Zwolle – DeltaWonen werkt op meerdere manieren aan betaalbaar wonen. Iedereen heeft recht op een goede en betaalbare woning. Daarom heeft deltaWonen in 2016 opnieuw volop geïnvesteerd in duurzame kwaliteit, beschikbaarheid en betaalbaarheid van sociale huurwoningen. Dat blijkt uit het jaarverslag 2016 dat vandaag door de corporatie werd gepubliceerd.
Werken aan duurzame kwaliteit
In 2016 heeft deltaWonen, 1.274 woningen, een recordaantal E-renovaties uitgevoerd. Evert Leideman: "Door ons bezit te verduurzamen werken we rechtstreeks aan de kwaliteit en het comfort van deze woningen. Bovendien kunnen de bewoners hierdoor profiteren van een lagere energierekening." De Zwolse woningcorporatie streeft er naar dat in 2024 al haar woningen tenminste energielabel B hebben. "Behalve dat dit gunstig is voor de bewoners, leveren we hiermee ook een belangrijke bijdrage aan het milieu doordat de CO2 uitstoot van onze woningen hiermee sterk afneemt," vertelt Leideman.
Werken aan beschikbare huurwoningen. Op dit moment wachten nog steeds veel mensen op een passende woning. De verwachting is dat de vraag naar goedkope huurwoningen in de toekomst alleen maar verder toeneemt. Daarom blijft deltaWonen investeren in de bouw van nieuwe sociale huurwoningen. In 2016 heeft de corporatie 116 nieuwe sociale huurwoningen aan de woningmarkt toegevoegd. Leideman: "Daarnaast zijn we dat jaar gestart met de planontwikkeling voor nog eens 400 nieuwe woningen. Deze worden in 2017 en 2018 opgeleverd." Om de wachttijden voor een sociale huurwoning niet verder te laten oplopen, wil deltaWonen in 2024 tenminste 1000 extra sociale huurwoningen aan de woningmarkt hebben toegevoegd.
Werken aan betaalbaar sociaal wonen DeltaWonen werkt op verschillende manieren aan het betaalbaar houden van sociale huurwoningen. Vanaf 2015 worden woningen, conform wetgeving, aan een huurder toegewezen als de huurprijs van de woning past bij het inkomen. Voor 2015 was dit niet altijd het geval. 250 Huurders die vóór 2015 een woning hebben gekregen die eigenlijk te duur was voor hun inkomen, kregen daarom in 2016 de kans om te verhuizen naar een goedkopere woning of konden in aanmerking komen voor huurverlaging. Zij moesten dan wel kunnen aantonen dat hun inkomen niet was gestegen.
Een andere manier waarop deltaWonen werkt aan betaalbaarheid is door haar gematigde huurbeleid. In 2016 heeft deltaWonen net als andere jaren ervoor gekozen om niet de maximaal toegestane huurverhoging door te voeren. In plaats daarvan heeft deltaWonen de huren voor huishoudens met een inkomens tot € 44.360,- slechts met 1,8% laten stijgen.
Financieel gezond voor mooie ambities DeltaWonen is een financieel gezonde organisatie. Ook in de toekomst kan de woningcorporatie haar ambities blijven waarmaken en doen wat nodig is om de lokale woningmarkt in Zwolle, Kampen en Oldebroek te versterken. DeltaWonen sloot het jaar 2016 af met een totaal resultaat van € 74,2 miljoen. Een grootste deel van dit resultaat is tot stand gekomen omdat de woningmarkt na de jaren van crisis, weer aantrekt. Daardoor is de marktwaarde van de woningen van deltaWonen in 2016 gestegen met 54,7 miljoen euro. Het is het bedrag dat deltaWonen eventueel voor haar woningen kan krijgen, als zij vandaag al haar bezit zou verkopen. Het gaat hier dus niet om cashgeld dat geïnvesteerd kan worden.
Het resultaat dat voortkomt uit verhuuractiviteiten van deltaWonen komt in 2016 uit op 15,8 miljoen. Dit geld gebruikt de corporatie voor onder andere het bouwen van nieuwe woningen, voor onderhoud en verduurzaming van bestaande woningen, voor betalingen aan de overheid en voor het uitvoeren van haar dienstverlening.
En wat zou de directeur hiervan opstrijken? En zien de huurders ook nog iets terug van deze winst nadat ze jarenlang teveel huur hebben betaald?
lees het jaarverslag. In het financieel jaarverslag hoofdstuk 2.7 staat de bezoldiging met een uitleg.
Okee ze maken dus 20 mijloen ongeveer.
Twintig miljoen euro.
Op 15000 woningen.
Dat is diefstal