Zwolle – Iedereen die Zwolle een beetje mooier wil maken is op 11 juli, van 17 uur tot ongeveer 18 uur, welkom op het Lübeckplein in Hanzeland. Het plein verandert de komende periode langzaam maar zeker van aanzien. En op dinsdag 11 juli wordt daarvoor een belangrijke stap gezet. Wijkbewoners maar ook ander gebruikers van het plein zoals kantoormedewerkers en studenten, denken die dag interactief mee over het ‘vervetten, vergroenen en verzachten’ – kortom, het verbeteren van hún Lubeckplein.
Enkele weken geleden is tijdens een wijkdialoog met tientallen wijkbewoners en andere belangstellenden een begin gemaakt met de aanpak om van het Lubeckplein een ‘vette plek’ te maken. Al jaren worden de kansen gezien om van het plein, vaak gezien als kaal en ongezellig, een meer aansprekende plek te maken. Het bleek steeds lastig om tot actie te komen. Op initiatief van de Vereniging Bewoners Hanzeland in samenspraak met de gemeente Zwolle is nu besloten stapje voor stapje het plein te transformeren. Ideeën genoeg. Tijdens de wijkdialoog met bewoners was er al veel enthousiasme voor de beoogde aanpak. Onder meer vanwege de presentatie van de Zwolse stadstuinexpert Harry Pierik. Tijdens een haringparty vorige week op het plein gaven tientallen betrokkenen, voornamelijk ondernemers, op basis van ‘moodboards’ aan dat kunst, groen en waterattracties eveneens aanspreken. Tijdens een informatieve bijeenkomst op 11 juli zetten wijkbewoners en andere belangstellenden concrete stappen om de eerste slag op en met het plein te maken. Gezamenlijk wordt gekeken welke acties de komende maanden al gedaan kunnen worden om nog dit najaar op het plein zichtbaar te maken dat de transformatie van het plein echt begonnen is.
De eerste focus ligt op de mogelijkheden om het Lübeckplein te vergroenen. Gezamenlijk en met inzet van de expertise van Harry Pierik wordt op 11 juli vanaf 17 uur (locatie Brainz, Lübeckplein 68) besproken waar welke beplanting op het Lübeckplein tot zijn recht komt. Het proces wordt begeleid door Emmely Lefevre. Het concrete doel van deze eerste stap: ergens dit najaar de eerste (groene) stap van de vervetting van het plein vieren met een feestje samen met alle betrokken buurtbewoners, studenten, ondernemers, kantoormedewerkers en alle anderen die de kansen voor het Lübeckplein zien. Want na deze eerste stap staan er nieuwe ‘sprints’ in de planning om van het plein een duurzame ontmoetingsplaats in de Spoorzone te maken.
Wie mee wil denken en dromen op 11 juli is van harte welkom. Aanmelden wordt op prijs gesteld, via een mailtje naar Emmely Lefevre: em@ditisem.nl
Om te beginnen een galg daar oprichten. Voor de ‘architect’ die dat zo heeft bedacht. En bedenk dan ook Wharfinger.
Ik wil GRAAG EERST afrekenen, voordat ik verder ga dromen 🙂
“Kom in actie voor een mooier L?beckplein”
Dat suggereert dat het nu al mooi is. Ik heb nooit kunnen ontdekken.
Ook leuk: “…vaak gezien als kaal en ongezellig.” Dat is nou juist weer een feit 🙂
Persoonlijk heb ik geen bezwaren tegen de inrichting van het plein.
De visboer heeft een prima gebakken visje
Hoe vaak moeten er nu nog projectgroepen, inspiratiebijeenkomsten, denktanks en weet ik veel wat voor onzin allemaal komen voordat de buurtbewoners/gemeente eens accepteert dat het L?beckplein (na werktijden) gewoon een kaal en leeg plein is..!?
Ik werk er vlakbij en het is gewoon een plek waar het overdag druk is doordat er studenten en kantoorlui zijn en je er dan kebab, loempia’s, vis en ‘Churro’s’ kan halen, maar ’s avonds is het er stil omdat er dan niemand is, nou en!? Hoe mooi je het ook wilt gaan maken (binnen het budget), het zal nooit een plek worden waar mensen ‘vrijwillig’ naar toe komen, daarvoor is de binnenstad en nog wat andere plekken.
Een oplossing die ik zie is om er de vrijdag- en de zaterdagmarkt te houden en er een soort Ramblas van te maken, maar dat gaat toch vast niet gebeuren, ruimte ervoor is er genoeg in ieder geval.
GROEN =planten, struiken, bomen, palmboompjes, gras, bloemen.
Om mee te beginnen.
Het is gewoon een kale saaie bende daar!
Tsja, als je van strak design en oranjerood houdt is het de meest ideale plek die men zich kan voorstellen. De Eiffeltoren was ook niet meteen een geliefd bouwwerk. Er was zelfs sprake van dat het weer werd afgebroken na de wereldtentoonstelling.
Helemaal eens met Emmy, maarja. ’t beste is misschien dat we ermee leren leven. Al dat oranjerode beton en stenen en die vreselijk moeizame pogingen om er een beetje groen in te brengen….
Da’s kansloos natuurlijk.
Het hele idee om het een beetje om te kunnen buigen naar een betere leefwereld is kansloos. Gezien al dat verschikkelijke steen en beton.
Ik vind het ook ‘OnZwols’, Zwolle staat immers bekend als groene stad. Ik geef geen cent voor het zogenaamd ‘redden’ van het Lubeckplein.