Gemeente start proef met belonen afvalscheiding

Zwolle – Medio november start de gemeente in de wijken Schoonhorst (Stadshagen) en Gerenbroek (Zwolle-Zuid) een proef met het achteraf belonen van bewoners die hun afval goed scheiden en minder restafval aanbieden. De proef is onderdeel van de afspraken die vorig jaar met de gemeenteraad zijn gemaakt om de hoeveelheid restafval terug te brengen naar 100 kilo per inwoner per jaar in 2020.

In 2016 boden Zwollenaren gemiddeld zo´n 190 kilo restafval per persoon aan. Om dat terug te brengen naar 100 kilo zet de gemeente in op drie sporen: goede informatie over afval scheiden, meer en betere voorzieningen voor inwoners om afval te kunnen scheiden en het financieel belonen van inwoners als ze minder restafval aanbieden. Voor dit laatste spoor is afgesproken eerst ervaring op te doen in een proef.

De wijken Schoonhorst en Gerenbroek zijn geselecteerd omdat ze een goede afspiegeling zijn van de stad. Wethouder Michiel van Willigen legt uit: "In deze wijken is hoogbouw en laagbouw en er zijn diverse typen huizen en huishoudens. Bovendien kunnen we de stromen in deze wijken goed monitoren. Uiteraard zorgen we er voor dat in beide wijken de voorzieningen op orde zijn om afvalstoffen te kunnen scheiden voordat de proef begint."
Hij vervolgt: "Deze zomer zijn we al begonnen met het monitoren van de afvalstromen in de proefwijken, zodat we straks ook het effect van de proef kunnen volgen. De beloning hangt af van het aantal keren dat je je restafval in de ondergrondse container aanbiedt en is maximaal 25 euro voor een meerpersoonshuishouden (20 euro voor een eenpersoonshuishouden) voor de proefperiode. De gemeente keert de beloning achteraf uit, na afloop van de proef."

Communicatie
De bewoners van de twee wijken worden per brief over de proef geïnformeerd en kunnen zich verder laten bijpraten op een van de twee inloopbijeenkomsten. Voor Schoonhorst is er een inloop op 30 oktober in het Cultuurhuis Stadshagen, bewoners van Gerenbroek kunnen zich laten informeren op 7 november in wijkcentrum De Pol. Beide bijeenkomsten zijn van 17.00 tot 20.00 uur.

De proef duurt een half jaar. Deelname is niet verplicht. Bewoners die niet mee willen doen kunnen dat aangeven. Zij komen dan niet in aanmerking voor de beloning. In februari 2018 is er een eerste tussenevaluatie van de ervaringen en effecten.

 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

16 gedachten over “Gemeente start proef met belonen afvalscheiding”

  1. Een voorbode voor diftar. Ik weet nu al wat de uitkomst is….. half Nederland heeft diftar. De cijfers zijn landelijk bekend. Waarom dan een proef?

    Ik krijg niet de mogelijkheid om een lagere afvalstoffenheffing te verdienen omdat ik in een andere wijk woon. Ik ga bezwaar maken tegen mijn afvalstoffenheffing.

  2. Omgekeerd inzamelen is nutteloos en bezorgt burgers een hoop ongemak voor hetzelfde geld als vroeger ongescheiden containers legen.
    Vorige week in het nieuws dat plastic gescheiden inzamelen geen zoden aan de dijk zet.
    Gemeenten die niet laten scheiden en zelf een scheidingsfabriek inhuren schijnen lagere kosten en hogere milieuwinst te halen las ik ergens, ik kan me een gemeente in Limburg herinneren, welke weet ik niet, die zelf een fabriek opgezet heeft en daar winst mee maakt.

  3. Oh, wel, ik zou me niet zo 1,2,3 druk maken over kosten
    in combinatie met afval. Als afval hebben geld gaat kosten,
    dan heb ik geen officieel afval meer en dus ook geen kosten.

    Er staan genoeg van die vangnetjes langs de fietspaden en
    dergelijke. Bedoeld om vanaf de fiets afval in te smijten.

    Lukt mij goed. Opgeruimd staat netjes immers 😉

  4. Wat is dit nou voor steekproef? Ik krijg steeds meer het gevoel dat er mensen aan knoppen zitten die geen flauw benul hebben waarom het eerste initiatief weg is gestemd bij de voorganger van Van Willigen!>:( In Gerenbroek staat geen eens hoogbouw? Mbt de hoogbouw in stadshagen. Het betreft hier enkele huurwoningen in het hogere segment van sociale huur, waar al vanaf het begin met ondergrondse containers werd gewerkt. De enige overeenkomst, het zijn twee wijken waar relatief veel aanhangers van de CU wonen. Wie denkt Van Willigen en de CU nu te foppen? Nog een paar maandjes wachten….. de verkiezingen kunnen mij niet snel genoeg komen!

  5. Deelname niet verplicht, dus alleen de mensen die er vierkant achter staan doen mee. Die genereren waarschijnlijk zowieso geen 190 kg afval De doelgroep waar het om draait laat niet van zich horen. Mensen die dus juist wel aangespoord en aangemoedigd moeten worden om met dit project mee te doen.

    Michiel, krab nog eens achter je oren jonguh. En zet die ezelsorrn af

  6. Dropneus, dan is de hele proef helemaal een lachertje en maakt de situatie zelfs nog ernstiger. Dat er niemand in de directe omgeving van de wethouder even waarschuwt of deze opzet wel als voldoende representatief verkocht kan worden? Dit zet te denken…. Ik had overigens al twijfels over de capaciteiten van de man. Dit initiatief bevestigd mijn beeld: ongeschikt voor de baan.

  7. Wie kan mij vertellen waarom er een hele opslagplaats is ingericht met ondergrondse containers nabij de Klokkengieterlaan in Stadshagen (Schoonhorst). Er is een aannemer de hele week al bezig met werkzaamheden? Zijn er voor de proef al aanpassingen benodigd van de containers?

  8. Eindelijk een beloning voor het produceren van minder afval! Dat wil ik al jaren, zeker als ik naar de overvolle plastic kontainers kijk van mensen in de buurt. Vaak zit er dan ook nog karton tussen in de vorm van lege pizzadozen e.d. En geregeld staat er afval naast de kontainers.

  9. Het grote nadeel bij deze proef: ze tellen hoe vaak je iets in de container stopt. Grote huishoudens die grote vuilnisbakken (met bijbehorende grote zakken) hebben dumpen per keer dus een hele hoop. Als je klein woont en een kleine bak hebt (met dus kleine zakken) wordt je daarvoor gestraft, doordat je niet een hele berg kunt opsparen en je per keer veel minder dumpt dan die huishoudens met grote zakken. Vind ik toch een grote discriminatie van de kleine huishoudens, die relatief zwaar worden belast. Erg onrechtvaardig!

Reacties zijn gesloten.