Zwolle – Een fietspad dat via een app verandert in verschillende kleuren, zoals een onderwaterwereld of een zonovergoten omgeving. De fietser bepaalt daarbij zelf welke kleur het wordt.
Dat was het winnende idee tijdens de Smart City Challenge for Girls die afgelopen vrijdag 13 januari werd gehouden in het stadhuis Zwolle. Aan de challenge deden meer dan vijftig meisjes uit groep 7 en 8 mee. De kleuren en verlichting van het fietspad worden niet alleen afgestemd op de wensen van de fietser, maar het maakt het ook veiliger en leuker om op die plek te fietsen. Als de fietsers zelf geen keuze maken, kiest de gemeente voor een standaardsfeer die voortdurend wordt aangepast waardoor het voor fietsers steeds weer een aangename verrassingsroute wordt.
Het doel van challenge was om meisjes meer te betrekken bij digitale technologie en bij Smart city ontwikkelingen in de eigen stad. Het winnende team kreeg de prijs uitgereikt uit handen van wethouder Jan Brink. Volgens hem voorziet het idee in een behoefte: "Zwolle is een stad waar klimaat en veiligheid hoog op de agenda staan. Daarom willen we het zo aantrekkelijk mogelijk maken voor onze inwoners om voor de fiets te kiezen. Ik vind het geweldig om te zien hoe meiden uit onze gemeente zo inventief meedenken met onze Zwolse speerpunten!" Yvonne Leenders, Directeur People & Organisation van Eurofiber ondersteunt dit: "Het is fantastisch om te ervaren hoe meisjes van deze tijd in een korte tijd met geweldig slimme inzichten komen hoe digitale oplossingen kunnen bijdragen aan meer plezier, veiligheid en duurzaamheid van de stad." Aan de Smart City Challenge for Girls in Zwolle namen meer dan vijftig meisjes deel van de Zwolse basisscholen De Sprankel, De Duyencamp en De Vlieger. Zij kregen ondersteuning van adviseurs van Eurofiber en van studentes van Hogeschool Windesheim en Thorbecke Scholengemeenschap. Dit evenement werd georganiseerd door de gemeente Zwolle, samen met Eurofiber en VHTO.
Dit is dé app die eigenlijk iedereen moet hebben! Eindelijk is ie er dan! Al fietsend en tegelijkertijd op de app kijkend kunnen wij ons veilig laten betoveren door de verschillende kleurnuances, die er normaal gesproken niet zijn. Zo zie je maar weer, dat bepaalde technologische uitvindingen geen achteruitgang hoeven te betekenen in de ontwikkeling van de mens.
Het is een grappig idee, en een leuk project voor de meiden, maar ik wil helemaal geen verlicht fietspad. Ik hou ook niet van Daan Roosegaarde.
Dus al fietsend met de tel. in de hand ben je bezig met de app om de kleur aan te passen. ja dat is dan veilig ??
Dat krijg je als dingen door jongeren laat doen. Het is een kwestie van tijd voordat er allerlei porno en liberale onzin op de straat geprojecteerd wordt.
Heerlijk, kinderen van 10-12 jaar die gewoon lekker out-of-the-box denken.
Haalbaar, vast niet, maar de kids hadden ook nagedacht over de veiligheid. Zo moest er een houder op de fiets komen waar de telefoon veilig in geplaatst kan worden.
Ook andere ideeën waren uiterst origineel en vaak doordacht. Maar dan wel door een kinderbril, dus haalbaarheid was niet altijd een voorwaarde.
De meiden die ik gesproken hebben waren in ieder geval enthousiast, ook over de techniek. En volgens mij was dat juist het doel. Meisjes interesseren voor techniek.
@Passant:
Houder of de fiets of niet: Appen tijdens het fietsen blijft levensgevaarlijk en wordt binnenkort dan ook (terecht) verboden.
Klopt, ik geef ook aan dat de haalbaarheid klein is. Meerdere oorzaken overigens. Off topic, worden fietskaarten dan ook verboden? Die leiden net zo goed af.
Mooi idee van de meiden en ook nog eens realiseerbaar met de huidige technieken. Inderdaad wel even denken aan de verkeersveiligheid want om steeds de de kleur van je fietsroute met een fiets app te veranderen kan natuurlijk voor gevaarlijke situaties zorgen
Dag Hein!
Als je dit leest, wij kennen elkaar van de IBB in Utrecht Jij deed biologie en ik geneeskunde
Jij bent toen naar Groningen verhuisd , ik ging naar Fordrect en later Afrika
Ik mocht jou altijd graag
Hie gaat het met je?
Romko