Exotische waterplanten zorgen voor overlast

Zwolle – Ook dit jaar zorgen ‘exotische planten’ voor overlast in de wateren van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta). Sommige van deze uitheemse soorten verspreiden zich razendsnel en zijn moeilijk te verwijderen. De planten kunnen ervoor zorgen dat in korte tijd watergangen dichtgroeien en belemmeren daardoor de aan- en afvoer van water. Hierdoor kan wateroverlast ontstaan voor huizen, landbouw en natuur. Daarnaast verdringen ‘de exoten’ de normale inheemse waterplanten. Het waterschap roept inwoners dan ook op vijver- en aquariumplanten geen tweede leven te geven in sloten, beken, rivieren, kanalen of vijvers.

grote_waternavel_-_stockfoto.jpgGrote waternevel 

Om problemen te voorkomen, verwijdert het waterschap de ‘probleemplanten’ zo snel mogelijk. Het verwijderen, transporteren en composteren van de planten kost veel tijd en geld. Bovendien groeien bepaalde soorten waterplanten, bijvoorbeeld de beruchte en verboden Grote Waternavel en het Ongelijkbladig Vederkruid, vanuit elk afgebroken stukje plant weer opnieuw uit. Daardoor is het mogelijk dat de plant zich verspreidt over verschillende watergangen die met elkaar in verbinding staan.

watercrassula.jpg
Watercrusella

ongelijkbladig_vederkruid_-_stockfoto.jpg 
Ongelijkbladig Vederkruid

parelvederkruid_-_stockfoto.jpg 
Parelvederkruid

Meeliften
De exoten komen op verschillende manieren in de wateren terecht. Met de vele schepen, (vracht)auto’s, vliegtuigen en hun passagiers ‘lift’ wel eens iets mee. Soms worden ze echter bewust ingevoerd, bijvoorbeeld als vijver- of aquariumplant.

Daarnaast komt het ieder jaar voor dat inwoners na een opknapbeurt van hun vijver of aquarium het teveel aan waterplanten met goede bedoelingen uitzetten in buitenwater. Vaak zitten daar uitheemse of exotische planten bij die zich razendsnel verspreiden. Dit probleem wordt steeds groter, omdat door de klimaatverandering steeds meer soorten uit warmere streken zich hier blijvend kunnen vestigen.

Probleemplanten bij WDODelta
Probleemsoorten die in het werkgebied van Waterschap Drents Overijsselse Delta worden aangetroffen zijn de Grote Waternavel, Parelvederkruid, Ongelijkbladig Vederkruid, Waterwaaier, Watercrassula en Waterteunisbloem. Medewerkers van het waterschap herkennen de uitheemse waterplanten. Op die manier kan er direct actie worden ondernomen. Meldingen van inwoners zijn hierbij ook van harte welkom.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

11 gedachten over “Exotische waterplanten zorgen voor overlast”

  1. @ja-tja: wel als het komt omdat mensen er een rommel van maken. Het waterschap heeft ook te maken met bezuinigingen dus die kunnen hun tijd wel beter gebruiken.

  2. De gemeente verwijdert niet alleen de waterplanten, maar maait ongeveer elke wilde plant in de hele gemeente tot bodemniveau weg. Tot de randen achter Hessenpoort toe. Dat kost niet alleen een hoop geld, maar ook biodiversiteit. Van mij mag best wat blijven staan!

  3. “Maaien” heeft alles te maken met de landelijke Flora- en Faunawet. Zodoende maait men sinds een aantal jaren heel anders. Vind het, in elk geval in stedelijk gebied, mooier. Maar smaken verschillen natuurlijk. Het heeft te maken met bescherming van “het leven”.

Reacties zijn gesloten.