Eigentijdse presentatie van Zwolse geschiedenis

Zwolle – Vanaf januari 2018 zal de nieuw op te richten Stichting Allemaal Zwolle in samenwerking met onder andere Grote Kerk Zwolle, Museum De Fundatie, Waanders In de Broeren en het Erfgoedplatform Zwolle op een eigentijdse manier de rijke geschiedenis van de stad Zwolle gaan presenteren.

bezoek_koningin_juliana_miljoenste_woning_na_de_oorlog_hogenkampsweg1962._dolf_henneke.jpg
Bezoek koningin Juliana miljoenste woning na de oorlog, Hogenkampsweg,1962 Foto: Dolf Henneke

De oprichting van de Stichting Allemaal Zwolle is een uitwerking van een eerder dit jaar genomen besluit van het gemeentebestuur van Zwolle. Vanaf 2018 wordt de subsidie van het Stedelijk Museum Zwolle stopgezet en wordt de regie over de presentatie van de rijke geschiedenis van de stad Zwolle overgedragen aan het Historisch Centrum Overijssel (HCO). Om ongewenste vermenging met de wettelijke archieftaak van het HCO te voorkomen, is besloten deze presentatietaak in een aparte stichting onder te brengen. De Zwolse historicus Jaap Hagedoorn is beoogd voorzitter van de Raad van Toezicht van Stichting Allemaal Zwolle.

grote_markt_zwolle_1960._dolf_henneke.jpg
Grote Markt, Zwolle, 1960  Foto: Dolf Henneke

voorstraat_zwolle_1960._dolf_henneke.jpg
Voorstraat, Zwolle, 1960 Foto: Dolf Henneke 

Het bestuur van het Stedelijk Museum Zwolle (SMZ) krijgt de mogelijkheid om de collectie bij het HCO onder te brengen. Ook is de mogelijkheid geboden het beheer van de panden aan de Melkmarkt 41 bij de gemeente Zwolle onder te brengen. Mocht het bestuur van SMZ daartoe besluiten, dan zal Stichting Allemaal Zwolle in het Drostenhuis een belevingscentrum in gaan richten.

Op een eigentijdse manier zal er aandacht worden besteed aan de groei en ontwikkeling van de stad Zwolle. Er worden jaarlijks twee wisselexposities gepresenteerd. De eerste expositie staat gepland voor maart 2018. Er zal aandacht worden besteed aan de geweldige fotocollectie van Dolf Henneke, persfotograaf van de Zwolse Courant van 1945 t/m 1976. Zijn collectie bestaat uit circa 100.000 negatieven en is sinds kort in bezit van het HCO. Via Stichting Allemaal Zwolle wordt dit zeer unieke beeldmateriaal straks voor een groter publiek toegankelijk gemaakt. Er staan voor de komende jaren exposities gepland over ‘Oude Hanze, Nieuwe Hanze’, ‘Zwolle in de oorlogsjaren 1940-1945′, ‘Thomas a Kempis en de Moderne Devotie’ en ‘Thorbecke en Democratie’.

Als medegebruiker van het pand aan de Melkmarkt 41 wordt gedacht aan Monumentenzorg en Archeologie van de gemeente Zwolle. Er worden onder meer plannen ontwikkeld voor het inrichten van een zogenaamd ArcheoHotspot.

Stichting Allemaal Zwolle heeft voornemens om vanaf 2018 naast exposities aan de Melkmarkt 41, ook op andere plekken in de stad de geschiedenis van Zwolle te gaan presenteren. Hierbij kan worden gedacht aan presentaties in buurthuizen, bij Rotary verenigingen, scholen en ouderenorganisaties. Er wordt ook gekeken naar de mogelijkheden bij historische plekken in de stad, zo is de toren van de Peperbus in beeld als mogelijke expositieruimte.

In oktober van dit jaar zal in samenwerking met Museum De Fundatie al een kleine expositie over de geschiedenis van het spoor ingericht worden in het monumentale stationsgebouw. In december 2017 zal er met Museum De Fundatie en het Erfgoedplatform Zwolle aandacht zijn voor de schilder Gerard ter Borch, die 400 jaar geleden in Zwolle geboren is. Beoogd is om dan op zijn geboortehuis aan de Sassenstraat 21 een 17e-eeuwse gevelsteen met het familiewapen Ter Borch te plaatsen. Deze gevelsteen ligt al 57 jaar in het depot van het SMZ. Plaatsing van deze steen zou de uitvoering betekenen van een eerder dit jaar gestart burgerinitiatief van de Zwollenaren Bert Dijkink en Gert Oostingh.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

4 gedachten over “Eigentijdse presentatie van Zwolse geschiedenis”

Reacties zijn gesloten.