Grote sterfte onder wilde konijnen

Foto van auteur

In de buitengebieden van Zwolle is een grote sterfte onder konijnen. Dat zegt de dierenbescherming in Zwolle. Vooral in het gebied tussen Zwolle en Raalte zijn veel dode wilde konijnen gevonden, maar ook tamme konijnen worden dood in hun hok aangetroffen. Het gaat waarschijnlijk om de voor konijnen dodelijke ziekte VHD, ook wel Chinese ziekte genoemd.

De virusinfectie wordt overgebracht via direct contact met andere konijnen en via besmet voer. De dierenbescherming adviseert konijnen preventief te laten inenten. Ook roept ze op om sterfgevallen van konijnen te melden om de ziekte en het verloop daarvan beter in kaart brengen.
Bron: RTV Oost

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

3 gedachten over “Grote sterfte onder wilde konijnen”

  1. Nou, geweldig…. Ze kunnen anders een behoorlijke schade betekenen voor diverse dingen. Kijk bijvoorbeeld naar de brug over het Zwolle IJssel kanaal bij Westenholte. Daar is het tegelpad wat in zo’n lus naar beneden gaat vaak enorm slecht doordat die krengen flinke gaten/holen/gangen graven…. ook onder het fietspad dus.

    Een paar van die ‘fantastische knagers’ minder is echt niet zo’n probleem. Vervelender wordt het als die wilde krengen ook de snuffies-in-hokken van kinderen gaan besmetten.

  2. Ja, aan de andere kanten helpen ze ons. Het uitsterven van deze beestkes heeft tot grote problemen (overwoekering) geleid in de duingebieden.
    Normaal werden de platen kortgehouden door konijnen, nu zijn gedeelten duin overwoekerd waardoor andere plantensoorten dreigen te “stikken”.

Reacties zijn gesloten.