Zwolle – Onderzoekers van Windesheim op het gebied van Kunststoftechnologie hebben van de stichting Compoworld een innovatievoucher van € 27.000,- ontvangen voor hun onderzoek naar het hergebruik van thermoharde composieten.
Albert ten Busschen, associate lector Kunststoftechnologie bij hogeschool Windesheim, ontving de innovatievoucher vandaag tijdens het jaarcongres van Compoworld uit handen van Jan-Nico Appelman, gedeputeerde van de provincie Flevoland.
Hergebruik i.p.v. recycling
Het lectoraat Kunststoftechnologie van Windesheim doet sinds 2015 samen met het bedrijfsleven onderzoek naar het hergebruik van thermoharde composieten, die worden gebruikt om bijvoorbeeld windmolenbladen en plezierjachten mee te maken. Jarenlang is tevergeefs onderzocht hoe dit materiaal gerecycled kan worden. De onderzoekers van Windesheim gooien het nu over een andere boeg. ‘Simpel gezegd snijden we het materiaal in stukken en verwerken we het in andere toepassingen’, aldus Ten Busschen.
Van de sloot in de wal
Inmiddels werken de onderzoekers in samenwerking met Reimert Bouw en Infra en Waterschap Zuiderzeeland aan een project om oude afgedankte polyester bootrompen in stukken te snijden en te gebruiken om oeverbeschoeiingen te versterken. Voor dit project ontvangen zij nu de innovatievoucher. Ten Busschen: ‘Met de voucher geeft Compoworld een flinke financiële boost aan het project om oude, afgedankte bootjes een nieuw leven te geven. Van de sloot in de wal, zou je kunnen zeggen.’
Over Compoworld
De stichting CompoWorld ontwikkelt composiettoepassingen van idee tot en met product en stimuleert en faciliteert vanuit Noordelijk Flevoland een ‘composietenklimaat’ waarin innovaties op het gebied van hoogwaardige composieten via industrieel toegepast onderzoek kunnen doorgroeien naar productieontwikkelingsprogramma’s.
Bevatten die deeltjes dan geen giftige stoffen ?
Als dit niet het geval is: strooi ze dan over de kunstgrasvelden heen.
Die vermalen rubberbanden zijn een ongelukkige compositie.
🙂