Het verhaal achter Zwolse gevelstenen: Gerard ter Borch

|   Laatste wijziging

Foto: Jan la Faille

Zwolle – Vrijdag 15 december werd er een gevelsteen ter ere van de 400e geboortedag van Gerard ter Borch onthuld. De steen is geplaatst in de gevel  van zijn geboortehuis aan de Sassenstraat 21 te Zwolle. Het is niet met zekerheid te zeggen of hij daadwerkelijk in het huis geboren is. Dit wordt aangenomen. Wel is zeker dat hij er zijn jeugdjaren heeft doorgebracht. Op de steen staat het familiewapen van de Ter Borchs afgebeeld. De initiatiefnemer voor het plaatsen van een gevelsteen is Gert Oostingh.

Gerard leerde het schildersvak van zijn vader, Gerard ter Borch de Oude. Ook zijn zus Gesina ter Borch en zijn broers Herman en Moses werden door hun vader onderwezen. Gesina  legde veel familiegebeurtenissen vast. Moses stierf in juni 1667 in de Tweede Engelse Oorlog tijdens de tocht naar Catham.

Het werk van Gerard ter Borch, die ook wel Rembrandt van het Oosten wordt genoemd hangt in musea over de hele wereld. Voordat Gerard ter Borch professioneel schilder werd, had hij al veel tekeningen en schetsen op zijn naam staan. Dit zijn schetsen van Zwolle, de stad waar hij geboren is en van het platteland om de stad.  Een bijzondere serie zeventiende-eeuwse portretten is die van de familie Craeyvanger.  Willem Craeyvanger, Christine van der Wart en hun acht kinderen werden tussen 1651 en 1658 geportretteerd door Gerard ter Borch, Caspar Netscher, en Paulus Lesire. De portretten hangen in Museum de Fundatie.

Gerard reisde veel. Hij ging eerst  naar Haarlem om daar in de leer te gaan. Daarna bezocht hij zijn oom, die schilder in Engeland was. Vervolgens reisde hij naar Duitsland, waar hij zijn beroemde Ratificatie van de Vrede van Münster schilderde. Hierna bezocht hij ook Italië en Spanje. Vanaf 1654 vestigde hij zich in Deventer. Hij zou hier tot aan zijn dood in 1681 blijven wonen. Hij werd bijgezet in het familiegraf van de Ter Borchs in de Grote Kerk.

Er is een historische route  ‘Door het oog van Ter Borch’ samengesteld aan de hand van locaties waarvandaan Gerard en Gesina hun Zwolse stadsgezichten hebben getekend. Het gaat om tekeningen die in de jaren dertig van de zeventiend eeuw gemaakt zijn.

De webapp met wandelroute kun je gratis downloaden op je mobiel via www.wandelrouteterborch.nl.  Je kunt de locaties ook bekijken op je laptop of tablet via www.stichting-allemaal-zwolle.mijnstadmijndorp.nl.

Foto's 4
Het verhaal achter Zwolse gevelstenen: Gerard ter Borch - Foto: Jan la Faille
Foto: Jan la Faille
Het verhaal achter Zwolse gevelstenen: Gerard ter Borch - Foto: Jan la Faille
Foto: Jan la Faille
Het verhaal achter Zwolse gevelstenen: Gerard ter Borch - Foto: Jan la Faille
Foto: Jan la Faille
Zelfportret Gerard ter Borch, collectie Mauritshuis, Den Haag
Zelfportret Gerard ter Borch, collectie Mauritshuis, Den Haag

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

1 gedachte over “Het verhaal achter Zwolse gevelstenen: Gerard ter Borch”

Reacties zijn gesloten.