Zwolle kandidaat internationaal klimaatinstituut

Door Redactie

Zwolle – De gemeente Zwolle stelt zich kandidaat voor de vestiging van een nieuw, internationaal kennisinstituut op het gebied van klimaatverandering. Dit Global Centre of Excellence on Climate Adaptation (GCECA) gaat kennis verzamelen en uitwisselen hoe steden en landen zich kunnen wapenen tegen de gevolgen van de klimaatverandering.

Nederland, Japan en de Verenigde Naties (UN Environment) hebben het initiatief genomen om dit kennisinstituut in Nederland op te richten. Er wordt nu een geschikte locatie gezocht om het instituut te huisvesten. Tot 1 september kunnen steden en regio’s zich voor de vestiging van het instituut aanmelden. Dat werd eind vorige week op de website van het GCECA bekendgemaakt. Het belangrijkste doel van het GCECA is te zorgen voor versnelling van klimaatadaptatie, zodat landen en organisaties beter toegerust zijn voor de gevolgen van klimaatverandering. Het centrum zal een breed netwerk van internationale partners samenbrengen, waaronder leidende kennisinstituten, bedrijven, NGO’s, lokale en nationale overheden, internationale organisaties en de financiële sector.

Zwolle heeft op het gebied van klimaatadaptatie ruime ervaring. ‘We gelden hierin als koploper in Nederland’, licht wethouder Ed Anker de Zwolse kandidatuur toe. Klimaatverandering is een wereldwijd probleem. Tot voor kort volstond het wegpompen van water en het versterken van dijken nog. Met grootschalige stormvloedkeringen en inpoldering heeft Nederland een internationaal trackrecord. Maar deze maatregelen alleen gaan de stad niet beschermen tegen klimaatverandering. En dijken helpen niet tegen een plensbui boven de stad. Dat bleek vorige week donderdag toen een plensbui straten in Zwolle blank zette.

Wethouder Anker is ervan overtuigd dat Zwolle kans maakt op het GCECA. ‘Klimaatadaptatie is een topprioriteit waarvoor we serieus geld hebben vrijgemaakt. In projecten – denk aan de Spoorzone en de nieuwe wijk Breezicht – wordt van meet af aan met een klimaatbril gekeken. Daardoor loopt er nu een dijk door de huizen van nieuwbouwproject Wezenlanden en heeft de geluidswal rond Stadshagen een waterkerende functie gekregen. Met dit soort toepassingen kan de stad klimaatveranderingen opvangen.’ Bron: www.zwolle.nl

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

15 gedachten over “Zwolle kandidaat internationaal klimaatinstituut”

  1. Prachtig nieuws, maar de concurrentie is sterk. Breda doet ook mee. Het betreft een investering van 1 Mio Euro in het nieuwe centrum. Zou toch wat zijn! Kwaliteitsbanen en expats, goed voor de stad! Helaas zie ik Sharon Dijksma niet zo veel in Zwolle. Misschien het idee om toch wat vaker uit te nodigen?

  2. Klaas Jan, dat kan wel zijn, maar ik ben het met Tsja eens dat dit nooit gaat helpen bij een kandidatuur voor de vestiging van een belangrijk instituut.

  3. Leonardo, dus om een instituut binnen te krijgen dienen we een windmolen als symbool te plaatsen? Je kunt de mensen toch ook best overtuigen dat met solar city, de titel die we nu al hebben? Duurzaam en met oog op de gemeenschap.

    Wanneer een windmolen nodig is om het instituut binnen te halen, plaats dan maar één windmolen (bijvoorkeur de grootste die er te koop is) in de regio van de Bomhof plas of op de Hessenpoort. Kan het instituut er bij geplaatst worden. Hotel van der Valk in de buurt, biomassa centrale bij de Rova en wellicht is geothermie misschien daar ook nog mogelijk. Iedereen blij!

  4. Met het oog op duurzaamheid, kan de boodschap ook prima met enkel zonne energie en de beschikbaarheid van fantastische, Zwolse, kwaliteits wijnen. Een windmolen is slechts een symbool. Wellicht sta ik er iets te nuchter in….

  5. Het gaat er natuurlijk om dat de politieke slagkracht die nodig is om wat te veranderen niet aanwezig lijkt te zijn. Wat moet zo’n instituut hier dan, niks anders dienend dan mooie sier.

  6. Bizar

    Een gemeente, die weigert een subsidie van ?? 100 000,= op jaarbasis te verstrekken om het Ecodrome te behouden.
    Een gemeente, die een wethouder van duurzaamheid doet besluiten om op te stappen.
    Een gemeente, die de laatste stadsdienstlijnen uit de binnenstad wil hebben.
    Een gemeente, die geen instaphalte aan de voorzijde van het station, waar wel stadsbussen langsrijden, wil hebben.
    Zo??n gemeente verdient geen GCECA.

  7. Nee hoor, dit betekend banen, kennis, wat verdienen, reuring, enz. Zou goed zijn wanneer dat centre hier zou komen in de stad. Moeten we ons wel goed verkopen.

  8. Weetjewel,

    Zwolle is een gemeente die in het verleden de halve monumentale binnenstad heeft afgebroken tbv grootwinkelketens en daar heden ten dage er blijk van geeft nog niets daarvan geleerd te hebben (erfgoedbehoud is ook klimaatdenken, weetjewel);
    Een gemeente die blijft doorgaan ‘funsjoppers’ met de auto de binnenstad in te halen ipv ze te stimuleren het OV te gebruiken (OV is klimaat weetjewel);
    Een gemeente die niet in staat is fietsbezoekers in de binnenstad tijdig en goed te bedienen met (stallings)voorzieningen (fietsen is klimaat weetjewel);
    Een gemeente die een zootje maakt vd looproute tussen OVstation en binnenstad (OV is klimaat weetjewel);
    Een gemeente die Zwolle Spoort als prestigeproject ziet ipv op te komen voor het belang vd OVreiziger, die vooral droog en uit de wind wil verblijven als hij moet wachten en behoefte heeft aan een station als handige/comfortabele ontmoetingsplek (OV is klimaat weetjewel);
    Maar genoeg geluld weetjewel, dat laat ik liever aan de Zwolse politiek over.

  9. Bericht door Tsja, op 7 juli 2017 17:06
    Het gaat er natuurlijk om dat de politieke slagkracht die nodig is om wat te veranderen niet aanwezig lijkt te zijn. Wat moet zo’n instituut hier dan, niks anders dienend dan mooie sier.

    Inderdaad, wat een nep vertoning dat bestuur dat niet bestuurd.
    Keep it real!!

  10. Het gebrek aan ambitie en een kans op een betere welvaart, valt me op. Jammer. Ik zie enkel voordelen en geen vormen van hinder voor de bevolking?

  11. ik zie de reacties niet als een gebrek aan ambitie, maar als realisme gemengd met pessimisme.
    Een nadeel kan zijn dat de gemeente flink wat geld in een bij voorbaat kansloze campagne gaat stoppen.

    Zelf zie ik het toch wel kansrijker in: Climate Adaptation is heel wat meer (en anders) dan het plaatsen van een paar windmolens. Als uit dat debacle nu eens een duidelijke visie van de gemeente naar voren komt op het gebied van energietransitie, dan kan dit juist positief uitwerken.

  12. Pieter, ik zie ook enkel kansen. Maar wanneer de gemeente al meer dan 100.000 Euro heeft uitgegeven aan een enkele discussie over windmolens, had ik dit geld eerder uitgegeven aan de ontwikkeling van een uitstekend “bidbook” om deze organisatie binnen te halen. We gaan het allemaal wel horen.

Reacties zijn gesloten.