Zwolle – Eenzaamheid is een groot en complex maatschappelijk probleem dat tevens zorgt voor verhoogde zorgkosten. Kunnen technische snufjes en robots eenzame mensen helpen en kosten drukken? Hierover organiseert Windesheim in Dialoog met dagblad Trouw een bijeenkomst op donderdag 21 september in Stadkamer Zwolle.
Ongeveer 30% van de Nederlanders voelt zich weleens eenzaam. Vaak denken we bij eenzaamheid aan ouderen, maar er zijn ook veel jongeren die eenzaam zijn. Eenzaamheid is een complex maatschappelijk probleem. Iemand die veel sociale contacten heeft, kan zich toch eenzaam voelen en mensen die dagen niemand zien of spreken hoeven niet per se eenzaam te zijn. Bekend is dat eenzaamheid een negatieve invloed heeft op de gezondheid van mensen en op het welbevinden. Gevolg daarvan is dat eenzame mensen regelmatig een beroep doen op de zorg en op ondersteunende maatregelen.
Uit onderzoek van Deloitte blijkt dat er een verband bestaat tussen hogere zorgkosten en eenzaamheid. Croonwolter&dros houdt zich bezig met technische hulpmiddelen waardoor mensen ondersteund kunnen worden, ook in hun eenzaamheid. Want is het niet bijzonder dat er ondanks alle technische mogelijkheden – skype, apps, social media – nog sprake is van eenzaamheid terwijl we vrijwel allemaal digitaal verbonden zijn? Zijn nieuwe technologische mogelijkheden een goede vorm van zorg voor bijvoorbeeld ouderen die lang(er) zelfstandig wonen en kunnen ze een hulp zijn bij eenzaamheid?
Daarover gaat het gesprek met filosofe Marli Huijer, filosofe, Menno ter Wal (Deloitte) en Erik Fisscher (Croonwolter&dros) en met u. Het gesprek wordt geleid door Trouw-journalist Henk Steenhuis.
Aanmelden
Het publieksprogramma vindt plaats op donderdag 21 september in Stadkamer Zwolle. Inloop is vanaf 19.30 uur en het programma begint om 20.00 uur. Toegang is gratis en iedereen die in dit onderwerp is geïnteresseerd is welkom. Graag aanmelden via windesheim.nl/eenzaamheid
Laten we vooral inzetten op ontwikkeling van technologie? Wat is er mis met mens-mens contact? Menselijk contact en warmte vervangen door technologie, laten we ons vooral niet de vingers branden aan menselijk contact. Zo wekken we de schijn sociaal te zijn, en laten we vooral afstand houden. Eenzaam? U kunt een robot krijgen, klets daar maar tegen. Ik denk niet dat we dit moeten willen.
Simpel: kwestie van geld en mensen. Het is goedkoper, maar door de immer toenemende vergrijzing hebben we ook steeds minder mensen om voor de bejaarden te zorgen.
Zie het vooral ook niet te negatief. In plaats van een bejaarde in een tehuis stoppen kan een bejaarde lange tijd thuis blijven wonen en eerste zorg en wat aandacht krijgen middels een robot met telepresence. Zo kan een zorgverlener “aanwezig” zijn bij meerdere cliënten tegelijk.
En zie het ook niet in het wegnemen van mogelijkheden maar het toevoegen. Wie zegt er dat de personen die binnenkort door een robot geholpen worden nu door een mens geholpen zouden worden? Dat is helemaal niet zeker. Het is zeer wel mogelijk dat iemand die binnenkort door een robot geholpen wordt nu helemaal geen hulp krijgt. Dan krijgt het ineens een hele andere wending.
Niets mis met mens-mens contact.