Geen referendum over AZC in Zwolle

Zwolle – Er komt geen referendum over de komst van het AZC in Zwolle. Het raadsbesluit voor de opvang van maximaal 600 vluchtelingen in het waterschapsgebouw aan de Dokter van Thienenweg in Zwolle is nu bindend.

azc_zwolle_oosterenk.jpg 

De groep buurtbewoners die het referendum beoogden zijn gestopt met het verzamelen van de benodigde 5800 handtekeningen. "Nuance in de discussie over vluchtelingenopvang is onvoldoende gediend met een referendum" is het antwoord voor het verrassende besluit. De buurt is niet tegen de komst van het AZC. Bij een referendum moesten Zwollenaren zich uitspreken voor of tegen het raadsbesluit. De buurt was tegen het besluitvormingsproces en de locatie van het AZC. Ook het feit dat de uitkomst van een referendum niet bindend is, is voor de initiatiefnemers een reden om te stoppen met het organiseren van een referendum.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

29 gedachten over “Geen referendum over AZC in Zwolle”

  1. 5800 handtekeningen maar?

    Dit ontbreekt al gauw bij een referendum. Mooi verwoord

    “Nuance in de discussie over vluchtelingenopvang is onvoldoende gediend met een referendum”

  2. Tjeerd den Boer en zijn ’team’ hadden een kleine 3000 handtekeningen binnen toen ze besloten de actie tegen het azc naast Isala in Zwolle te staken. “We hadden het kunnen halen, maar het was nog een hele klus geworden.” Ze hadden er 5821 nodig voor een referendum.
    Toch besloten ze de stekker eruit te trekken. De discussie verzandde te veel in ‘voor’ of ’tegen’ asielzoekers, stelt Den Boer. Ze gingen langs de deuren met de vraag of inwoners voor of tegen het raadsbesluit waren, omdat een referendum nu eenmaal alleen over een besluit van de gemeenteraad kan gaan. Lang niet iedereen kende daar de details van. Het zorgde voor onduidelijkheid en een verkeerd debat, merkte Den Boer. “We waren tegen wéér een azc in de Wipstrik en tegen de kwaliteit van de besluitvorming van de Zwolse politiek. We merkten echter al snel dat de discussie ontstond of je voor of tegen asielzoekers bent.”

    Het werk zit er echter nog niet op. “We hebben nu de kans om tijdens de uitvoering onze goede wil te tonen. We hebben respect afgedwongen, we zullen kritisch blijven.”

    Zo gaat een bewonerscommissie met de gemeente en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers meedenken over de veiligheid en leefbaarheid rondom het azc.

    De Zwolse gemeenteraad stemde in april bijna unaniem in met de komst van het azc. Dat opent eind 2017 aan de Dokter van Thienenweg, naast ziekenhuis Isala. Er komen maximaal 600 asielzoekers voor een periode van maximaal 15 jaar.

    http://www.destentor.nl/regio/zwolle/azc-referendum-zwolle-afgeblazen-maar-we-hadden-het-kunnen-halen-1.6030677

    3000 is toch wel iets meer dan 40. 😉

  3. @Lol, volgende keer beter luisteren!
    We hebben ruim 3000 handtekeningen opgehaald!
    Lees het stuk goed en dan begrijp je het misschien wel

  4. Verstandig besluit, het draagvlak voor een referendum is er ook niet echt, 3000 handtekeningen is bij lange na geen 5800.

  5. Wel vreemd dat ze tevoren niet wisten dat
    – de nuance altijd ontbreek in een referendum
    – er inderdaad verrre van een draagvlak is, ook gezien de grote meerderheid van mensen die “voor” zijn in de raad. Ze hebben in elk geval tijd genoeg gehad. Tijd om bijvoorbeeld ‘kleine mei-vakanties’ te ondervangen.

    Nou ja, ze zijn weer even van de straat geweest.
    Weer een actie “gewoon omdat het kan”.

  6. Dick, zeg je nu iets omdat je iets wilt zeggen want eigenlijk zeg je niets!
    Schrijf dan helemaal niets want dit slaat als een tang op een varken

  7. Een referendum had zo wie geen meerwaarde het was toch al beklonken met een glas CHAMPAGNE samen met de asielzoekers .>:(>:(

  8. Jammer van het hoongelach van whaha en lol.

    Jammer dat dit nette initiatief niet gelukt is, maar het was inderdaad lastig om uit te leggen waarom het ging. Hulde voor dit nuchtere besluit.

    Denk ook dat het nu lastiger is geworden om handtekeningen op te halen doordat de mensen nog een kater hebben van het bedrog van Jan Roos en de zijnen aangaande het Oekraïnerefererendum. (“Het ging ons helemaal niet om de Oekraïne.”)

  9. Eerst gemeente op koste jagen door kleinere azc en op meerdere locaties en nu kostenbesparend bezig zijn.Ze krijgen gewoon die 6000 handtekeningen niet bij elkaar en weten dit ook mooi te verbloemen 🙂

  10. Ik ben niet van whaha en lol, maar ben het in zoverre eens met Dick dat de argumenten om te stoppen al bekend waren vóór de buurtbewoners handtekeningen gingen ophalen. Plus het is een terechte vraag of ze het benodigde aantal wel zouden halen.

    Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald zullen we maar zeggen.

  11. Ik woon zelf in Wipstrik noord. Zit niet springen om AZC maar had ook geen zin in een referendum; inderdaad geen middel om de nuance te zoeken. Laten we er gewoon ’t beste van maken.

    Vind wel dat de gemeente zich van haar beste kant zou laten zien als ze het 15 jarig offer dat de wijk brengt zouden compenseren door bijvoorbeeld extra te investeren in de wijk en andere directe omgeving rond het AZC. Geef de bewoners ook wat lusten terug naast de lasten: bijvoorbeeld extra onderhoud aan straten, een feest voor alle buurtbewoners, vrijkaartjes voor PEC, verzin maar wat….

  12. Mooie insteek Tim

    Laten we er gewoon ’t beste van maken.

    De lusten-tip vind ik nog niet zo gek, de voorbeelden ook niet.

    Zal er zelf vlakbij komen werken maar heb er wel alle vertrouwen in dat we geen last(en) zullen ondervinden.

    Is jou trouwens een handtekeningenlijst voorgelegd?

  13. Snap die lust-lasten niet zo, verrijking van de wijk dmv meerdere culturen, werkgelegenheid. Snap niet welk offer de bewoners moeten ondergaan. Wordt veel geinversteerd daar in de buurt komt foodcourt, trampoline park en PEC breid uit etc..

  14. Omtrent dit onderwerp kan ik wel een paar kantjes gaan schrijven hier. Het is gewoon teveel om hierop inhoudelijk en onderbouwend te kunnen en te gaan reageren.

  15. Oh, je zou toch verwachten dat ze in elk geval bij de mensen in de buurt zijn langs geweest.

    Vond dit van bernard, ook een waar gegeven:

    Denk ook dat het nu lastiger is geworden om handtekeningen op te halen doordat de mensen nog een kater hebben van het bedrog van Jan Roos en de zijnen aangaande het Oekraïnerefererendum. (“Het ging ons helemaal niet om de Oekraïne.”)

  16. Vooral veel mensen in Dieze en Kamperpoort lijken zich er druk om te maken. Meeste mensen bij mij in de buurt maken zich er niet zo veel zorgen over. Nee, we zitten er niet op te wachten, maar het is ook niet echt een heet hangijzer.

  17. Ach, die laten zich alleen maar spookverhalen aanpraten door Pvv-ers die nergens op gestoeld zijn. Bangmakerij

    Laat maar komen die AZC,s hier kan er ook wel een komen.

Reacties zijn gesloten.