Zwolle – In 2016 zijn er in totaal 2.654 mensen op het soa-spreekuur van GGD IJsselland geweest. 19,8% van deze mensen heeft daadwerkelijk één of meer soa’s. Dit vindpercentage is in de regio IJsselland hoger dan in Oost-Nederland (Overijssel en Gelderland samen: 18,4%) en ook hoger dan landelijk (ook 18,4%). Dit blijkt uit cijfers van GGD IJsselland.
Mogelijke verklaring hoog vindpercentage
Waarom het vindpercentage in de regio IJsselland hoger is, is lastig te zeggen. Het hoeft niet te betekenen dat er daadwerkelijk meer soa’s in de regio IJsselland zijn. GGD IJsselland richt zich namelijk nadrukkelijk op risicogroepen. Dus waarschijnlijk komen vooral mensen die veel risico hebben gelopen op een soa naar het spreekuur van GGD IJsselland en is daarom het vindpercentage hoger.
Stijging gonorroe en syfilis
Landelijk werd in 2016 een stijging waargenomen van het percentage gevonden gonorroe en syfilis. Deze trend gold ook in Oost-Nederland en ook in de regio IJsselland. In 2015 had 3,7% van de mensen op het soa-spreekuur gonorroe, in 2016 was dat 5,5%. In 2015 had 1,1% syfilis, in 2016 was dat 1,8%. Dat is verontrustend, want gonorroe en syfilis zijn erg besmettelijke soa en kunnen ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben. Beide soa kunnen gelukkig wel goed behandeld worden.
Chlamydia meest voorkomende soa
Chlamydia is en blijft de meest voorkomende soa: 15,4% van de mensen op het soa-spreekuur had chlamydia. Je kunt een chlamydia-infectie hebben zonder dat je het merkt en je draagt het makkelijk over. Ook chlamydia is goed te behandelen.
Wat doet GGD IJsselland?
Naast de soa-spreekuren zet GGD IJsselland ook in op preventie. Zo verzorgt het team seksuele gezondheid advies en deskundigheidsbevordering aan professionals die werken met de doelgroep jongeren tot 25 jaar. Daarnaast maakt ze met verschillende promotieacties het thema seksualiteit bespreekbaar en promoot ze bij jongeren de website www.sense.info. Ook voor specifieke risicogroepen voor soa organiseert de GGD outreachende activiteiten en voorlichting.
Jaarlijkse onderzoek
De bovenstaande bevindingen zijn afkomstig uit de Thermometer Seksuele Gezondheid Oost Nederland en de Thermometer Seksuele Gezondheid GGD IJsselland. Hierin staan de jaarlijkse cijfers over soa’s en seksualiteitszorg van de vijf GGD’en in Oost-Nederland, waaronder GGD IJsselland.
Syfilis is een aandoening waarbij men langzaam kneytergek wordt. In woord of geschrift begint men te raaskallen. Gelukkig heb ik geen lijflijke ervaringen met een sia gehad. Ook in de nabijheid ben ik nooit hiermee in aanraking gekomen.
Bericht door Taupe, op 25 juni 2017 13:40
Syfilis is een aandoening waarbij men langzaam kneytergek wordt. In woord of geschrift begint men te raaskallen. Gelukkig heb ik geen lijflijke ervaringen met een sia gehad. Ook in de nabijheid ben ik nooit hiermee in aanraking gekomen.
Vreemd, u heeft met uw reacties op dit log wel een vorm van raaskallen.8)
Zelfs een spits van Go Ahead Eagles had deze er nog wel in kunnen koppen 8)
;D;D;D Kijk, dat noem ik nou goede humor, haha