IJsbeelden Festival keert terug naar Zwolle

Foto van auteur

Door Redactie

Zwolle – Na een jaar afwezigheid komt het Nederlands IJsbeelden Festival aankomende winter terug naar Zwolle. De organisatie heeft weer voor Zwolle gekozen omdat het evenement in Zwolle beter tot zijn recht komt dan in Amsterdam, waar meer internationale evenementen tegelijkertijd worden georganiseerd.

img_0733.jpg

Ook erkent Het Organisatieteam, de organisatie van het festival, dat het Nederlands IJsbeelden Festival al een lange geschiedenis in Zwolle heeft en eigenlijk ook haar "roots" in de Overijsselse hoofdstad heeft. Winter in Zwolle wordt hiermee weer zoals het hoort. De verwachting is dat het evenement weer 100.000 bezoekers naar Zwolle zal trekken. Als locatie is dit jaar gekozen voor de IJsselhallen. Het voordeel van deze locatie is dat veel faciliteiten gewoon aanwezig zijn. De IJsselhallen beschikt over ruime parkeergelegenheden, is op loopafstand van het station en van het centrum. 

Er is nadrukkelijk gekozen voor een samenwerking met de IJsselhallen. Tijdens het Nederlands IJsbeelden Festival zorgt de IJsselhallen voor een Winter Wonderland in haar hallen. De verwarmde hallen worden aangekleed in winterse sferen met aangepaste horeca. Voor de kinderen wordt een speciaal Winter Wonderland KinderPlaza gemaakt. Een gratis plaza met kermisattracties, games, springkussens, LEGO en workshops ijs carven. Uit de vorige editie in Amsterdam hebben we geleerd dat met name deze workshops zeer populair waren bij het jongere publiek.

De gemeente Zwolle heeft enthousiast gereageerd op de terugkomst van dit unieke winterevenement. De gemeente Zwolle is hierbij niet over een nacht ijs gegaan. Intern beraad en overleg met diverse instanties in de binnenstad leerde de gemeente dat Het Nederlands IJsbeelden Festival toch gezien wordt als een publiekstrekker van formaat. Een publiekstrekker die ook als katalysator kan dienen om de andere winterse activiteiten in de binnenstad breder uit te dragen. Eric Broekaart, medeorganisator van het Nederlands IJsbeelden Festival, geeft aan een samenwerking met de stichting WinterZwolle logisch te vinden. "Winterse activiteiten die gelijktijdig ontplooid worden kunnen elkaar alleen maar versterken. We hebben een gezamenlijk belang om zoveel mogelijk bezoekers naar Zwolle te trekken", aldus Eric Broekaart. De gemeente Zwolle heeft er bij de organisatie van het Nederlands IJsbeelden Festival nadrukkelijk op aangedrongen dat het belangrijk is verbinding te leggen met de binnenstad.

Het thema van het Nederlands IJsbeelden Festival is dit jaar ‘Wereldberoemde Verhalen’. Herkenbare verhalen worden ‘tot leven gewekt’ in ijs en sneeuw. Voorbeelden van ‘Wereldberoemde verhalen’ die in ijs en sneeuw uitgebeeld gaan worden zijn:
• Gulivers Travels – Jonathan Swift
• 20.000 leagues under the sea- Jules Verne
• Dracula – Bram Stoker
• Animal Farm – George Orwell
• Romeo and Julliet – William Shakespeare
• Alice in Wonderland – Lewis Carroll
• etc.

De organisatie belooft het thema magisch neer te zetten door het gebruik van meer ijs en sneeuw dan ooit. Ook het gebruik van veel ‘special effects’ draagt hieraan bij. De beste ijsbeeldhouwers uit de wereld worden uitgenodigd om aan dit internationale ijs evenement mee te doen. Ook tijdens de bezoektijden van het evenement zullen enkele ijscarvers actief te bewonderen zijn tijdens het carven. Dit laatste op veel verzoek van de bezoekers die de kunstenaars ook graag actief aan het werk willen zien.

Het boekenthema van het Nederlands IJsbeelden Festival heeft ervoor gezorgd dat er een intensieve samenwerking gaat plaatsvinden met Waanders in de Broeren. Eric Broekaart zegt hierover: "Waanders in de Broeren is de mooiste boekenwinkel van Nederland en een parel voor Zwolle. Ons evenement wordt ook veel bezocht door 50 plussers die vaak geïnteresseerd zijn in lezen. Een combinatiebezoek en samenwerking tussen Waanders in de Broeren en het Nederlands IJsbeelden Festival kon dan ook niet uitblijven". De heer Waanders, directeur en eigenaar van Waanders in de Broeren geeft in een reactie aan: "Wij zijn erg blij om te zien dat het Nederlands IJsbeelden festival terugkeert naar Zwolle. Het boekenthema maakt een logische verbinding met Waanders in de Broeren en de binnenstad. Op deze manier kan ook de middenstand van Zwolle profiteren van de terugkomst van het Nederlands IJsbeelden Festival". De boekenthema’s die op het festival in ijs en sneeuw zijn te bewonderen zullen ook extra aandacht krijgen in boekvorm in Waanders in Broeren en op het evenement.

Het Nederlands IJsbeelden Festival wordt georganiseerd van zaterdag 23 december 2017 tot en met zondag 4 maart 2018. Dat betekend dat het evenement tot en met de voorjaarsvakantie de deuren heeft geopend voor het publiek. Wekelijks zullen ijscarvers de beelden onderhouden zodat ze de gehele periode in uitstekende staat blijven. Zie ook: www.ijsbeelden.nl

54 gedachten over “IJsbeelden Festival keert terug naar Zwolle”

 1. Energie verkwistende bull. Niets met kunst te maken. De beelden gaan in een koelwagen t land door en een kop choco kost 8 euro

 2. Taupe is er duidelijk nog nooit geweest, ik heb nog nooit 8 Euro voor een kop choco betaald. De smeltende beelden heeft hij ook nog nooit gezien na afloop. Geen koelwagen dus die ze ophaald. Jammer, frustratie kwijt alleen slecht onderbouwd. 😉

 3. Jeanine, eigenlijk moet ik niet op jouw ultra-stompzinnigheid en domheid reageren. Het ijsbeeldenfestival is in eerdere jaren een groot succes geweest. Dat jij met deze flutreactie komt zegt alles over jou. Doe Bachus de groeten.

 4. Als het buiten vriest zou je die sculpturen buiten in de binnenstad kunnen zetten, (op pallets o.i.d.) dit trekt vast veel extra bezoekers naar de binnenstad. En daardoor kunnen de winkels extra geld verdienen.

 5. Heel goed nieuws, als stad moet je een publiekstrekker hebben. Legoworld was ook zo’n evenement, maar deze moeten we koesteren!

 6. @Mike70

  Namen hier zoals Taupe, Jeanine die hier voorbij komen zijn van één en enkel dezelfde persoon afkomstig, die hier onder verschillende nicknamen op berichten reageert. Dit zal hij//zij niet leuk vinden, dat ik dat zeg en daarom is het wachten op een tegenreactie.

 7. Maak je nietzo druk over namen Steven, what’s in a Name immers 🙂
  ’t gaat om een mening te vernemen. Als mensen dat met wisselende
  namen willen doen heb ik daar echt geen probleem mee.

 8. Bericht door Steven Bruins, op 29 juli 2017 17:03
  @Mike70
  Namen hier zoals Taupe, Jeanine die hier voorbij komen zijn van één en enkel dezelfde persoon afkomstig,

  Steventje net zoals jij met je eigenwijze geleuter.:'(

 9. Hou toch eens op met dat gezever over nicknames, Bruins. Je gedraagt je machtig irritant hier met je veelschrijverij en je meninkjes. Er zijn meer mensen die jouw schrijfseltjes niet waarderen. Is dat zo moeilijk te bevatten?

 10. Daar heeft Derk gelijk in Steven,Veldwachter reageert hier al heel lang.
  En zijn bijdrages kan ik in ieder geval wel waarderen in tegenstelling tot die van Dick Zwolse Leonardo(Rogier) Bernard die hier elkaar al jarenlang elkaar de hand boven het hoofd houden.Daarom is het getrol ook begonnen.

 11. Precies zoals Taupe zegt, complete verspilling.
  Vorig jaar zei ik het al, ik was er de eerste keer bij het provinciehuis. Leuk maar niet voor herhaling vatbaar.
  De enige reden dat het hier weer komt is de slurpsidie, die gretig aftrek vind bij (Kunstenaars) subsidietrekkers.
  Laten we daar in tegenstelling alle lampjes een X eerder uitdoen, eens per jaar. Man man man .

 12. Joppuh/Benny

  Jij weet dat ik redelijk vaak met jouw reacties eens ben. Maar het is niet nodig dat mensen hier op WLZ telkens maar weer andere nicknamen gaan gebruiken. Het programma waar ik gebruik van maak, traceert namelijk een iedere gebruiker en koppelt dat aan zijn of haar IP adres. Op die manier kan je zien dat er op WLZ mensen zijn die verschillende nicknamen gebruiken onder hetzelfde IP adres.

 13. Waarom ik daar zo zeker van ben, omdat ik hem ken en ook Dick en ook assie en ook jop en eva en veel meer. Hou toch op jo, met je programma hersenspinsels zijn het. Jij wil zeggen dat jij dat direct op de server kan zien. BULLshit, je hebt je hand overspeelt Begin letter wasr deze site op draait begint met een V jij mag het afmaken en code plaatsen. Succes

 14. Derk…,???;D

  Natuurlijk begrijp ik jouw agressie, omdat jij nu eindelijk door de mand valt en de vele nicknamen die jij altijd hier gebruikt. Derk…, of
  Derk..,
  en heel veel meer die ik hier boven reeds al heb opgenoemd! Nu laten wolven in schaapskleren zoals jij zich eindelijk eens zien.

 15. @Admin

  Hoe kan ik mijn profiel verwijderen hier. Ben er wel zo’n beetje klaar mee hier. Het is al lang niet meer wat het geweest is.
  Heel jammer

 16. Wat een puinhoop weer hier, Joppuh ik snap je helemaal, Benny je spoort niet, ik ken noch Dick, Bernhard en de door jou aangehaalde Rogier ken ik ook niet. Ik denk dat ik Joppuh’s voorbeeld maar ga volgen, want dit hele weblog slaat nergens meer op. En Steven Bruins ook jij moet stoppen met je gezeur een je aannames, ik wil best geloven dat jij geen trol bent, maar je gedrag is wel vaak hetzelfde als van die stripfiguren die al maandenlang WLZ verzieken met hun achterlijke prietpraat.

 17. 😀 passant., op 30 juli 2017 10:51
  @ Joppuh, vrees dat de admin helemaal niet meer meeleest :'(
  @ Leonardo, Chatlog en/of Politieke log spreken je ook niet aan?

  Ben zelf weliswaar ook niet van plan heel lang in deze ongeorganiseerde puinhoop te blijven hangen… maar het zou wel jammer zijn als
  Joppuh en Leonardo hier ook vertrekken.

  * Het gegeven alleen al dat (met deze er bij) de laatste 12 op elk topic hier, zwaar offtopic zijn… dus had er inggegrepen moeten worden.
  Had geen zin om de andere 29 reacties te lezen, maar als er 3 reacties (van de 41) hier ontopic zijn, is het veel volgens mij :'(:(>:( (eigenlijk)

 18. Dat IJsbeelden festival moest en zou zonodig naar onze Hoofdstad Amsterdam toe waar veel meer mensen zouden komen en dus meer geld te verdienen zou zijn.
  Nu dit niet het geval is komen ze weer terug naar Zwolle.
  Terwijl er nu helemaal niemand op zit te wachten.

  Ben er nog nooit geweest ook en kom er ook niet.

 19. Het visite kaartje wat WLZ in het verleden heeft gehad is allang door het afvoerputje weg gespoeld.

  Actueel nieuws is allang niet meer aan de orde, items worden om zeep geholpen waardoor normale discussies niet meer te voeren zijn , en al snel ontaarden in elkaar af te kraken en haantjes gedrag , waardoor het oorspronkelijke onderwerp niet eens meer aan bod komt.

  Sinds de wisseling van de wacht is het er zeker niet beter op geworden en is de totale leegloop dan ook niet vreemd.

  Dat een aantal trollen hier vrij spel hebben gekregen is WLZ afgegleden tot een niets onthullend niveau waar het nu staat en wat mij betreft geen toegevoegde waarde voor actuele Zwolse nieuwsgaring meer heeft.

 20. Bericht door Taupe, op 30 juli 2017 13:17
  U vertrekt weer naar het groeps forum van de lwl, benny?

  Idd @Taupe.
  Benny, Hamstra, Ganseij enz. wil weer op zijn eigen niveau kunnen chatten en dan is hij daar natuurlijk aan het goede adres.:P:D

 21. Ik vind ’t ook een heel vaag verhaal, lezende : ‘De organisatie heeft weer voor Zwolle gekozen omdat het evenement in Zwolle beter tot zijn recht komt dan in Amsterdam’
  en ‘Ook erkent Het Organisatieteam, de organisatie van het festival, dat het Nederlands IJsbeelden Festival al een lange geschiedenis in Zwolle heeft,
  en eigenlijk ook haar “roots” in de Overijsselse hoofdstad heeft.

  Winter in Zwolle wordt hiermee weer zoals het hoort’

  Let wel : ik citeer uit het nieuwsbericht.

  Zo lezende loopt de weerstand hoog op over dit voorgenomen evenement. Terecht ook wel lijkt me.

  Alleen al het nieuwsbericht : ‘Het Organisatieteam, de organisatie van het festival’ Wie of wat zijn dat? Hebben ze een goed plan met dat evenement wat we kunnen inzien?

  Kosten? Baten? Footprint? De boel zo koud houden kost veel energie, groen ?

  Ik heb nog geen reaktie gezien van ‘de organisatie die weer voor Zwolle heeft gekozen’

  Reageer snel hopelijk, met kwalitatief goede informatie.
  Anders gaat ’t misschien wel gewoon helemaal niet door.

 22. Leuk dat het ijsbeeldenfestival weer komt. Ik vind het zelf aan de dure kant, maar het trekt veel mensen en is goed voor Zwolle. Voor de kinderen is het gratis plaza erg leuk.
  En dan kan Weblog Zwolle mooi weer een paar hotspot-prijsvragen doen met kaartjes voor het ijsbeeldenfestival als prijs! 😉

 23. Leuk dat de ijsbeelden weer naar Zwolle komen!
  Zo veel leuke dingen die ik leuk vind zijn hier niet.
  Zouden eens wat musea geopend moeten worden.
  Buiten abstracte kunst hebben we volgens mij in Zwolle alleen een poppen- en een sinterklaasmuseum. :'(
  Het ijsbeeldenfestival is een aardig alternatief!

Reacties zijn gesloten.