Hulp bij administratie voor laaggeletterden

Door Redactie

Zwolle – De Zwolse organisaties Zilveren Kruis, deltaWonen, Wehkamp en Op Orde slaan samen met de gemeente Zwolle de handen ineen om laaggeletterden te helpen die moeite hebben met hun administratie. ZilverenKruis, deltaWonen en Wehkamp signaleren het probleem bij hun klanten. Vervolgens helpt het centrale loket voor thuisadministratie Op Orde deze klanten met het op orde krijgen van hun financiële vaardigheden.

Daarbij werken zij ook aan hun taal- en rekenvaardigheden. Vrijwilligers van Op Orde hebben hiervoor een cursus gevolgd. De eerste vrijwilligers ontvingen hiervoor gisteren, in de Week van de Alfabetisering (4 t/m 10 september), een certificaat. De organisaties stellen vragen aan klanten om erachter te komen of ze hulp nodig hebben bij het begrijpen van hun brieven en rekeningen. Als de hulpvraag van de klanten in kaart is gebracht, helpen de vrijwilligers van Op Orde hen verder. Aan de hand van de methode ‘Voor ’t zelfde geld’, helpen de zij de cliënten om hun administratie op orde te krijgen. Tegelijkertijd werkt de cliënt aan taal- en rekenvaardigheden, die nodig zijn om in de toekomst zelf hun administratie op orde te houden. De vrijwilligers volgen hiervoor een training waarin zij leren laaggeletterden te begeleiden. Woensdag 6 september reikte wethouder Jan Brink in het stadskantoor van Zwolle certificaten uit aan de eerste groep vrijwilligers die de training hebben gevolgd.

"Ik ben blij dat ik de kans heb gekregen om laaggeletterdheid nu beter te herkennen bij mijn hulpvragers", aldus vrijwilliger Renze uit Zwolle. ZilverenKruis, deltaWonen en Wehkamp erkennen het probleem dat het voor veel van hun klanten lastig kan zijn om brieven, rekeningen en overige post goed te kunnen begrijpen. 2,5 miljoen volwassen Nederlanders hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Deze mensen zijn laaggeletterd. Zij vinden het ook vaak lastig om hun (digitale) administratie op orde te houden. Uit onderzoek blijkt dat mensen die moeite hebben met lezen of rekenen zijn oververtegenwoordigd onder schuldenaren. Voldoende kunnen lezen, schrijven en rekenen is dus een voorwaarde om een stabiele financiële situatie te krijgen en te houden. De Zwolse pilot is onderdeel van het project ‘Voor ‘t zelfde geld uit de schulden’ dat Stichting Lezen & Schrijven samen met lokale organisaties uitvoert voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De stichting selecteert in samenwerking met bedrijven, gemeenten en hulpverleningsorganisaties drie pilots, waarbij zij extra ondersteund worden in het signaleren van laaggeletterdheid bij hun klanten, het aanbieden van passende hulp en het ondersteunen bij het ontwikkelen van de taal- en rekenvaardigheden van de klanten. De samenwerking in Zwolle is een van deze pilots.

 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

7 gedachten over “Hulp bij administratie voor laaggeletterden”

  1. Lezende “2,5 miljoen volwassen Nederlanders hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Deze mensen zijn laaggeletterd”

    Denk ik tsja, laten we ’t dan nog maar niet hebben over
    ‘Digitale bedrevenheid.’ Seniorenweb heeft daar wel
    hulp voor als ’t om ouderen gaat die mee willen in de wereld.

    Maarja, als je niet kan lezen, schrijven, rekenen, …

    Ik ben wel benieuwd wat voor volk dat is dat niet kan lezen,
    schrijven en rekenen. En hoe het kan zijn dat er daar 2,5 Miljoen van zijn in Nederland.

    Ik denk dat dit nepnieuws is.

  2. Verwondert me niets…, waar denk je dat anders al die sp/pvv stemmen vandaan komen, en al die racistisch rommel hier op dit forum…Nederland wordt steeds dommer. Je hoeft alleen nog maar een grote waffel te kunnen opzetten op school, aardrijkskunde, geschiedenis en talen? niet nodig…daar ga je maar onnodig van nadenken…

  3. Heb je ook de getallen van de werkelijke instroom in 2016, Jasper B0s. Die zijn relevanter dan de verwachte instroom. Ik zal je helpen: in 2016 88.000 migranten, waarvan 25.000 uit EU-landen.

Reacties zijn gesloten.