Doe ook mee met Nieuwjaarsvegen

Foto van auteur

Door Redactie

Zwolle – Begin 2017 schoon! Op Nieuwjaarsdag pakt heel Nederland de bezem om het vuurwerkafval op te vegen. Doet u ook mee? Klaar met afsteken? Ruim dan direct de vuurwerkresten op zodat vuurwerk niet op straat blijft liggen. Denk ook om het vuurwerk dat niet is afgegaan.

Veel kleine kinderen zoeken de volgende dag naar vuurwerkresten en proberen dit opnieuw af te steken. Als het er niet ligt, vormt het ook geen risico. Als u op Nieuwjaarsdag lekker heeft uitgeslapen begint u het nieuwe jaar goed door samen met de buren de laatste vuurwerkresten op te ruimen. Pak uw bezem, stoffer en blik, water, vuilniszak en handschoenen (als u geen vieze handen wilt krijgen). Maak het vuurwerkafval vochtig voordat u het opveegt. Vuurwerkafval hoort bij het restafval. Zo begint 2017 Mooi Schoon!

Oud en nieuw is altijd een moment waarop de donkere lucht verfraaid wordt met kleurrijk siervuurwerk, pijlen en rotjes. Mooi om te zien en belangrijk dat het veilig wordt afgestoken.

Volg deze tips:

Zorg dat siervuurwerk altijd stevig en stabiel staat. Zet pijlen altijd in een fles, half gevuld met zand. Sla voor grote vuurpijlen een pvc-buis in de grond;
Zet vuurwerkpotten altijd klem tussen twee stenen;
Steek vuurwerk aan met een aansteeklont, sigaret of sigaar. Gebruik nooit lucifers of een aansteker;
Steek geen vuurwerk uit uw hand af;
Steek weigeraars (vuurwerk dat niet is afgegaan) nooit opnieuw aan;
Zorg dat anderen minstens zes meter afstand houden;
Gooi nooit vuurwerk naar iemand toe. Ook niet naar dieren!
Bescherm uw ogen met een vuurwerkbril

Elk jaar lopen honderden mensen ernstig oogletsel op door vuurwerk. U kunt uw ogen beschermen met een speciale vuurwerkbril. Die kun u rond de jaarwisseling voor een paar euro kopen bij verschillende opticiens en ziekenhuizen. Deze campagne wordt georganiseerd vanuit het zwerfvuilprogramma Mooi Schoon dat 17 ROVA-gemeenten gezamenlijk voeren ter voorkoming en bestrijding van zwerfvuil. Meer informatie leest u op www.mooi-schoon.nl. Bron: www.zwolle.nl

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

23 gedachten over “Doe ook mee met Nieuwjaarsvegen”

 1. Ik ruim al jaren direct mijn eigen vuurwerkafval op, de buren hoeven geen last van mijn afval te hebben. Prettige jaarwisseling alemaal en morgen iedereen weer een schone stoep en straat.

 2. Pardon!!!!!!!
  In geen honderd jaar!!
  Waat betaal ik in godsnaam gemeentelijke belastingen voor?
  De klinker en zijn familie vroeg het nest uit op 1 januari en het gemeentelijke allegaartje kan lekker zijn roes uitslapen.
  Zo lust ik er ook nog een paar.
  Worden ze gekort qua loon. Of wordt ik hier een betaalde dag wijzer van?
  Mensen mensen, laten wij stoppen met die ongein

 3. Goede actie! Met elkaar zorgdagen voor een schone en veilige wijk. En zo kunnen we ook samen de gemeentelijke (afvalheffings)kosten laag houden. 🙂

 4. (Even een uitzondering makend op de aankondiging dat ik tot 18 juni weg zou blijven…)

  In de periode toen wij nog vuurwerk afstaken veegden we na afloop al troep bij elkaar op een hoop en staken dat dan weer in de fik. Zo heb je er twee keer plezier van en zijn de kinderen de volgende ochtend veilig.

 5. @ de klinker: Echt dat is nou een topmentaliteit!
  Alleen jammer dat het het toppunt is van triestheid in egoïstisch denken.
  Maar je zult niet de enige zijn die zo denkt.
  Als ik morgen weer in het Schellerpark kom zal de grote rotzooi van onze “fijne” carbidschieters er ook nog wel dagen liggen totdat de gemeentemedewerkers dit op o.a. mijn kosten op komt ruimen.
  Helaas is het niet de vervuiler die betaalt maar de gewone burger die geen rotzooi maakt of dit wel zelf opruimt.
  Het is zo jammer dat de gemeente bij het verlenen van de vergunningen niet als eis stelt dat het vele afval en de restanten carbid door de gebruikers zelf opgeruimd dienen te worden. Zo niet, dan de volgende keer geen vergunning meer.

 6. Een eind in de ruimte uvon.
  De klinker heeft gelijk. Gewoon omdat het zo os. Ik ben vrij straight in mijn gedachten gang. Dat kan je bevallen of niet, maar ik zit er niey vaak naast.

 7. Zag ik toch vanavond een stel vuurwerk afsteken die 2 weken geleden een kerstpakket afhaalden bij de voedselbank. Iets zegt mij dat er iets niet klopt…….

 8. De klinkers bij de klinkertjes voor de deur zijn keurig netjes aangeveegd.
  Wie deze sympathieke actie op zijn naam heeft staan wil ik graag bedanken.
  Misschien kan degene ook even die drie lege kratjes bier terugbrengen.
  De lege prosecco flessen kunnen in de glasbak

 9. Heel normaal om je eigen troep op te ruimen en dit niet af te schuiven op de gemeente. Als De Klinker zijn troep niet wil opruimen mag degene die dit voor hem gedaan heeft de bierkratjes houden lijkt mij.

 10. Wij steken eigenlijk altijd vuurwerk af in onze eigen tuin. Bijkomend aspect is, dat als we niet z?lf opruimen, het er zal blijven liggen. Mooie stimulans om het dus wel gewoon op te ruimen. En soms wat van een ander even mee te pakken.
  Fijn dat dit artikel er is. Awareness is goed!!

 11. Ik steek geen vuurwerk af. Voor mij is er dus geen enkele reden om mijn straatje schoon te houden. En dan daarbij gooi ik al helemaal geen rommel in mijn straatje.

  @Mike70

  Mee eens. Het kan nog erger. Je hebt ze erbij die eerst nog even naar de supermarkt gaan met de auto een krat bier kopen en de nodige shag, voordat ze naar de voedselbank gaan. Te triest voor woorden maar is helaas waar.

 12. Geen Nieuwjaarsvegen voor mijn straat! Ik denk dat het de meest burgerlijke straat van Holtenbroek en misschien Zwolle is. Om 00:10 gewoon niemand op straat en geen vuurwerk!
  Straat verderop (Palestrinalaan) was het een stuk gezelliger :D:D:D

  @deKlinker beter ruim je je eigen rotzooi op zodat de gemeente niet ons geld hoeft uit te geven aan dure schoonmakers op nieuwjaarsdag(200% omdat feestdag). De gemeente kan het geld wel aan beter dingen uitgeven.

 13. Ik haal zelf altijd voor een rooitje aan vuurwerk en steek dit vervolgens iets verder af bij de buurman.Kan ik zelf lekker blijven liggen mijn roes uitslapen na al die koude potten brouwmeester.De buurman ruimt op maar dat mag ook wel want zelf koopt die kniepkeutel niks.Maar wel meegenieten.De rest mag de gemeente doen want zoals de klinker al zei daar betalen we genoeg belasting voor.

 14. H? Dirkie Gans, leuk dat je hier ook post. Het is ook bij de LWL zwaar naatje h?. Zie hier vele bekenden die zijn overgelopen van het forum van Lucht. Ouwe driekwarter ben blij dat je er weer bent. Groeten van je vriend Sjakel.:D

 15. Dure schoonmakers van de gemeente! Dat kun je zegge met een volledige werkweek van 30 uur. Niets te klagen, maar als het op ovrrwerken aankomt moet er grof geschoven worde anders komen ze moeilijk op gang.
  Voorheen hab mijn achterbuurman twee oliedrums op de weg staan op oudjaarsdag. Een gemoedelijke aanloop van bekenden en vrienden voor een hapje en een drankje.

 16. Laat die goedkope bierdrinkende, vuurwerk afstekende en op de maatschappij parasiterende piepels zelf maar hun rotzooi opruimen.

 17. Ik struikel vaak over de onbeleefdheden in steven zijn strings, maar deze keer moet ik hem bij schouders pakken en meelopen in zijn polonaise.

 18. Wat ik al zei bij mij doet de gladde buurman dat altijd want hij geniet ook mee van de show.Kan ik lekker blijven meuren in mijn mandje.Als ik klaar ben met vuurwerk afsteken gooi ik nog even de vuurkorf ondersteboven op de straat dan hoef ik die meuk ook niet meer op te ruimen.

 19. Goeie actie en een goeie zaak ook dat mensen hun rommel willen opruimen en daarmee de leefbaarheid van hun buurt op peil willen houden. Mijn complimenten aan hen.

Reacties zijn gesloten.