Academiehuis Grote Kerk Zwolle blij met subsidie

Foto van auteur

Zwolle – – De gemeenteraad van Zwolle heeft maandag definitief ingestemd met een bijdrage van een miljoen euro voor de Grote Kerk. Daarvan is 900.000 euro bedoeld om het gebouw zelf toekomstbestendig te maken met een vernieuwde entree, een verlichtings- en geluidsplan, betere facilitaire voorzieningen en berg- en vergaderruimten. Voor een opwaardering van de openbare ruimte rondom het rijksmonument is een bedrag van 100.000 gereserveerd.

Academiehuis Grote Kerk Zwolle is enorm blij met en dankbaar voor de impuls van de gemeente. Mede dankzij dit bedrag kan het gebouw de metamorfose ondergaan die nodig is om de culturele en educatieve hotspot te worden in het stadshart van Zwolle. Voor de zomervakantie al werd er een belangrijke stap gezet met de oprichting van een programmaraad voor het Academiehuis. In deze programmaraad zijn alle belangrijke culturele instellingen vertegenwoordigd en de grote Hbo- en Mbo-instellingen die de stad rijk is. Samen zullen deze partijen een programma verzorgen met cultuur, kunstexposities, onderwijs, debatten, lezingen en meer. Dat gebeurt onder de noemer van de nieuwe naam Academiehuis Grote Kerk Zwolle.

Het proces van verzelfstandiging is ingezet in 2014 toen de toenmalige hoofdgebruiker van de Grote Kerk vertrok uit het gebouw en de Protestantse Gemeente Zwolle als eigenaar het gebouw overdroeg aan een stichting. Laatstgenoemde kreeg als opdracht mee het historische gebouw te behouden voor de toekomst door het een nieuwe functie te geven. De nieuwe bestemming werd gevonden in cultuur en onderwijs, beiden belangrijk voor een stad als Zwolle.

Stichtingsvoorzitter Janco Cnossen zegt: "We zijn heel blij met het besluit van de raad! Het geeft ons de mogelijkheid om de Grote Kerk als een levend monument te bewaren voor de stad. Als de plannen uitgevoerd zijn, kan het gebouw als Academiehuis een nieuwe betekenis toevoegen aan de binnenstad. De permanente openstelling van het gebouw en de vernieuwde uitstraling vergroten de aantrekkelijkheid om in de stad te verblijven. En dat is een impuls voor de stedelijke economie."

 

 

 

24 gedachten over “Academiehuis Grote Kerk Zwolle blij met subsidie”

 1. De Grote Kerk krijgt geen nieuwe functie. Die culturele functie heeft ze al lang.

  De Hervormde Gemeente heeft altijd op twee gedachten gehinkt: dat er extra inkomsten gegenereerd moesten worden, en dat het gebouw voor diensten gebruikt moest blijven worden.

  Gevolg is dat er tientallen tentoonstellingen met moeite uit de verf kwamen omdat de ruimte gewoon niet geschikt is zolang die vol stoelen staat.

  Ze gaan op dezelfde voet verder, maar dan met negen ton erbij.

 2. Jammer, dat sommige mensen al een oordeel klaar hebben zonder precies te weten, hoe de situatie precies is. Ten eerste: elke zondag om 16.30 uur is er een Michaelsviering in de Grote Kerk, een vesper, cantateviering enz. Op zondag 26 november a.s. is er de Gedschtenisviering met de cantate Koester de namen van Toon Hagen.
  Ten tweede: het Academiehuis Grote Kerk werkt hard aan het opstellen van een mooi en gevarieerd programma als cultuurcentrum midden in Zwolle, waar ook ruimte is voor vieringen, het aansteken van een kaarsje in het Stiltecentrum.
  Aanbevolen: bezichtiging van de prachtig gerestaureerde consistorie. Zwolle mag trots erop zijn!

 3. Okee, er zijn dus nog wel vieringen?

  Een dure manier om een kerkelijke gemeente zijn gebouw te laten behouden.

  Het is of-of, Harry Steenbergen. Geld voor cultuur is bedoeld voor cultuur, niet om een armlastig kerkgenootschap te steunen.

  Hier heeft de CU wat uit te leggen. Dit is belangenverstrengeling.

 4. Zie het probleem ook niet zo. Waarom zou je niets met een kerk kunnen doen als er stoelen in staan? Het is maar net wat je wilt. Als je concerten wilt houden kun je juist wel weer stoelen willen hebben. Daarbij stoelen kun je ook weghalen als je ze voor een bepaald evenement niet wilt. Dat is het voordeel boven kerkbanken.

 5. Omdat de overheid geen kerken hoort te steunen, daarom. De Hervormde Gemeente zat met een veel te duur gebouw in haar maag en de belastingbetaler mag ervoor opdraaien.

  Muzerie gesloten, Langhuis geen subsidie meer, R10 weg, Stedelijk Museum gesloten, en nu gaan we opeens halleluja roepen omdat een kerk een cultureel centrum wil zijn? De gemeente heeft bewust alle culturele instellingen afgebroken en nu zou het een “win-win” zijn? Wat een gotspe.

 6. Het blijft jammer wel te oordelen, terwijl je niet weet hoe het zit. De Grote Kerk is geen eigendom meer van de Protestantse Gemeente Zwolle, maar van de Stichting Grote Kerk. De gemeente subsidieert dus niet een kerkgenootschap, maar helpt wel mee een historisch belangrijk gebouw in het centrum van Zwolle te behouden. Er wordt door een heel grote groep vrijwilligers keihard gewerkt om het gebouw met activiteiten te vullen en zo open te houden. Laten we daar trots op zijn. Er zijn nog veel vrijwilligers nodig, dus mevrouw Pluim, misschien een idee voor u.
  De vieringen op zondag worden georganiseerd door de werkgroep Stadskerk en deze huurt het gebouw van de Stichting Grote Kerk op deze dag. De werkgroep ondersteunt ook de stadspastor Mariska van Beusichem, niet verbonden aan een wijkgemeente, maar pastor voor alle Zwollenaren.

 7. Ja natuurlijk gaat het via een aparte stichting. Ik ben niet naïef en de gemeente ook niet. Maar je kunt de geschiedenis niet negeren, h.j.steenbergen. Je moet toegeven dat het de Hervormde Gemeente héél goed uitkomt, terwijl wij er niets bij krijgen wat niet al bestond.

 8. Bernard,
  Nee hoor, een cultureel centrum is een prima bestemming voor een oude kerk. Maar het voordeeltje voor de Hervormde Gemeente moet eraf. En de politiek moet zich verantwoorden voor belangenverstrengeling, want dat is het.

 9. De Protestantse Gemeente (niet de Hervormde, sorry) heeft kool en geit willen sparen en dat is ze met steun van CU & co gelukt.

  Leuk ideetje voor iedere vereniging die haar clubgebouw niet meer kan betalen. Gebouw verzelfstandigen, subsidie voor vragen, en intussen gewoon blijven gebruiken.

  Jongens, we zijn belazerd en jullie laten je zand in de ogen strooien.

 10. Riet_Pluim, jouw venijnige houding ten opzichte van de Protestantse Gemeente is duidelijk deel van jouw algehele relifobische reacties eerder. Dat je een hekel hebt aan geloof weten we nu inmiddels wel.
  De oplossing die nu is gevonden door Gemeente Zwolle en de Protestantse Gemeente doet wat mij betreft recht aan alle partijen plus houdt rekening met de historie.

 11. Zwollee,

  Dat jij geen problemen ziet in voordeeltjes voor christenen weten we nu ook wel. Ik heb heel goed uitgelegd waarin het venijn zit. Negeer het maar als je wilt, maar doe niet alsof het aan mij ligt.

 12. het voordeeltje voor de Hervormde Gemeente moet eraf.

  Rare manier van denken, omkeren van de hele zaak. Het voordeeltje dat de kerk aan de stad heeft gegeven is een historisch gebouw waar iedereen blij mee is en dat niemand wil afbreken. Nu wordt er een oplossing gegeven die niets met belangenverstrengeling te maken heeft maar alles met recht doen aan de situatie.

 13. Riet, je zure gezeur valt mij tegen, ik heb niets tegen deze subsidie, netzomin als ik tegen welk geloof dan ook ben. Leven en laten leven en dat zeg ik als atheïst. De gemeenteraad bestaat uit meer partijen dan de CU alleen, erg kortzichtig en populistisch om zo te reageren.

 14. Oh, wel ik houdt van fietsen en fietsend kom je natuurlijk de reli bouwwerken tegen. Ik snap niet hoe mensen dat ondersteunen heden ten dage. Als ik zo’n reli bouwwerk in Liederholthuis en dergelijke plaatsjes zie denk ik, kijk de lokale tak van de voormalige inquisitie, ech vreselijk.

  Kerk niet slopen natuurlijk, OMBOUWEN, van top tot teen. Als je meedenkt zal je gaan zien dat iedereen meedenkt.

  @Moslims, mee eens ?

 15. Die begrijp ik even niet. Suggereer je nu dat leegstaande kerken als moskee gebruikt kunnen worden? Dan hebben ze toch wéér een religieuze functie? Kan me niet voorstellen dat juist iemand die zich profileert als vechter tegen religie, daar voor is.

 16. Zwollee,

  Typisch christelijke huichelarij weer van je. De Protestantse Gemeente heeft de kerk helemaal niet aan de stad gegeven.

  Leonardo,

  De CU is wel de leider van de coalitie. En wat heeft “leven en laten leven” ermee te maken?

 17. Zwollee, Typisch christelijke huichelarij weer van je. De Protestantse Gemeente heeft de kerk helemaal niet aan de stad gegeven.

  Venijnig… typerend… ga ik niet meer op in.

 18. Uh, mensen. Hoezo dat geneuzel over religie. En elkaar te zitten te bevitten over zulke uitingen. Ik had toch denk ik al uitgelegd dat
  de aloude Egyptenaren ’t bij het goede eind hadden.

  Hoezo kan je nu heden ten dage nog religie betrekken, overwegende
  hoe de wereld een prettige plek voor allen kan zijn.
  Om te beginnen, WEG met hardcore religie toch ?

Reacties zijn gesloten.