidieerd kunnen worden!

    Waarom met langhuis? daar maken ze naar mijn ervaring nog steeds 90er jaren kunst.
    Knutselkunst, vaak gemaakt uit kippengaas, eierdoosjes en plastic koffiebekertjes.;)

  15. @Observer – Ach, een dag knutselkunst kostte ons maar 0,0084% van wat Koningsdag kost, dus daar kan ik al niet meer mee zitten.

  16. Vooral vreemd dat het rijk niet bijdraagt. Arme gemeentes kunnen dus sowieso hun mondje afvegen…en zou zoiets geen 25 Euro per gezin kosten. Aardig meer nog, lees ik.

Reacties zijn gesloten.